Pin It

ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν αναγάγει σε πρωταρχικό θέμα της τρικομματικής το αντιρατσιστικό δίχως  όμως να έχουν διάθεση να τραβήξουν το σχοινί. Και βέβαια γνωρίζουν ότι το ζήτημα αυτό μπορεί  να μην καταλήξει πουθενά, αφού δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι

 

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Η πρόταση νόμου για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αποφάσισαν να καταθέσουν από κοινού το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, οδηγεί πρώτη φορά την τρικομματική κυβέρνηση σε αχαρτογράφητα νερά.

 

Θα έχουμε κυβερνητικό ναυάγιο; Πόσο διατεθειμένοι είναι να τραβήξουν το σκοινί οι δύο εταίροι; Μήπως οι κινήσεις τους είναι επικοινωνιακές; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα μετά την πολιτική πρωτοβουλία Βενιζέλου – Κουβέλη ερήμην του Αντώνη Σαμαρά.

 

Η απάντηση δίνεται από ηγετικά στελέχη των δύο κομμάτων και είναι καθησυχαστική. «Εμείς στηρίζουμε αυτή την κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας και το εννοούμε απολύτως. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος για τη σταθερότητάς της», δήλωσε χθες ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης. «Η χώρα πρέπει να ολοκληρώσει την πορεία της», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τη Δευτέρα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο ταυτόχρονης διεξαγωγής εθνικών, ευρωεκλογών και δημοτικών εκλογών το 2014.

 

Παρομοίως κατευναστικοί για το μέλλον της συγκυβέρνησης εμφανίζονται στη ΔΗΜΑΡ. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κυβερνητικής συνοχής. «Να μην σπάσει το γυαλί» ζήτησε ο Δημήτρης Χατζησωκράτης. Οξύμωρη και αντιφατική στάση να συμφωνούν, διαφωνώντας, αλλά προέχει η επιβίωση. Και μόνο η σκέψη για προσφυγή στις κάλπες προκαλεί πανικό. Το ΠΑΣΟΚ καταρρέει, η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται δημοσκοπικά λίγο πάνω από τον κατώτατο πήχη εισόδου στο Κοινοβούλιο.

 

«Τους εξυπηρετεί»

 

Παρ' όλα αυτά, οι σχέσεις τους με το Μαξίμου επιδεινώνονται, όπως παραδέχονται σε Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου. Ενδεχομένως -μέχρις ενός ορίου- το σκηνικό ελεγχόμενης κρίσης να τους εξυπηρετεί, καθώς τους επιτρέπει να δείχνουν ότι διαφοροποιούνται από τις σκληρές επιλογές του κ. Σαμαρά. Εξάλλου, από το εσωτερικό των κομμάτων, ιδίως του ΠΑΣΟΚ, όπου τα αντι-δεξιά σύνδρομα ολοένα και φουντώνουν, τους προτρέπουν να μην ταυτίζονται και να μην αποδέχονται αβρόχοις ποσί κάθε ενέργεια της Ν.Δ.

 

Μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ -έπειτα από συνεδρίαση του Συντονιστικού της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας- βγαίνει στο «αντάρτικο» για έναν πρόσθετο λόγο: Για τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας που ψηφίστηκαν με παρέμβαση των βουλευτών του με το τελευταίο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, αλλά παραμένουν στο συρτάρι των συναρμόδιων υπουργείων.

 

Η ηγεσία του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου καταλογίζει μικροκομματικές επιδιώξεις και σκόπιμες καθυστερήσεις «γαλάζιας» προέλευσης, ενώ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον Γιάννη Βρούτση, την οποία υπογράφει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ζητώντας ενημέρωση για το πρόγραμμα που αφορά 400.000 ανέργους σε οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο. Παράλληλα, ο Φίλιππος Σαχινίδης ζητά από τον Γιάννη Στουρνάρα να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση για το θέμα, παρουσία και των υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών. Το θέμα προσφέρεται για την ουσία και για τις εντυπώσεις…

 

Η συντονισμένη ανάδειξη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου από το ΠΑΣΟΚ και η προσπάθεια -μαζί με τη ΔΗΜΑΡ- να γίνει νόμος του κράτους, αν και σημαντική λόγω υψηλού συμβολισμού, είναι πιθανό να μην καταλήξει πουθενά, αφού δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι.

 

Στον «αφρό»

 

Δεν πρέπει,πάντως, να υποτιμάται το γεγονός ότι η διατήρηση της ενδοκυβερνητικής εμπλοκής μάλλον διευκολύνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συντηρεί στον «αφρό» την εν γένει προβληματική κυβερνητική λειτουργία, που σύμφωνα με την εκτίμησή του θα αντιμετωπιστεί με επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών αρχηγών, ανασχηματισμό και ανανεωμένο μοντέλο στον τρόπο λήψης των αποφάσεων της κυβέρνησης, προφανώς με ισχυρότερο λόγο στα δύο μικρότερα κόμματα του σχήματος που θέλουν να έχουν το μερίδιό τους στα όποια πολιτικά οφέλη.

 

[email protected]

Scroll to top