28/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ψηφίστε γιατί χανόμαστε

      Pin It

Ψηφοθηρικό το δελτίο μας σήμερα και αρκούντως επετειακό. Κι αυτό, γιατί πριν από 61 χρόνια ακριβώς, ήτοι το εθνοσωτήριον 1952, ωριμάζουν επιτέλους οι καιροί ώστε οι Ελληνίδες να αποκτήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Δύο σε ένα με τον νόμο 2159, ο οποίος τους παραχωρεί ίσα πολιτικά δικαιώματα. Ωστόσο, οι γυναίκες δεν θα ψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου διότι -όλως τυχαίως- δεν είχαν ενημερωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι. Λίγους μήνες αργότερα, όμως, σε επαναληπτικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη (18/1/1953) εκλέγεται η πρώτη βουλευτίνα.

 

Ηταν η Ελένη Σκούρα που εκτίθεται μαζί με τη Βιργινία Ζάννα, γιαγιά του Αντώνη Σαμαρά. Σόι πάει το βασίλειο. Αναντάν μπαμπαντάν στα πολιτικά βάσανα ο Αντωνάκης ο πολιτευόμενος. Εν τέλει όλες οι Ελληνίδες ψηφίζουν πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές της 19ης Φεβρουαρίου 1956. Η βουλευτής της ΕΡΕ Λίνα Τσαλδάρη γίνεται η πρώτη γυναίκα υπουργός· Κοινωνικής Πρόνοιας παρακαλώ. Την ίδια χρονιά εκλέγεται στην Κέρκυρα πρώτη δήμαρχος η Μαρία Δεσύλλα. Τέσσερα χρόνια αργότερα η Γεωργία Βασιλειάδου υποχωρεί στο παρά πέντε, χάριν της ευτυχίας της μονάκριβης θυγατέρας της, και τον θώκο της «Κυρίας Δημάρχου» καταλαμβάνει ο εναπομείνας και μοναδικός υποψήφιος Βασίλης Αυλωνίτης.

 

Φουρνέλο στα θεμέλια της ανδροκρατούμενης κοινωνίας, σωστός δυναμίτης είναι το αίτημα περί γυναικείας ψήφου που πρωτακούγεται στα τέλη του προ-προηγούμενου αιώνα από την Καλλιρόη Παρρέν-Σιγανού και την «Εφημερίδα των Κυριών», προγιαγιά της «Εφημερίδας των Συντακτών».

 

Πρωτοπόρες στον αγώνα για τη χειραφέτηση της γυναίκας, οι κομμουνίστριες Μαρία Νεγρεπόντη και Αύρα Θεοδωροπούλου επηρεάζουν το τότε σοσιαλεργατικό κόμμα που βροντοφωνάζει στις εκλογές του 1920: «Σφυρί, δρεπάνι και ψήφο στο φουστάνι».

 

Ομως το σύνθημα δεν ευτύχησε να επαληθευτεί, καθώς το 1956 ουκ ολίγες ψηφοφόροι έφτασαν στα εκλογικά κέντρα με παντελόνια. Το 1930 η κυβέρνηση Βενιζέλου επιχειρεί να καθιερώσει την ψήφο Ελληνίδων. Συναντά ωστόσο λυσσαλέες αντιδράσεις κι όταν ψηφίζεται ο σχετικός νόμος έχει αλλοιωθεί περισσότερο κι απ' το παρ' ημίν αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Δικαίωμα ψήφου έχουν μόνο οι παντρεμένες, απόφοιτες Δημοτικού και άνω των τριάντα, δηλαδή ελάχιστες. Οι αναλφάβητες είναι πάνω από 70%.

 

Στην πραγματικότητα οι γυναίκες ψηφίζουν ελεύθερα για πρώτη φορά στο βουνό, τον Απρίλη του 1944, απ' όπου και η σχετική φωτογραφία του Σπύρου Μελετζή. Πολύ κακό για το τίποτα. Χαΐρι δεν είδαμε από τη γυναικεία ψήφο. Καραμανλήδες, Παπανδρέου, Σημίτηδες και Σαμαράδες λουζόμαστε τόσες δεκαετίες. Γι' αυτό κι ο καιρός σήμερα θα 'ναι συννεφιασμένος με βροχές και αφρικανική σκόνη στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Αραιές ή πυκνότερες νεφώσεις θα έχουμε κι αύριο με πιθανότητα βροχής στα βόρεια. Σιροκάδα έως 7 Μποφόρ θα πνέει στα νοτιοανατολικά και τραμουντάνα μέχρι 6 στα υπόλοιπα πελάγη.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top