Pin It

→ΜΕΡΚΕΛ: «Η λιτότητα στον Νότο εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις, όχι τη Γερμανία». Οψιμο ενδιαφέρον τoυ Βερολίνου για την ανεργία στην Ε.Ε.

 

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου 

 

getFi34rle

Οσο και να πάει καλά η Γερμανία, τίποτε δεν γίνεται εάν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης δεν ευημερούν. Το δόγμα αυτό, που υποστηρίζουν εδώ και καιρό στο Βερολίνο, επανέλαβε για ακόμη μία φορά η καγκελάριος Μέρκελ σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Σπίγκελ», με τη φράση «Είμαστε όλοι σε μια βάρκα», ενώ πρόσθεσε ότι τα μέτρα λιτότητας στις χώρες του Νότου δεν τα εφαρμόζει η Γερμανία, αλλά νόμιμα εκλεγμένες κυβερνήσεις.

 

Την ίδια ώρα σε άρθρο του, ο Γερμανός υπουργός Σόιμπλε κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανεργία των νέων.

 

Σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δηλώνει στο περιοδικό «Σπίγκελ» ότι «όλες οι χώρες της Ευρώπης είμαστε στην ίδια βάρκα. Ολοι είμαστε συνδεδεμένοι, διότι και για εμάς στη Γερμανία πολλά εξαρτώνται από το τι γίνεται στην Πορτογαλία, την Ελλάδα ή την Ισπανία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να είναι ισχυρή εάν οι άλλες χώρες δεν πηγαίνουν καλά».

 

Η Γερμανίδα καγκελάριος ισχυρίζεται ότι με την πολιτική της δεν προασπίζει τα συμφέροντα μόνο της Γερμανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, ενώ σε ερώτηση του περιοδικού όπου της υπενθυμίζεται ότι οι πολιτικές λιτότητας δεν γίνονται αποδεκτές από όλους τους λαούς, απαντά ότι «σε όλες αυτές τις χώρες υπάρχουν δημοκρατικές κυβερνήσεις. Οι πολιτικές αυτές εφαρμόζονται από εκλεγμένες κυβερνήσεις. Οι Ελληνες, Ισπανοί, Πορτογάλοι συνάδελφοι έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση για το επίπονο και θαρραλέο μεταρρυθμιστικό τους έργο».

 

Τέλος, σε αντίθεση με δηλώσεις του παρελθόντος περί ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η καγκελάριος τώρα σημειώνει ότι «δεν βλέπω επί του παρόντος καμιά αναγκαιότητα να δοθούν στα επόμενα χρόνια περισσότερες εξουσίες στην Επιτροπή». Η Μέρκελ επιμένει όμως ότι πρέπει να ενισχυθεί ο συντονισμός της δημοσιονομικής πολιτικής στην Ευρώπη.

 

«Πυρά» από Ρέσλερ

 

Χθες όμως η καγκελάριος δέχθηκε και επίθεση από τον υπουργό Οικονομίας και πρόεδρο των Φιλελευθέρων, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος και προσπαθεί να βάλει φρένο στις προεκλογικές εξαγγελίες της περί ενίσχυσης των οικογενειακών επιδομάτων, αλλά και μεγάλων έργων υποδομής. Οπως -μεταξύ άλλων- είπε ο Ρέσλερ, «την καλώ επειγόντως να παραμείνει εντός των ορίων της οικονομικής σύνεσης». Ζήτησε δε να συνεχιστούν οι προσπάθειες ισοσκελισμού του προϋπολογισμού.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μπιλντ», οι εξαγγελίες της καγκελαρίου κοστολογούνται στα 28 εκατομμύρια ευρώ.

 

Εξάλλου, σε χθεσινό του άρθρο στην εφημερίδα «Τάγκεσπιγκελ», ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνει και πάλι αναφορά -όπως το συνηθίζει τις τελευταίες εβδομάδες– στην ανεργία των νέων, που κατά τη γνώμη του απειλεί την ίδια τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

 

«Ελάτε να δουλέψετε!»

 

Παράλληλα, προσκαλεί άνεργους νέους στην Ευρώπη να πάνε στη Γερμανία για εκπαίδευση και εργασία. Σύμφωνα με το ίδιο, «σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, είμαστε μάλλον μια γερασμένη ήπειρος, που δεν έχει περιθώρια να χάσει τα παιδιά της από τους λαϊκιστές και τους εξτρεμιστές. Η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αποκλείσει μια ολόκληρη γενιά».

 

Ο Σόιμπλε ζητά να διατεθούν άμεσα 6 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας και συμπληρώνει: «Είναι ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία όσοι νέοι ενδιαφέρονται για εκπαίδευση, όσοι είναι άνεργοι επαγγελματίες».

Scroll to top