ΜΠΑΝΓΚΛΑΝΤΕΣ Τον θάνατο των υπευθύνων για την τραγωδία με τους 1.127 νεκρούς και τον τριπλασιασμό των μισθών τους ζήτησαν χιλιάδες εργαζόμενοι που συγκρούστηκαν με την αστυνομία και κατήγγειλαν ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα
Tης Ελλης Πάνου
Περίπου ένα μήνα μετά τον χαμό 1.127 ανθρώπων μετά από κατάρρευση πολυώροφου κτιρίου με υφαντουργίες στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, χιλιάδες εργάτες βγήκαν χθες στους δρόμους και μπλόκαραν την πρόσβαση στη βιομηχανική ζώνη Ashulia, απαιτώντας γενναίες αυξήσεις μισθών και τη θανατική ποινή για τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες που ευθύνονται για την τραγωδία. Η αστυνομία αντιμετώπισε με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα τους διαδηλωτές, με τελικό απολογισμό, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, 50 τραυματίες.
Η κυβέρνηση ανέθεσε σε επιτροπή ειδικών να μελετήσει το ακανθώδες θέμα της αύξησης των μισθών, που αφορά τρία εκατομμύρια εργάτες, και, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ενέκρινε αλλαγές στον εργατικό νόμο, με στόχο να διευκολυνθεί ο συνδικαλισμός στα εργοστάσια. Είναι αμφίβολο όμως εάν θα πεισθούν για τις καλές προθέσεις της οι εργάτες που ζητούν η αμοιβή τους από 38 δολάρια μηνιαίως που είναι σήμερα, σχεδόν να τριπλασιαστεί στα 100.
Οσο για τους βιομηχάνους φαίνεται ότι τίποτε δεν μπορεί να τους συμμορφώσει. Μετά την τραγωδία, την εργατική αναταραχή και την παγκόσμια κατακραυγή, έρευνα του πρακτορείου Reuters έδειξε ότι η τακτική τους παραμένει ίδια: το κέρδος πάνω από όλα. Μια μεγάλη υφαντουργία του Μπανγκλαντές, η Liz Apparels, στο κτίριο της οποίας οι επιθεωρήσεις έδειξαν πριν από μερικές ημέρες ρωγμές στους τοίχους, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, παράγοντας πουκάμισα Wrangler για τον μεγαλύτερο όμιλο ενδυμάτων στον κόσμο, την VF Corp με έδρα τις ΗΠΑ.
Ο αμερικανικός κολοσσός, στον οποίο ανήκουν ακόμα μάρκες όπως North Face, Timberland και Nautica, παραδέχτηκε ότι κάνει δουλειές με το συγκεκριμένο εργοστάσιο, παρά τα προβλήματα στην κατασκευή του κτιρίου, αφού σκοπός του είναι «να μείνει και να βελτιώσει» τις συνθήκες εργασίας. Συμβόλαιο με τη Liz Apparels είχαν και η Wall Mart και η Inditex, στην οποία ανήκει η φίρμα Zara, αλλά και οι δύο, μετά την τραγωδία του Απριλίου και την αρνητική δημοσιότητα που εισέπραξαν, αποφάσισαν να βάλουν την υφαντουργία στην «κόκκινη λίστα» και να διακόψουν τη συνεργασία μετά τους ελέγχους, ενημερώνοντας μάλιστα την κυβέρνηση στην Ντάκα για την «επικίνδυνη κατάσταση» του κτιρίου.