02/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημητράκης ο θυμόσοφος ΙΙ

      Pin It

Πρωτοκυκλαδικά ευρήματα ανεκτίμητα εκτίθενται στις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου στ' Απεράθου. Βραχογραφήματα του 3200 π.Χ., μαρμάρινα ειδώλια, κοσμήματα, κύλικες, τηγανόμορφα σκεύη λογής λογής. Η ανατολική ακτογραμμή της Νάξου ήταν γεμάτη από αρχαία νεκροταφεία. Οπως κι απέναντι τα νησιά των Μακάρων -το μαρτυρά το όνομά τους- και η Κέρος. Οι ντόπιοι βοσκοί δεν είχαν απόλυτη συναίσθηση του πλούτου που έκρυβε η γη τους, τον οποίο πριν από τους αρχαιολόγους είχαν ανακαλύψει οι αρχαιοκάπηλοι.

 

Αναψοκοκκινισμένος από πεζοπορία ωρών και ενδεχομένως από κοπιαστικό σκάψιμο, ένας Γάλλος «αρχαιολάτρης» εμφανίστηκε νωρίς κάποιο απόγευμα πριν απ' τον Πόλεμο στ' Απεράθου. Επιπροσθέτως, πρέπει πως έβγαινε κι η ψυχή του απ' την πείνα. Ρώτησε λοιπόν εναγωνίως πού θα βρει ένα ταβερνάκι, ένα μαγέρικο, κάτι παρόμοιο τέλος πάντων. «Αν είσαι τυχερός κι έχει τίποτα μαγειρεμένο ο Δημητράκης τέτοια ώρα», του είπαν και του 'δειξαν πώς θα πάει.

 

Τον Δημητράκη τον θυμάστε οι περισσότεροι από το προηγούμενο Σάββατο, με το αθάνατο «άρμπουρό» του, και θα τον συναντάτε και επόμενα Σάββατα σε τούτες εδώ τις γραμμές. Διέθετε στην Πλάτσα του χωριού μια υπόγεια αυτοσχέδια χασαποταβέρνα. Εσφαζε κάνα κρέας, ζούλα (γίδα) κατά προτίμηση για πούλημα κι έβραζε πότε πότε το μπροστινό τετράρτι για τους νυχτερινούς θαμώνες. Οι συχνοί, δήθεν υγειονομικοί έλεγχοι του αστυνόμου αποσκοπούσαν στο να προμηθεύεται κρέας χωρίς να το πληρώνει ποτέ.

 

Στάθηκε όντως τυχερός ο Γάλλος γιατί όταν κατέβηκε τα σκαλιά ο τέντζερης του Δημητράκη μοσχομύριζε κοιλιές· πατσαδάκι μεραγκλαντάν που στρώνει το στομάχι. Δεν είχαν καλοβράσει ακόμα αλλά ο πελάτης δεν κρατιόταν. Ρούφηξε το πρώτο πιάτο με εντυπωσιακή βουλιμία και με ανυπομονησία ζήτησε και δεύτερο, το οποίο απόλαυσε ως εξωτική γκουρμέ. Στο τρίτο έγλειφε τα δάχτυλά του με ακουστικό υπόβαθρο υπόκωφους γογγυσμούς ευδαιμονίας.

 

Ακρως ικανοποιημένος γυρίζει και κάνει του Δημητράκη με τα σπασμένα ελληνικά του: «Ωγαιότεγο φαΐ ντεν έχει φάει ποτέ». Κι εκείνος σε μια έκρηξη αφοπλιστικής ειλικρίνειας του απαντά: «Τ' αστυνόμου να πας να το πεις που με βάνει και τσοι πλύνω»! Θα πλυθούν για τα καλά σήμερα οι δυτικές περιοχές της χώρας με βροχές που το βράδυ θα ενταθούν. Αρκετά νερά θα πέσουν το μεσημέρι και το απόγευμα στα βόρεια ορεινά με τη θερμοκρασία να παραμένει στα ίδια επίπεδα.

 

Σαλονίκη και Αττική θα έχουν αρχικά αίθριο καιρό, βαθμιαία όμως θα αναπτυχθούν νεφώσεις και δεν αποκλείεται να βρέξει προς το βράδυ στο Λεκανοπέδιο. Αστατες θα είναι οι συνθήκες αύριο. Βροχές θα σημειωθούν μέχρι το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενώ στα δυτικά θα ρίξει καρέκλες. Θα πνέει πουνέντες 3 έως 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 Μποφόρ. Καλό μήνα.

 

Μετέωρος [email protected]

 

 

 

 

 

 

Scroll to top