Pin It

Eκανe τη «στροφή» τον Ιούνιο του 2011 όταν είπe «ναι» σε πωλήσεις σύγχρονων τανκς στη Σαουδική Αραβία, μια απόφαση που τότε το «Spiegel» χαρακτήρισε «ιστορική»

 

Της Ελλης Πάνου

 

getFile (56)Το Βερολίνο, ακολουθώντας το νέο «δόγμα Μέρκελ», έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να ανατρέπει μια προσεκτικά σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική δεκαετιών, καταρρίπτοντας ταμπού και παρεκκλίνοντας από μια μακρόχρονη παράδοση των προηγούμενων κυβερνήσεων, να μην εγκρίνουν, ως θέμα αρχής, πωλήσεις όπλων σε περιοχές που βρίσκονται σε κρίση.

 

Η καγκελάριος και οι 14 άνδρες που μετέχουν στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας έκαναν τη «στροφή» τον Ιούνιο του 2011 όταν είπαν «ναι» σε πωλήσεις σύγχρονων τανκς στη Σαουδική Αραβία, μια απόφαση που τότε το «Spiegel» χαρακτήρισε «ιστορική», αφού ήταν η πρώτη φορά που η Γερμανία προμήθευσε βαρύ οπλισμό σε αραβική κυβέρνηση, η οποία και είχε δηλώσει την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει τους εχθρούς της «με σιδερένια γροθιά», είχε κατεβάσει τανκς κατά διαδηλωτών σε γειτονική της χώρα και -επιπλέον-βρίσκεται στην 106η θέση στη λίστα του «Economist» με τις δημοκρατικές χώρες, λίγο πιο πάνω από τη Βόρεια Κορέα.

 

Απομακρυνόμενη από τη στρατηγική των προκατόχων της Σμιτ, Κολ, Σρέντερ- η Μέρκελ έχει ανοίξει δρόμο λαμπρό στις βιομηχανίες όπλων της χώρας της. Το 2011 η επίσημη έκθεση για τις εξαγωγές στρατιωτικού υλικού έδειξε ότι η γερμανική κυβέρνηση υπέγραψε άδειες για εξαγωγή όπλων και εξοπλισμού συνολικής αξίας άνω των 10 δις ευρώ, που κατά 42% προορίζονταν για χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

 

Η καγκελάριος διακηρύσσει ότι «δεσμεύεται από τις αξίες της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ωστόσο, όπως σχολιάζει το «Spiegel», «έχει διευκολύνει και έχει ενθαρρύνει τις πωλήσεις όπλων στο όνομα της σταθερότητας σε ανήθικα καθεστώτα με φρικτό ιστορικό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Η τακτική βέβαια αποδίδει για την οικονομία, αφού τα γερμανικά όπλα αποδείχθηκαν πολύ δημοφιλή και οι οπλοβιομήχανοι κερδίζουν σήμερα περισσότερα από ποτέ και από τις εξαγωγές «ελαφρών» όπλων, όπως περίστροφα, αυτόματα, οπλοπολυβόλα, χειροβομβίδες και νάρκες. Σύμφωνα με τη «Suddeutsche Zeitung», το 2012 υπεγράφησαν συμβόλαια 76 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων το ένα ύψους 6,5 εκατομμυρίων με τη Σαουδική Αραβία και σχεδόν 4 εκατομμυρίων με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και τη Βόρεια Αφρική.

 

«Τα «ελαφρά» όπλα είναι τα όπλα μαζικής καταστροφής του 21ου αιώνα», υποστήριξε ο βουλευτής του Αριστερού Κόμματος Γιαν Βαν Ακεν, ζητώντας της απαγόρευση των εξαγωγών τους. «Από τη στιγμή που βγαίνουν από τη χώρα, διακινούνται με έναν μη ελεγχόμενο τρόπο από πόλεμο σε πόλεμο», λέει ο Βαν Ακεν και, καθώς τα γερμανικά όπλα εμφανίζονται πλέον σε όλες τις σύγχρονες συγκρούσεις ανά την υφήλιο «ακόμα και στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν πυροβολούν εναντίον των Γερμανών στρατιωτών με γερμανικά όπλα».

 

Scroll to top