Pin It

ΕΛ ΣΑΛΒΑΔΟΡ Παρότι η ίδια πάσχει από λύκο και νεφρική ανεπάρκεια και στο έμβρυο στα σπλάχνα της λείπει τμήμα του εγκεφάλου του, και δεν θα επιζήσει ακόμη κι αν γεννηθεί, δεν της επιτρέπουν να κάνει έκτρωση

 

Της Βίκυς Καπετανούλου

 

getnhjFileΗ ιστορία της έχει κινητοποιήσει τον ΟΗΕ, τη Διεθνή Αμνηστία, την Παναμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και δεκάδες γυναικείες οργανώσεις υπέρ της νομιμοποίησης της άμβλωσης. Ακόμη και το υπουργείο Υγείας του Ελ Σαλβαδόρ στέκεται στο πλευρό της και υποστηρίζει το νομικό αίτημα της Μπεατρίς να κάνει έκτρωση, παρότι η μεσαιωνική νομοθεσία της πατρίδας της το απαγορεύει αυστηρά.

 

Μέσω βίντεο, η 22χρονη έκανε έκκληση ακόμη και στον αριστερό πρόεδρο της χώρας, Μαουρίσιο Φούνες, να παρέμβει, ώστε να της επιτραπεί κατ' εξαίρεση να διακόψει την κύησή της. Η επιθυμία της δεν είναι θέμα επιλογής, αλλά ζωής και θανάτου. Η ίδια πάσχει από λύκο και νεφρική ανεπάρκεια, ενώ το έμβρυο από ανεγκεφαλία -του λείπει μέρος του κρανίου και του εγκεφάλου- και θεωρείται βέβαιο ότι, αν γεννηθεί, δεν θα επιζήσει περισσότερο από λίγες μέρες. Ιατρικές γνωματεύσεις βεβαιώνουν ότι όσο προχωρά η εγκυμοσύνη της -τώρα βρίσκεται στην 26η εβδομάδα- ο κίνδυνος για την υγεία της αυξάνεται σημαντικά. Γι' άλλη μια φορά, όμως, η Θέτιδα αποδείχθηκε τυφλή.

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ελ Σαλβαδόρ απέρριψε το αίτημα της νεαρής γυναίκας να υποβληθεί σε άμβλωση, μια απόφαση που διακατέχεται από μισογυνισμό, όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος της στους «New York Times». «Εβαλαν τη ζωή του άρρωστου εμβρύου πάνω απ' τη δική της. Η Δικαιοσύνη εδώ δεν σέβεται τα δικαιώματα των γυναικών» δήλωσε ο Βίκτορ Ούγο Μάτα. Ούτε βέβαια και ο νόμος, που προβλέπει ποινές φυλάκισης έως 50 χρόνια για τις εγκυμονούσες που κάνουν έκτρωση, ακόμη κι αν έχουν πέσει θύματα βιασμού ή αιμομιξίας και έως 12 χρόνια για τους γιατρούς, που πραγματοποιούν τέτοιες επεμβάσεις.

 

Ηταν μια ψυχρολουσία για την Μπεατρίς, που δεν θέλει να αποκαλύψει το αληθινό της όνομα, καθώς έχει ήδη αποκτήσει ένα παιδί με καισαρική, λόγω σοβαρών επιπλοκών στην εγκυμοσύνη της.

 

Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση φέρεται να έπαιξαν οι πιέσεις της Καθολικής Εκκλησίας. Παρότι σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής η σχετική νομοθεσία αρχίζει με δειλά βήματα να χαλαρώνει, στο Ελ Σαλβαδόρ ο νόμος αυστηροποιήθηκε το 1997 από το κυβερνών επί μία εικοσαετία δεξιό κόμμα ARENA, στην προσπάθειά του να μαζέψει ψήφους από το πανίσχυρο, υπερσυντηρητικό καθολικό λόμπι.

 

Από τις 600 «ποινικά κολάσιμες» υποθέσεις, που διερευνήθηκαν από τότε, οι 30 οδήγησαν σε καταδίκες γυναικών για βρεφοκτονία και ποινές φυλάκισης ακόμη και 30 ετών… Η υπόθεση της Μπεατρίς λαμβάνει τώρα και διπλωματικές διαστάσεις, με ηγετικά στελέχη των Ισπανών Σοσιαλιστών να παρεμβαίνουν ανοιχτά υπέρ της.

 

Ο πρόεδρος του κόμματος έκανε λόγο για «δραματική κατάσταση» της 22χρονης ενώπιον της Βουλής, η αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρέσβη του Ελ Σαλβαδόρ, ενώ οργανώσεις ζητούν από τον πρωθυπουργό Ραχόι να της χορηγήσει πολιτικό άσυλο για να χειρουργηθεί σε ισπανικό έδαφος. Ηδη, κλινικές και γιατροί έχουν προσφερθεί να χρηματοδοτήσουν το ταξίδι της κοπέλας, την άμβλωση και τη μετέπειτα νοσηλεία της.

Scroll to top