Pin It

Είχε δηλώσει ότι «τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να επισκέπτονται τους οίκους ανοχής, επειδή με τον τρόπο αυτόν θα μειωθούν οι σεξουαλικές επιθέσεις»

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

getFile (62)Ο αμφιλεγόμενος δήμαρχος της Οζάκα, Τόρου Χασιμότο, ζήτησε τελικώς συγγνώμη για τις δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες «τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να επισκέπτονται τους οίκους ανοχής επειδή με τον τρόπο αυτόν θα μειωθούν οι σεξουαλικές επιθέσεις».

 

Ο πρώην δικηγόρος και ανερχόμενος αστέρας της ιαπωνικής πολιτικής είπε ότι οι δηλώσεις του για τους 48.000 Αμερικανούς στρατιώτες, εκ των οποίων οι μισοί βρίσκονται στη βάση της Οκινάουα, και ορισμένοι εξ αυτών στις εξόδους τους βιάζουν Γιαπωνέζες και προβαίνουν και σε άλλες εγκληματικές ενέργειες, παρεξηγήθηκαν. «Η αληθινή μου πρόθεση ήταν να προλάβω τη διάπραξη κι άλλων τέτοιων εγκλημάτων από μια μικρή μερίδα Αμερικανών στρατιωτικών και να ενισχύσω την αμερικανο-ιαπωνική συμμαχία καθώς και τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών» δήλωσε ο Χασιμότο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο. Πρόσθεσε δε ότι η πρότασή του για χρήση των οίκων ανοχής από τους στρατιώτες είχε καλό σκοπό. «Κατανοώ ότι οι δηλώσεις μου θεωρήθηκαν προσβλητικές για τις αμερικανικές δυνάμεις και τον αμερικανικό λαό. Τις αποσύρω και ζητώ συγγνώμη».

 

Ωστόσο επέμεινε σε παλαιότερες δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες τα πορνεία που λειτουργούσαν με τουλάχιστον 200.000 Κινέζες και Κορεάτισσες σκλάβες του σεξ στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι οποίες είχαν απαχθεί από τα κατεχόμενα από την Ιαπωνία εδάφη, αποτελούσαν «αναγκαία χαλάρωση για τους στρατιώτες». Είχε μάλιστα τονίσει ότι «ο οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει ότι το σύστημα των γυναικών παρηγοριάς ήταν απαραίτητο για να παρέχεται ανακούφιση στο πλήθος των ανδρών που διακινδύνευαν τη ζωή τους μέσα σε μια θύελλα από σφαίρες. Την εποχή εκείνη ήταν ένα απαραίτητο σύστημα ώστε να διατηρείται η στρατιωτική πειθαρχία».

 

Πάντως είχε επίσης δηλώσει ότι κατά την προσωπική του άποψη «οι οίκοι ανοχής δεν αποτελούσαν πολεμική αναγκαιότητα, αλλά οι στρατοί που μετείχαν στην παγκόσμια σύγκρουση πίστευαν το αντίθετο».

 

Οι δηλώσεις του Χασιμότο για τις σκλάβες του σεξ στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πριν από περίπου δύο εβδομάδες, είχαν προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο είχε εκφράσει την «αγανάκτησή» του για τους Ιάπωνες πολιτικούς που «προκάλεσαν δημοσίως την ανθρώπινη συνείδηση και την ιστορική δικαιοσύνη».

 

«Η στρατολόγηση διά της βίας των γυναικών παρηγοριάς ήταν ένα σοβαρό έγκλημα του ιαπωνικού μιλιταρισμού την εποχή εκείνη. Πρόκειται για προσβολή στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και σοβαρό πρόβλημα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Αντίστοιχη στάση είχαν τηρήσει και οι Νοτιοκορεάτες, με τη Σεούλ να καλεί το Τόκιο να ζητήσει συγγνώμη για το σχόλιο του δημάρχου. Την τελευταία περίοδο, πάντως, καθώς οι σινο-ιαπωνικές και σινο-κορεατικές σχέσεις είναι τεταμένες λόγω εδαφικών διεκδικήσεων, η ιαπωνική κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τις «αμφιλεγόμενες», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις.

 

Scroll to top