Pin It

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν για τους γιατρούς της Λέσβου το ρατσιστικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε σε όλη την περιοχή η Χρυσή Αυγή, με φωτογραφίες από την παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, όπου νοσηλεύονταν ανήλικα παιδιά μεταναστών, συνοδεία κειμένου με επαναλαμβανόμενο μοτίβο τη «δυσοσμία των μεταναστών».

 

Το φυλλάδιο είναι το δεύτερο δημόσιο κρούσμα της Χρυσής Αυγής, ο εκπρόσωπος Τύπου και γραμματέας της οποίας, Γιώργος Διακορώνας, λίγες εβδομάδες νωρίτερα, σε εκδήλωση με θέμα τη μετανάστευση, είχε υποστηρίξει ότι AIDS, φυματίωση και ελονοσία επανήλθαν στην Ελλάδα εξαιτίας των μεταναστών.

 

Χύνοντας «ρατσιστικό δηλητήριο», όπως χαρακτηρίζει η Ενωση Γιατρών Λέσβου τα όσα ανεύθυνα και αντιεπιστημονικά αναφέρει η Χρυσή Αυγή με φόντο την υγεία, προσπαθούν να συσπειρώσουν το ακροδεξιό ακροατήριο του νησιού που αγανακτεί με την αυξημένη προσέλευση μεταναστών.

 

Στις 25 Νοεμβρίου, πατέρας ενός παιδιού που νοσηλευόταν στην παιδιατρική κλινική ωρυόταν για την παρουσία ανήλικων προσφύγων στο νοσοκομείο. Μαινόμενος, ο πατέρας ζητούσε από το προσωπικό και τους γιατρούς να διώξουν τα μικρά παιδιά για να μη μεταδώσουν μολυσματικές ασθένειες στο δικό του.

 

Αφού το προσωπικό του Νοσοκομείου αποδοκίμασε τη ρατσιστική του υστερία, ο πατέρας είπε ότι θα απευθυνθεί στον Γιώργο Διακορώνα, ενώ δήλωσε ότι θα φωνάξει τη νεοναζιστική οργάνωση να τραβήξει φωτογραφίες για να φανεί «η βρόμα και η απλυσιά που τους συνοδεύουν».

 

Ο Γραμματέας της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής, δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Δεν μπορεί η Χρυσή Αυγή να αποπροσανατολίζει την κοινωνία και να διαδίδει καθαρά ρατσιστικές απόψεις ότι για τα δεινά της κοινωνίας φταίνε οι μετανάστες.

 

Το φυλλάδιο που κυκλοφόρησε με τις φωτογραφίες ασθενών μάς έβγαλε από τα ρούχα μας.

 

Θεωρούμε την υγεία αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό και προσφέρουμε την ιατρική μας φροντίδα σε όποιον άρρωστο προσέρχεται στο μοναδικό νοσοκομείο του νησιού, είτε αυτός είναι ντόπιος ή ξένος, είτε είναι εργαζόμενος ή άνεργος, είτε είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος.

 

Η αρρώστια και ο πόνος δεν έχουν χρώμα, γένος, θρησκεία ή φυλή και η κυκλοφορία του φυλλαδίου αυτού αποτελεί ντροπή για την κοινωνία μας!» «Υγειονομικές βόμβες είναι όσοι κλείνουν τα νοσοκομεία, αφήνουν τα παιδιά των ανασφάλιστων χωρίς εμβόλια και αναγκάζουν όλο και περισσότερους συμπολίτες μας να τρώνε από τα σκουπίδια και να κοιμούνται στους δρόμους.

 

Κίνδυνος για την υγεία και την κοινωνία είναι όσοι βάζουν τα κέρδη των τραπεζών και των επιχειρήσεων πάνω από τα παιδιά που λιποθυμάνε από ασιτία στα σχολεία, πάνω από όσους καθημερινά αυτοκτονούν από απόγνωση και ταπείνωση!», τονίζει η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου στην ανακοίνωσή της.

 

Ανθή Παζιάνου

Scroll to top