26/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «Βέλος» της αντίστασης…

      Pin It

getFile (56)Συμπληρώνονται σήμερα τέσσερις δεκαετίες από τότε που ο αξέχαστος, πλοίαρχος εκείνη την εποχή, Νίκος Παππάς έβαζε πηδάλιο για Φιουμιτσίνο οδηγώντας μαζί με το πλήρωμά του το αντιτορπιλικό «Βέλος» (25 Μαΐου 1973) στο ιταλικό λιμάνι, σε μια πράξη αντίστασης στη χούντα των συνταγματαρχών. Πράξη που, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε παγκόσμια αίσθηση.

 

Το Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την 40ή επέτειο από την εξέγερση του πληρώματος του αντιτορπιλικού «Βέλος» ψηφιοποίησε και ανέβασε στις ιστοσελίδες www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της εκπομπής «Ριμέικ» με τη Ρένα Θεολογίδου και τίτλο «Βέλος, μια ιστορίας αντίστασης» (παραγωγή 2000).

 

Ο ναύαρχος ε.α. Νίκος Παππάς, πλοίαρχος του αντιτορπιλικού «Βέλος» το 1973, μαζί με άλλους αξιωματικούς-μέλη του πληρώματος, όπως οι πλωτάρχες ε.α. Ηρακλής Προκοπάκης και Κώστας Ματαράγκας και ο πλοίαρχος ε.α. Παναγιώτης Χατζηπέτρος, αφηγούνται τη σειρά των γεγονότων από τη μύησή τους στο αντιδικτατορικό κίνημα που σχεδιαζόταν στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού, μέχρι την απόφαση να αναλάβουν δράση. Περιγράφονται η δράση τους, οι φόβοι ότι η σχεδιαζόμενη αντιστασιακή επιχείρηση του συνόλου σχεδόν των πολεμικών πλοίων είχε αποκαλυφθεί στο καθεστώς των συνταγματαρχών, αλλά και τα γεγονότα που οδήγησαν στην απόπλευση του «Βέλος» από το Ηράκλειο προκειμένου να λάβει μέρος σε ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις τον Μάιο του 1973.

 

Μιλούν για την απόφασή τους υπό την ηγεσία του Νίκου Παππά να αποχωρήσουν από τις ασκήσεις με προορισμό τη Ρώμη, όπου ζήτησαν και έλαβαν πολιτικό άσυλο 31 αξιωματικοί του πληρώματος, καταγγέλλοντας έτσι το καθεστώς και αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι δεν είχε την υποστήριξη του συνόλου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Οι αξιωματικοί τού «Βέλος» αναφέρονται στις δυσκολίες που συνάντησαν στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι να επανενταχθούν στις τάξεις του Π.Ν. και υπογραμμίζουν τη βοήθεια που δέχθηκαν από πολιτικούς φορείς και πολίτες στην Ελλάδα και την Ιταλία.

 

Ο πρώην βουλευτής Νικήτας Βενιζέλος περιγράφει τη συμμετοχή του στις δράσεις των αξιωματικών τού «Βέλος» μετά την άφιξή τους στη Ρώμη και ο δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης αναφέρει περιστατικά από το διάστημα της παραμονής των αξιωματικών στη Ρώμη. Το επεισόδιο περιλαμβάνει πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και πλάνα από την άφιξη και υποδοχή των αξιωματικών στη Ρώμη και την παραμονή τους εκεί μέχρι τη χορήγηση ασύλου από τις ιταλικές αρχές.

Scroll to top