Pin It

49Λιγότερα από 4,8 δισ. ευρώ τον χρόνο κερδίζει το ελληνικό κράτος από την κατακρήμνιση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Από την άλλη ισχνό φαίνεται να είναι το… κέρδος και από τη συρρίκνωση των συντάξεων, καθώς το Δημόσιο κερδίζει μόλις 0,7 δισ. ετησίως από τις μειώσεις που επιφύλαξε στους συντάξιμους μισθούς.

 

Αναλυτικότερα το 2009 (που ήταν και η χρονιά με τις υψηλότερες καταβολές) το Δημόσιο κατέβαλε για μισθούς και πρόσθετες παροχές των δημοσίων υπαλλήλων που αμείβονται από τον τακτικό προϋπολογισμό το ποσό των 18,5 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ το 2012 κατέβαλε 13,7 δισ. ευρώ. Οι μειώσεις στις συντάξεις, που τόσο έχουν επηρεάσει επί τα χείρω τις ζωές των συνταξιούχων στα χρόνια των μνημονίων, ουδέν φαίνεται να προσφέρουν στον κρατικό προϋπολογισμό (απ’ όπου συνταξιοδοτούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι), αφού το 2009 (έτος με τις μεγαλύτερες καταβολές) δόθηκαν 6,5 δισ. ενώ το 2013 υπολογίζονται να καταβληθούν 5,8 δισ.

 

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι διαρκείς περικοπές και η στοχοποίηση των μισθών και των συντάξεων ως αιτία των δεινών της ελληνικής οικονομίας καμία σχέση δεν έχει με τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Αντιθέτως, αυτές οι μνημονιακές επιλογές οδήγησαν στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, αφού οι διαρκείς περικοπές σε μισθούς και συντάξεις στέρησαν πολύτιμο χρήμα από την ελληνική αγορά που είδε τους τζίρους να συρρικνώνονται τροφοδοτώντας με συνεχή ροή τη δεξαμενή της ανεργίας.

 

Τζ.Ρ

Scroll to top