30/05/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο,τι τραβάει η όρεξή τους

      Pin It

Χρονογράφημα

 

Του Πέτρου Μανταίου

 

Πήρε, φαίνεται, στα σοβαρά ο Δημοσίας Τάξεως Νίκος Δένδιας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (κάλλιο αργά, παρά… αργότερα) και βγήκε κι αυτός με μία… διαρθρωτική μεταρρύθμιση που άπτεται των διαδηλώσεων και… εφάπτεται της κυκλοφορίας των διαδηλωτών (κάτι σαν μονά-ζυγά) σε συνδυασμό με το πλήθος και τις ώρες λειτουργίας (όσων υπάρχουν ακόμα) καταστημάτων.

 

Είπε κι αυτός να αφήσει το αποτύπωμά του στο… βιβλίο «ελεγχόμενες διαδηλώσεις» που άρχισαν να… συγγράφουν, από 15ετίας, προκάτοχοί του στην Κατεχάκη, κάτι σαν… έθιμο δημοσίας τάξεως, το οποίο ουδέποτε ετηρήθη! Οχι πως δεν συμβαίνει «κάποιοι να κλείνουν τους δρόμους του κέντρου για ψύλλου πήδημα», όπως συχνά λέγεται, ιδίως από κάποιους που δεν έχουν δει στα μάτια τους ούτε διαδήλωση ούτε ψύλλο.

 

Αλλά κυκλοφοριακές ρυθμίσεις διαδηλώσεων, με θεσπίσεις περιορισμών και παραχωρήσεις ή ανακλήσεις λωρίδων λεωφόρων, αναλόγως του πλήθους των διαδηλωτών (ένα σύστημα δηλαδή διαδηλώσεων ελαστικών και ανελαστικών, όπως οι δημόσιες δαπάνες, οι οποίες όμως είναι ανεξέλεγκτες!), δεν ξέρω αν είναι κάτι που προσδίδει κύρος στον αρμόδιο υπουργό ή, απεναντίας, μιας και ο συγκεκριμένος υπουργός είναι και κάπως στομφώδης (του πάει το υπουργιλίκι!), μήπως τον πάρουνε και στο ψιλό! Ιδίως στο μέτρημα (γράφτηκε ότι σκέφτεται να θεωρεί διαδηλώσεις τις άνω των 200 ατόμων…), ενθυμίζων τον εκ της αποστασίας τού ’65 προκάτοχό του Χρήστο Αποστολάτο, που μετρούσε (από ελικόπτερο, έναν-έναν!) τους μαραθωνοδρόμους στις Πορείες Ειρήνης!

 

Και καλά ο υπουργός. Υπουργός είναι στο κάτω της γραφής! Αλλά το Επαγγελματικό Βιοτεχνικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΑ) του κ. Μίχαλου, δεν μπορούσε να αρκεστεί σε απλή σύμφωνη γνώμη; Επρεπε να κάνει και προτάσεις περί του είδους των διαδηλώσεων με όρους που θα πραγματοποιούνται; Τι… επιμελείται, θέματα δημόσιας τάξης; Ο,τι τραβάει του καθενός η όρεξη! Εκεί φτάσαμε…

Scroll to top