29/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γεράσανε στα δικαστήρια

      Pin It

Χρονογράφημα

 

Του Πέτρου Μανταίου

 

Είναι φυσικό να γερνά κανείς στα δικαστήρια αν είναι δικαστικός ή δικηγόρος ή ό,τι άλλο τέλος πάντων σχετίζεται με τη δικαιοσύνη και την απονομή της. Λεφτά για τις συντάξεις να υπάρχουν στα ασφαλιστικά ταμεία (που κι αυτά πρέπει να υπάρχουν!) και δόξα τω θεώ. Οι περισσότεροι γερνάνε κάποτε και είναι φυσικό. Αφύσικο είναι να γερνά κανείς στα δικαστήρια και να είναι διάδικος. Θα πεις, Ελλάδα είναι αυτή, πολλά συμβαίνουν, υποθέσεις και υποθέσεις εκδικάστηκαν μετά θάνατον και γύρευαν από τον θανόντα τα έξοδα της δίκης ή, σε περίπτωση δικαίωσης, άλλαξαν την πίστη στους απογόνους, ώσπου να εισπράξουν –αν εισέπραξαν– την αποζημίωση. Συμβαίνουν…

 

Αλλά πρώτη φορά είδα («Καθημερινή» 26/5, ρεπορτάζ Ιωάννας Μάνδρου) υπόθεση κληρονομικών διεκδικήσεων να τραβάει… 27 (είκοσι επτά) χρόνια. Πρώτη φορά όμως είδαν κάτι τέτοιο και οι δικαστές στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, που επέβαλαν (ορθότατα!) καταδίκη για καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα σε ημερίδα της Ενώσεως Ποινικολόγων. Στο δε Συμβούλιο της Ευρώπης, που χρόνια το απασχολεί η βραδύτητα με την οποία απονέμεται η δικαιοσύνη στην Ελλάδα, προβληματίζονται ότι η κατάσταση τείνει προς μη αναστρέψιμη, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα!

 

Ηδη, πριν από ένα χρόνο, η ελληνική πολιτεία αποφάσισε να αποζημιώνει τα θύματα αυτής της βραδύτητας. Χιλιάδες ανεκδίκαστες υποθέσεις διανύουν το δέκατο έτος… ηλικίας. Τα πρόστιμα που μας έχει επιβάλει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (το οποίο μας κατατάσσει πέμπτους από κάτω ανάμεσα σε 47 χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης!) πλησιάζουν τα 8,5 εκατ. ευρώ. Εκκρεμείς υποθέσεις στα ανώτατα δικαστήρια; Αρειος Πάγος 2.692, Συμβούλιο Επικρατείας 27.975, στο Ελεγκτικό Συνέδριο 30.365! Ενώ στα συρτάρια των δικαστηρίων της χώρας όλων των βαθμών βρίσκονται περισσότερες από 1.100.000 υποθέσεις. Τόσο που απορείς, όχι με τις υποθέσεις, αλλά με τα συρτάρια! Πού βρέθηκαν τόσα και ποιος πήρε την προμήθεια!

Scroll to top