Pin It

Στη σημερινή σύσκεψη με τους Α. Σαμαρά και Φ. Κουβέλη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα υπεραμυνθεί της άμεσης κατάθεσης  του αντιρατσιστικού και θα ζητήσει θεσμικό στιγματισμό ναζιστικών μορφωμάτων όπως η Χρυσή Αυγή

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει το ΠΑΣΟΚ υποχρεώνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο
να υψώσει τους τόνους έναντι του Αντώνη Σαμαρά και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο
προβάλλει ως ιδανική ευκαιρία. Δημοσκοπικά το ΠΑΣΟΚ παραπαίει, στο εσωκομματικό σκηνικό -όπως άλλωστε διεφάνη στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου- η γκρίνια και η αμφισβήτηση για την τακτική και τις επιλογές της Ιπποκράτους διευρύνονται.

 

Από την άλλη η εικόνα αποσύνθεσης συμπληρώνε-ται με τις βολές πρώην κο -ρυφαίων στελεχών κατά της ηγεσίας. Χειρότερο σενάριο δεν μπορούσε να φανταστεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 

Στη σημερινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον Φώτη Κουβέλη, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα προσέλθει στο Μαξίμου προβάλλοντας διπλή αξίωση.

 

Σχετικά με τον γόρδιο δεσμό του νομοσχεδίου για τη βία και τον ρατσισμό θα υπεραμυνθεί της ανάγκης άμεσης κατάθεσής του στη Βουλή, αμφισβητώντας το επιχείρημα ότι το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές, ενώ θα τονίσει ότι απαιτείται ο θεσμικός στιγματισμός ναζιστικών μορφωμάτων όπως η Χρυσή Αυγή.

 

Συνάντηση με Ρουπακιώτη

 

Η συνάντησή του στις 14.30 στην Ιπποκράτους με τον Αντώνη Ρουπακιώτη, λίγες ώρες πριν από τη σύσκεψη, αποτυπώνει τη σημασία που αποδίδει το ΠΑΣΟΚ στην προώθηση του νομοθετήματος και την προσπάθειά του να δείξει ότι ασκεί πιέσεις ποικιλοτρόπως…

 

Την ίδια ώρα, θα χρησιμοποιήσει την ενδοκυβερνητική εμπλοκή προκειμένου να θέσει εμφατικά ζήτημα συνολικής λειτουργίας της κυβέρνησης, επαναφέροντας το αίτημα επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας. «Χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία» ήταν το μήνυμα που έστειλε το Σαββατοκύριακο ο κ. Βενιζέλος προς τη μεριά του πρωθυπουργικού μεγάρου. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση δεν είναι μονοκομματική», καλώντας τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά να μην παίζουν «μικροκομματικά παιχνίδια» και να σέβονται όλους τους εταίρους.

 

Στη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή, προειδοποίησε μάλιστα ότι το κόμμα του δεν θα δεχτεί «την παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς», μια αναφορά που αποτελεί προϊόν της έντονης κριτικής που εξέφρασαν διάφορα στελέχη κατά της ηγεσίας εξαιτίας της διαρκώς συγκαταβατικής έως υποτονικής αντίδρασης απέναντι στη Ν.Δ.

 

Παρά την έκδηλη ενόχληση για την «αλαζονική» στάση της Συγγρού, η επιδίωξη της Ιπποκράτους θα είναι η γεφύρωση του χάσματος, καθώς σταθερή άποψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, την οποία επανέλαβε προχθές, είναι ότι «σε περίπτωση αποτυχίας της κυβέρνησης, η αποτυχία θα είναι εθνική και το ΠΑΣΟΚ μόνο να χάσει έχει».

 

Αλλαγή τακτικής παρατηρείται όμως πλέον και προς τη ΔΗΜΑΡ, αν και στο επιμέρους θέμα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου το μέτωπο παραμένει κοινό. «Ο τρίτος εταίρος ζει μια νέα εμπειρία συμμετοχής σε ένα κυβερνητικό σχήμα ευθύνης, θέλει να μετέχει στη νομή της εξουσίας αποφεύγοντας, τις πιο κρίσιμες στιγμές, τα βάρη των δύσκολων αποφάσεων», υποστήριξε σε σκληρή γλώσσα για την Αγίου Κωνσταντίνου από το βήμα της ίδιας κομματικής συνεδρίασης.

 

Τα εσωκομματικά 

 

Σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό πεδίο, ο κ. Βενιζέλος πέρασε στην αντεπίθεση απαντώντας με δηλητηριώδη σχόλια σε στελέχη του κόμματος που το εγκαταλείπουν αφήνοντας αιχμές. Φωτογραφίζοντας την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Ανδρέα Λοβέρδο, έκανε λόγο το Σάββατο για «απελεύθερα στελέχη» και «διορισμένους νεοσσούς σε κρατικές θέσεις», που δεν σέβονται την παράταξη που τους ανέδειξε «άλλους με εμβρυουλκό και άλλους με αλεξίπτωτο» και παριστάνουν τον «μάγκα». Είπε ακόμη ότι δεν θα σηκώσει η παράταξη το βάρος «ούτε του Τσοχατζόπουλου ούτε του Παπακωνσταντίνου ούτε κανενός άλλου», υπονοώντας ότι για τις αμαρτίες του παρελθόντος δεν ευθύνεται το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

 

Τέλος, απόντος του Γιώργου Παπανδρέου, που προανήγγειλε δυναμική επιστροφή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θύμισε ότι το κόμμα θα μπορούσε να διασπαστεί το 2007, όμως «δεν διασπάστηκε, κατέκτησε την εξουσία και ανέδειξε πρωθυπουργό».

 

[email protected]

 

 

Scroll to top