Pin It

Δεν αποσύρεται από την ενεργό πολιτική ο παραιτηθείς ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης. «Το 2009 το ΠΑΣΟΚ ήταν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Τώρα με κατηγορεί ότι εκφράζω τον εαυτό μου. Aν είχα πρόβλημα τόσα χρόνια θα έπρεπε να με διαγράψει» λέει

 

Του Νίκου Σβέρκου

 

gBNHetFileΗ είδηση για την αποχώρηση του Κρίτωνα Αρσένη από την ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ φτάνει σε εμάς που έτυχε να βρισκόμαστε στις Βρυξέλλες μέσω Αθήνας. «Ο Κρίτωνας στη δουλειά του είναι πολύ καλός, αλλά δεν είναι παραδοσιακός “πολιτικός” με υψηλές “επαφές”» λένε συνεργάτες ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δεν φαίνονται να εκπλήσσονται από την είδηση. Ούτως ή άλλως ο Κρίτων Αρσένης, από τη μεταξύ μας συνάντηση, δεν φαίνεται να ακολουθεί τους τυπικούς κανόνες ενός ευρωβουλευτή. «Ποτέ δεν άλλαξα τις θέσεις μου, ούτε την εμφάνισή μου, δεν φόρεσα κοστουμάκι» μας λέει ο ίδιος στο γραφείο του, όπου μας οδηγεί η εξυπηρετικότατη συνεργάτις του.

 

Η έδρα είναι εργαλείο

 

Το ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα τον κατηγορεί μεταξύ άλλων ότι κρατά την έδρα για τα λεφτά. «Αντί να απαντούν στις καταγγελίες μου, στρέφουν την προσοχή του κόσμου στην τετριμμένη συζήτηση» λέει και φαίνεται να απορεί με το γεγονός ότι χτες τα μεγάλα ελληνικά μέσα «το πρωί έλεγαν ότι παραιτήθηκα λόγω της ιδιωτικοποίησης του νερού και το βράδυ ότι κρατάω την έδρα για τα λεφτά». Επιμένει όμως να κρατήσει την έδρα; «Αν αυτή τη στιγμή την παρέδιδα, θα απαρνιόμουν ένα σημαντικό θεσμικό εργαλείο για να υπερασπιστώ αυτά που πιστεύω και για τα οποία είμαι σταθερός τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για μένα αυτό θα ήταν ανήθικο».

 

Η συζήτηση βέβαια περιστρέφεται γύρω από το ΠΑΣΟΚ. «Το 2009 το ΠΑΣΟΚ ήταν ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Και τώρα με κατηγορεί ότι εκφράζω τον εαυτό μου. Αν είχε πρόβλημα τόσα χρόνια, δεν θα έπρεπε να με διαγράψει;»

 

«Οταν η Μάργκαρετ Θάτσερ ιδιωτικοποίησε την εταιρεία ύδρευσης, τα πρώτα τέσσερα χρόνια τα οικιακά τιμολόγια αυξήθηκαν 50%, αυξήθηκαν ραγδαία οι διακοπές σε όσους δεν μπορούσαν να πληρώσουν και έπεσε κατακόρυφα η ποιότητα του νερού. Είχαμε αύξηση των κρουσμάτων δυσεντερίας» επισημαίνει ο Κρίτων Αρσένης και αναρωτιέται: «Στην Ελλάδα θα γίνονται σοβαροί έλεγχοι από το διαλυμένο ελεγκτικό μας σύστημα; Από τους νόμους που απορρυθμίζονται;»

 

Δεν υπάρχει συντονισμός

 

Ο Κρίτων Αρσένης, όταν τον ρωτάμε ότι αυτά που υποστηρίζει συμπεριλαμβάνονται στη θεώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, λέει: «Υπάρχει μια συν-κατεύθυνση με τον ΣΥΡΙΖΑ ή τους Οικολόγους ή με άλλους χώρους πιθανόν, αλλά δεν έχω κάποια συνεννόηση πάντως με κανέναν». Επιμένει ωστόσο ότι δεν αποσύρεται από την ενεργό πολιτική, λέγοντας «αν αποσυρόμουν, θα παρέδιδα και την έδρα».

 

Στην επίμονη ερώτηση για το πολιτικό του μέλλον, ακόμα και αν προετοιμάζεται κάτι από κοινού με άλλους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ξεκαθαρίζει: «Δεν υπάρχει κάποιος πολιτικός συντονισμός μαζί τους. Και όσοι σκέφτονται τέτοια σενάρια από τη δική μου κίνηση, κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια».

 

[email protected]

 

 

Scroll to top