→Σε περισσότερες από 80 ευρωπαϊκές πόλεις, από το Μπιλμπάο μέχρι την Τουλούζη, εξαπλώθηκε το Σάββατο το κύμα των διαδηλώσεων κατά της κρίσης. Σκληρές συγκρούσεις διαδηλωτών στη Φρανκφούρτη
→Η αστυνομική καταστολή ήταν μια «συνειδητή και σχεδιασμένη κλιμάκωση», κατήγγειλαν εκπρόσωποι του Blockupy
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Το… πάρτι για τα μαύρα 15α γενέθλια της ΕΚΤ δεν πρόλαβε καν κορυφωθεί κι άρχισαν τα όργανα. Τα όργανα της «τάξης» φυσικά. Με σπρέι πιπεριού, γκλομπς και μπόλικο ξύλο, ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν για δεύτερη μέρα, το Σάββατο, την πορεία διαμαρτυρίας του αντικαπιταλιστικού κινήματος Blockupy στη Φρανκφούρτη. Στο κάλεσμά του ανταποκρίθηκαν συνδικάτα και οργανώσεις της Αριστεράς: 20.000 διαδηλωτές κατά τους διοργανωτές, 7.000 σύμφωνα με την αστυνομία, παρέλυσαν τους κεντρικούς δρόμους της οικονομικής πρωτεύουσας της Γερμανίας, φωνάζοντας κατά της δικτατορίας των τραπεζών και της λιτότητας, που επιβάλλουν στον ευρωπαϊκό Νότο οι διεθνείς δανειστές.
Συνθήματα για την Ελλάδα
Πολλά από τα πλακάτ μνημόνευαν και τη χώρα μας με γραπτά συνθήματα όπως «Εξω το ΔΝΤ από την Ελλάδα» και «Λαοί ενωμένοι κατά της τρόικας». Παρότι είχαν λάβει άδεια να διαδηλώσουν κοντά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι αστυνομικοί τούς εμπόδισαν επικαλούμενοι ομάδες κουκουλοφόρων του μαύρου μπλοκ, που αποσχίστηκαν από την πορεία κι άρχισαν να πετούν πυροτεχνήματα, καπνογόνα και πέτρες εναντίον τους. Ακολούθησαν βίαιες συμπλοκές, που κατέληξαν σε αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματισμών και συλλήψεων. Η αστυνομική καταστολή ήταν μια «συνειδητή και σχεδιασμένη κλιμάκωση» της έντασης, κατήγγειλαν εκπρόσωποι του Blockupy, χαρακτηρίζοντας σκανδαλώδη τη διακοπή μιας καθ' όλα νόμιμης κινητοποίησης.
Σε περισσότερες από 80 ευρωπαϊκές πόλεις, από το Μπιλμπάο μέχρι την Τουλούζη, εξαπλώθηκε το Σάββατο το κύμα των διαδηλώσεων κατά της κρίσης, με μαχητικότητα μεν, αλλά με μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Κοινή συνισταμένη η διογκούμενη αντίδραση και αντίσταση των πολιτών της Ε.Ε. στη σκληρή όσο και αδιέξοδη οικονομική πολιτική των περικοπών, των ιδιωτικοποιήσεων, της εργασιακής απορρύθμισης, των εξώσεων.
Στη Λισαβόνα, μέλη του κινήματος «Que se Lixe a Troika!» («Να Πάει να Γαμηθεί η Τρόικα!»), στελέχη κομμάτων της Αριστεράς και συνδικάτων, τραγουδώντας τον ύμνο της Επανάστασης των Γαριφάλων, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στο κτίριο του ΔΝΤ και ζήτησαν ξανά την παραίτηση του πρωθυπουργού της λιτότητας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο. Νέα γενική απεργία έχει προκηρυχθεί για τις 27 Ιουνίου.
«Δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε» διακήρυξαν χιλιάδες Ισπανοί, μεταξύ των οποίων πυροσβέστες και εργαζόμενοι στη δημόσια υγεία και εκπαίδευση, που διαδήλωσαν στο κέντρο της Μαδρίτης, φτάνοντας έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξουθενωμένοι από την ανεργία, τα σκάνδαλα διαφθοράς και τον δικομματισμό, επιθυμούν σε συντριπτική πλειονότητα να συγκροτηθούν καινούργιες κομματικές παρατάξεις, που θα ανατρέψουν τον υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση (Metroscopia/«El Pais»), το 79% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τα σημερινά κόμματα εξουσίας στην Ισπανία δεν διαφέρουν σε τίποτα μεταξύ τους, το 70% επιθυμεί να δημιουργηθούν νέα, ενώ το 67% θεωρεί πως κινήματα, όπως των Αγανακτισμένων, πρέπει να βρουν πολιτική πλατφόρμα και να συμμετάσχουν στις επόμενες εκλογές το 2015. Το… αυτί του Μαριάνο Ραχόι, όμως, δεν μοιάζει να ιδρώνει. Αγνοώντας επιδεικτικά τα σαφέστατα μηνύματα της λαϊκής βάσης, ο Ισπανός πρωθυπουργός επιμένει ότι τα χειρότερα πέρασαν, εν αναμονή μάλιστα των «ενθαρρυντικών» -όπως είπε- στοιχείων για την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση, που δημοσιοποιούνται αύριο. «Δεν βρισκόμαστε στην άκρη του γκρεμού, ούτε λίγο πριν από την Αποκάλυψη.
Υπάρχει κάποια αναταραχή, αλλά μπορούμε να την αντέξουμε και να την ξεπεράσουμε με επιτυχία» δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός. Σας θυμίζει κάτι;