Pin It

getFile (7)Σκληρά μέτρα για τα «πειραγμένα» ταξίμετρα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, που συζήτησε χθες ο Κωστής Χατζηδάκης με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αγοραίων Οχημάτων.

 

Από πρόσφατους ελέγχους της Αστυνομίας σε κεντρικές πιάτσες ταξί, διαπιστώθηκε ότι στο 50% των περιπτώσεων είχαν γίνει μεγάλες ή μικρές παρεμβάσεις στα ταξίμετρα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται οι επιβάτες και να ζημιώνεται το Δημόσιο με την είσπραξη λιγότερων φόρων.

 

Με αγορανομική διάταξη, εκτός από τις διαδικασίες ελέγχων στα ταξίμετρα, προβλέπονται:

 

*Πρόστιμο 5.000 ευρώ για ταξιτζήδες που αλλοιώνουν τις ενδείξεις των ταξιμέτρων ή παρεμβαίνουν με εξωτερικό τρόπο στον μετρητή.

 

*Αφαίρεση της άδειας οδήγησης και πρόστιμο 20.000 ευρώ για όσους εμπορεύονται, παραχωρούν ή εγκαθιστούν “πειραγμένα” ταξίμετρα.

 

Με υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί άμεσα, αλλάζει ο τρόπος χρέωσης για περιηγήσεις τουριστών, που σήμερα διαμορφώνεται ελεύθερα. Υπουργείο και ταξιτζήδες συμφώνησαν ότι το πρώτο 20λεπτο θα λειτουργεί κανονικά το ταξίμετρο. Μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρόνου, το κόμιστρο θα διαμορφώνεται με συμφωνία οδηγού-τουριστών, με πλαφόν τα 25 ευρώ την ώρα, περιλαμβανομένου και του ΦΠΑ. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα», τόνισε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι θύματα είναι ο τουρίστας αλλά κυρίως η χώρα.

 

Ο υπουργός πάντως έκανε δεκτά ορισμένα αιτήματα των ταξιτζήδων και με το προωθούμενο νομοσχέδιο:

 

*Αυξάνεται ο χρόνος ακινησίας των ταξί στον ένα χρόνο. Σήμερα ο ιδιοκτήτης χάνει την άδεια ταξί σε περίπτωση εξάμηνης ακινησίας.

 

*Μειώνεται από 24 σε 6 μήνες το διάστημα που πρέπει ένας πολίτης να διαθέτει άδεια οδήγησης ώστε να έχει δικαίωμα έκδοσης άδειας οδήγησης ταξί.

 

*Τα ταξί ειδικής μίσθωσης μπορούν να διαθέτουν τρεις πόρτες, αντί των τεσσάρων που ισχύουν σήμερα.

 

Χ.ΤΖ.

Scroll to top