28/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με αγορά ή χρονομίσθωση

      Pin It

Χρονογράφημα 

 

Του Πέτρου Μανταίου

 

Αυτή η ιστορία… αξιοποίησης ακίνητης και κινητής περιουσίας του Δημοσίου μέσω ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου) θα εξελιχθεί, πιστεύω, σε μεγάλο στραπάτσο, για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς, ιστορικούς. Οι οικονομικοί συνίστανται στο ότι τρία χρόνια τώρα –από το πρώτο Mνημόνιο– που συζητιέται το ζήτημα έχουν πέσει (έτσι δουλεύει η αγορά) οι τότε αντικειμενικές∙ στα μικρά ιδιωτικά νησιά π.χ., που πουλήθηκαν ή θα πουληθούν, η πτώση αξιών στο αντίστοιχο διάστημα κυμαίνεται γύρω στο 25% («Καθημερινή» 17/3). Το κοινωνικό στραπάτσο θα το πάθουμε (ακριβέστερα, θα προστεθεί σ’ αυτά που ήδη έχουμε πάθει!), εάν… αξιοποιηθούν με αγορά ή χρονομίσθωση π.χ. δημόσιοι οργανισμοί ύδρευσης, ιδίως η ΕΥΔΑΠ. Κάτι, σχεδόν κατά κοινή παραδοχή, αδιανόητο, που καμιά δημοσιονομική προσαρμογή, καμιά πτώχευση δεν το χωράει∙ πρώτα σταματάς να τρως και μετά ιδιωτικοποιείς το νερό!

 

Το ιστορικό στραπάτσο έχει, νομίζω, ξεχωριστό ενδιαφέρον, και αυτό έδωσε την αφορμή για το σημερινό χρονογράφημα. Είναι πρώτα η πώληση (ή έκθεση προς πώληση) ιδιόκτητων κτιρίων ελληνικών πρεσβειών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ορισμένα από τα οποία έχουν ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία, προπαντός αποτελούν μακροχρόνια ελληνική παρουσία και ελληνικό έδαφος! Ολα αυτά είναι ανάρμοστο –και οικονομικά αμφίβολο!– αν τα καλύπτει οιοδήποτε οικονομικό τίμημα!

 

Είναι όμως και δύο ειδήσεις στην «Εφ.Συν.» του Σαββάτου που καταπλήσσουν. Συζητούσαν, λέει, να… αξιοποιήσουν το νεοκλασικό, από τα καλύτερα της Αθήνας, διώροφο κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών, Βασ. Σοφίας, έναντι Βουλής, αλλά τους δέσμευσε η… κληροδότρια Ιφιγένεια Συγγρού, που το ήθελε «διαρκώς κατάστημα του υπουργείου Εξωτερικών»! Ενώ κάπου… διαπίστωσαν ότι ανάλογη δέσμευση δεν περιέλαβε ο Ευαγγέλης Ζάππας στο Ζάππειο, το οποίο, κατά Στουρνάρα, μπορεί να τύχει «επωφελέστερης αξιοποίησης»! Νομίζω ότι δεσμεύσεις δεν έχει βάλει ούτε ο Περικλής για τον Παρθενώνα! Αποκορύφωμα; Προς… αξιοποίηση φέρεται και το Σκοπευτήριο Καισαριανής∙ τόπος εκτελέσεων πατριωτών επί γερμανικής Κατοχής! Μα τρελαθήκαμε εντελώς;

Scroll to top