Pin It

ΙΤΑΛΙΑ Η Κεντροαριστερά ήταν ο νικητής των εκλογών αφού διατήρησε -και κατά περίπτωση αύξησε- τις δυνάμεις της. Εχασαν ο Μπερλουσκόνι και ο Γκρίλο, ο οποίος έπαθε πανωλεθρία. Ηταν το τίμημα για τα προσωποπαγή κόμματα

 

Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

 

123getFile

getF52ile

Η αποχή άγγιξε όντως υψηλά επίπεδα στις ιταλικές δημοτικές εκλογές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να βγουν κάποια σαφή πολιτικά συμπεράσματα. Ολοι περίμεναν την κατάρρευση της Κεντροαριστεράς, αλλά το Δημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του κατάφεραν να  διατηρήσουν και να ενισχύσουν, σε κάποιες περιπτώσεις, τις δυνάμεις τους.

 

Στις δημοτικές αυτές εκλογές, ο Σίλβιο Μπερλoυσκόνι, με γκάλοπ που του έδιναν πανιταλικά το 29%, ήλπιζε να καθιερωθεί πρώτη δύναμη, αλλά στη Ρώμη δεν κατάφερε ούτε να στηρίξει καθοριστικά τον απερχόμενο δήμαρχο, Τζιάνι Αλεμάνο.

 

Πτώση… 5 αστέρων

 

Οσο για τον Μπέπε Γκρίλο, όλοι οι αναλυτές συμφωνούν στη διαπίστωση ότι πτώση που κυμαίνεται από το 50% μέχρι το 75% (όσο και αν οι συγκρίσεις μεταξύ βουλευτικών και δημοτικών εκλογών είναι πάντα σχετικές) θα πρέπει να τον προβληματίσει βαθύτατα.

 

Στη Ρώμη, ο υποψήφιος της Προοδευτικής Συμμαχίας, Ινιάτσιο Μαρίνο, αγγίζει το 42%, με προβάδισμα δώδεκα ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Αλεμάνο. Κι αυτό, παρά το ότι ο Μαρίνο δεν είναι από τα πιο προβεβλημένα στελέχη των Δημοκρατικών, ανήκει στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος και δεν διατηρεί ιδιαίτερα αρμονικές σχέσεις με την ισχυρή Καθολική Εκκλησία.

 

Ολα αυτά, όμως, που μέχρι πρότινος θα μπορούσαν να θεωρηθούν από κάποιους μειονεκτήματα, σήμερα μπορούν να γίνουν ακόμη και ατού: ο πάπας Φραγκίσκος προς το παρόν δεν παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας, όπως συνήθιζαν οι προκάτοχοί του, και το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο προσπαθεί να μη διασπασθεί μετά την παραίτηση του Πιερλουίτζι Μπερσάνι, αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια δράσης και σε στελέχη «εκτός νομενκλατούρας».

 

Οσο για τον Μπέπε Γκρίλο, κανείς δεν περίμενε μια τόσο μεγάλη πτώση. Από το 25% των βουλευτικών εκλογών, πανιταλικά, τα Πέντε Αστέρια στον δήμο της Ρώμης έλαβαν το 12,5%.

 

Το αποκαρδιωτικό αυτό εκλογικό αποτέλεσμα έχει σαφώς την εξήγησή του. Η αποχή από την τηλεόραση έφερε αποτέλεσμα, όταν ο Γκρίλο επισκέφθηκε, με την «περιοδεία τσουνάμι», όλη τη χώρα για να συναντήσει τους Ιταλούς και να εκφράσει τον θυμό και την απογοήτευσή τους.

 

Οταν όμως περνάμε σε τοπικό επίπεδο, και οι δημότες δυσκολεύονται ακόμη και να ακούσουν τον υποψήφιο δήμαρχο των Πέντε Αστέρων, η τηλεοπτική απουσία γίνεται πρόβλημα.

 

«Μπορεί να κάναμε λάθη, αλλά είμαστε καλύτεροι από τους άλλους, επιστρέψαμε την κρατική χρηματοδότηση του κόμματος. Οσοι ψηφίζουν Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά καταδικάζουν την Ιταλία», γράφει τώρα στο Διαδίκτυο ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός.

 

Ζητούνται συνεργάτες

 

Θα έπρεπε να αλλάξει, όμως, και την πολιτική του στρατηγική: με προβεβλημένους συνεργάτες δίπλα του, συμμετέχοντας σε τηλεοπτικές εκπομπές και με μεγαλύτερη έμφαση σε εφαρμόσιμες προτάσεις, εκτός από την καταγγελία της κακοδιαχείρισης.

 

Οσο για τον Σίλβιο, δεν θέλησε να πει ούτε μια κουβέντα. Εμεινε κλεισμένος στη βίλα του στη Σαρδηνία. Οι τηλεοράσεις του φυσικά αμέσως άρχισαν να κάνουν λόγο για τεράστια αποχή που επηρέασε το τελικό αποτέλεσμα και να στηρίζουν τον κεντροδεξιό εξερχόμενο δήμαρχο της Ρώμης, ο οποίος, όμως, για να μη συνταξιοδοτηθεί στον δεύτερο γύρο, χρειάζεται ένα θαύμα.

 

Αποχή υπήρξε, αλλά αν κάνει κάποιος τον παραλληλισμό μόνον με τοπικές και όχι βουλευτικές εκλογές, πρόκειται για αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων. Δεν είναι κάτι τραγικό. Ο καβαλιέρε, όπως εν μέρει και ο Γκρίλο, πρέπει να ασχοληθούν με κάτι άλλο: να βγουν από τη λογική του προσωποπαγούς κόμματος που αποφέρει αποτελέσματα μόνον όταν οι ίδιοι μονοπωλούν τη σκηνή.

Scroll to top