Pin It

Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, τη νομοθετική πρόβλεψη που θέτει φραγμούς στα κατασκευαστικά έργα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμους και κοινότητες). Και αυτό γιατί οι επίμαχες νομοθετικές διατάξεις, που απαιτούν προηγούμενη έγκριση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης για δαπάνες των ΟΤΑ που ξεπερνούν τα 50.000 είναι αντισυνταγματικές και κατά συνέπεια ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες.

 

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποφάνθηκαν ότι αφενός οι επίμαχες νομοθετικές διατάξεις πλήττουν συνταγματικά, κατά τρόπο ανεπίτρεπτο, την κατοχυρωμένη από το άρθρο 102, παράγραφος 2, του Συντάγματος οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και αφετέρου υπερβαίνει τα επιτρεπόμενα όρια εποπτείας του κράτους επί των ΟΤΑ.

 

Σύμφωνα με τους δικαστές, η προηγούμενη έγκριση του εποπτεύοντος γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί απλός έλεγχος νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ, με δεδομένο ότι επιχειρείται ο εκ των προτέρων έλεγχος των αξιολογήσεων, επιλογών και προτεραιοτήτων, στις οποίες προβαίνει ο ΟΤΑ για την εξυπηρέτηση των τοπικών του αναγκών.

 

Μαρ.Δ.

Scroll to top