Pin It

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 

«Ούτε σκέψη για δίδακτρα». Με το σύνθημα αυτό, φοιτητές που πρόσκεινται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΚΚΕ) πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας για την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες συγκεντρώθηκαν στις 9 το πρωί στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ υποστηρίζοντας ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί θέμα για την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, κάτι που θεωρούν «αιτία ξεσηκωμού».

 

Με τους φοιτητές να διαμαρτύρονται έντονα, ο πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, αφού επανέλαβε στους συγκεντρωμένους ότι δεν τίθεται θέμα καθιέρωσης διδάκτρων.

 

Οι φοιτητές, πάντως, από την πλευρά τους επέμεναν ότι τα μέτρα είναι συνολικά προσχεδιασμένα και η καθιέρωση διδάκτρων έχει αρχίσει να συζητείται από καιρό. «Εχουν παρθεί αποφάσεις σε διάφορα τμήματα (π.χ. σε Φυσικό και Οικονομικό) με σκοπό να προετοιμαστεί το έδαφος και η Σύγκλητος απλώς να επικυρώσει μια ήδη υπάρχουσα κατάσταση, να ικανοποιήσει το αίτημα των Τμημάτων. Αλλωστε, τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά είναι ήδη πραγματικότητα σε άλλα πανεπιστήμια, με γνωστά αποτελέσματα: φάμπρικα με τεράστιους αριθμούς εισακτέων και επιστημονικό περιεχόμενο αυτό της κατάρτισης των πτυχιούχων» ανέφεραν.

 

Για το ζήτημα που έχει θορυβήσει και κινητοποιήσει τους φοιτητές, ο πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει θέμα διδάκτρων, αλλά συμμετοχής των φοιτητών στα έξοδα των μεταπτυχιακών προγραμμάτων υπό όρους και με πνεύμα κοινωνικής ευαισθησίας, αφού θα προβλέπονται υποτροφίες. «Το πρόβλημα -λέει- είναι ότι ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου έχει μειωθεί στο μισό, την ώρα που η ανάγκη για την ίδρυση νέων μεταπτυχιακών εντείνεται. Δηλαδή, η ζήτηση αυξάνεται και οι πόροι μειώνονται».

 

Εθεσε μάλιστα το δίλημμα είτε να σταματήσει η συγκεκριμένη δραστηριότητα είτε να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι μέσω χορηγιών ή μέσω συμμετοχής φοιτητών στα έξοδα των μεταπτυχιακών. «Το Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να υποστείλει την ακαδημαϊκή του σημαία. Οταν το κράτος καταρρέει, εμείς οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε εναλλακτικούς πόρους για να υποστηρίξουμε τα μεταπτυχιακά» είπε.

 

Ν.Φ.

Scroll to top