Pin It

ΠΡΟΒΟΛΗ Αrt

 

Η παράσταση «The Audience» σε απευθείας μετάδοση από το θέατρο Gielgud

 

 

Εστω και μέσα από μια γιγαντοοθόνη έχουμε την τύχη να δούμε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής την Ελεν Μίρεν στην παράσταση που της χάρισε το πρώτο βραβείο Ολίβιε της καριέρας της. Ερμηνεύει, φυσικά, και πάλι την Ελισάβετ στις συγκρούσεις της με σχεδόν όλους τους πρωθυπουργούς, από τον Τσόρτσιλ και τη Θάτσερ μέχρι τον Γκόρντον Μπράουν. Και μόνο με 14 ευρώ

 

 

 

get6ygFile

«Αυτή δεν είναι η βασίλισσα που έχουμε, αλλά η βασίλισσα που οι περισσότεροι από εμάς θα θέλαμε να έχουμε», έγραψε το λονδρέζικο «Time out» για την ερμηνεία της Ελεν Μίρεν. Η σπουδαία Βρετανή ηθοποιός έβαλε και φέτος τη στολή της βασίλισσας Ελισάβετ και υποχρέωσε κοινό και κριτικούς να της υποκλιθούν. Η παράσταση, που σκηνοθετεί ο Στίβεν Ντάλντρι, έχει τίτλο «The Audience» (το έργο είναι του Πίτερ Μόργκαν) και πριν από μερικές εβδομάδες χάρισε στη Μίρεν το πρώτο της βραβείο Ολίβιε. Και μπορεί στο Λονδίνο εισιτήριο να μην υπάρχει ούτε για δείγμα, αλλά εμείς εδώ στην Αθήνα μπορούμε την Πέμπτη να παρακολουθήσουμε την παράσταση στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής – σε απευθείας μετάδοση από το θέατρο Gielgud.

 

Το έργο, που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον διότι φέρνει στη σκηνή «φέτες» από τη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, αναφέρεται στη σχέση που αναπτύσσει η βασίλισσα με τους 12 Βρετανούς πρωθυπουργούς που κυβέρνησαν τη χώρα τα 60 χρόνια που παρέμεινε στον θρόνο. Μετά το Οσκαρ και το βραβείο BAFTA του 2006 για τον ρόλο της στην κινηματογραφική «Βασίλισσα», η Ελεν Μίρεν κέρδισε επιτέλους φέτος και το βραβείο Ολίβιε, το πρώτο της καριέρας της ύστερα από τέσσερις υποψηφιότητες. Η ίδια τη βραδιά της βράβευσης αστειεύτηκε και κράτησε χαμηλούς τόνους: «Δεν είναι βραβείο ερμηνείας, αλλά σεβασμού προς τη βασίλισσα. Δεν σημαίνουν τίποτα τα βραβεία. Κυκλοφορούν εκεί έξω τόσες εξαιρετικές παραστάσεις, που δεν ήταν καν υποψήφιες».

 

Το «The Audience» στην πραγματικότητα είναι ένας θεατρικός αυτοσχεδιασμός που καταγράφει τις εβδομαδιαίες ακροάσεις της βασίλισσας με τους πρωθυπουργούς. Διατρέχει, λοιπόν, εξήντα χρόνια συναντήσεων, συγκρούσεων, ψυχρών και στενών σχέσεων. Ωστόσο, χρονολογική σειρά δεν τηρείται. Το έργο αρχίζει με τον Τζον Μέιτζορ που καταρρέει. Επειτα γυρίζει στον ηλικιωμένο Τσόρτσιλ και τη νεαρή Ελισάβετ (ήταν φρέσκια στο αξίωμά της το 1952). Η πρώτη τους συνάντηση ήταν αμήχανη κι ολίγον νευρική. Ακολουθούν η Θάτσερ, ο Χάρολντ Ουίλσον, ο Γκόρντον Μπράουν κ.λπ. Από την παράσταση απουσιάζει ο Μπλερ καθώς η σχέση τους είχε εξαντληθεί από την ταινία. Η άψογη ερμηνεία της «υπερβαίνει τη στενή θεατρική μίμηση και προσδίδει στη βασίλισσα μια αίσθηση εσωτερικής ζωής και μια σχεδόν σεξπιρική αύρα μοναξιάς», όπως έγραψε ο Μάικλ Μπίλιγκτον στην «Γκάρντιαν».

 

Συγγραφέας του έργου (όπως και του κινηματογραφικού σεναρίου της «Βασίλισσας») είναι ο Πίτερ Μόργκαν, ο οποίος αξιοποίησε μια παλιά δήλωση του Τζέιμς Κάλαχαν πως οι εβδομαδιαίες συναντήσεις με τη βασίλισσα ήταν σαν συνεδρίες με ψυχαναλυτή. Κανείς δεν ξέρει τι συζητείται σε αυτά τα τετ α τετ. Μάρτυρες δεν υπάρχουν, πρακτικά δεν τηρούνται. Σύμφωνα με το βρετανικό Σύνταγμα, η βασίλισσα δεν μπορεί να παρεμβαίνει και να σχολιάζει την πολιτική. Ο Μόργκαν, λοιπόν, κατασκευάζει με μεγάλες ελευθερίες τους διαλόγους και το περιεχόμενο των ακροάσεων και παρουσιάζει τη βασίλισσα ως υποκατάστατο ψυχαναλυτή για τους ταλαίπωρους πρωθυπουργούς. Υπάρχει, για παράδειγμα, μια σκηνή που προσφέρει το μαντίλι της στον Τζον Μέιτζορ και μία ακόμα που ξεσπάει σε δάκρυα και συμβουλεύει τον Γκόρντον Μπράουν να κοιμάται και να αναπαύεται.

 

Είναι φανερό ότι ο συγγραφέας του έργου αγαπά τη βασίλισσα. Και η εξαίσια Ελεν Μίρεν τον βοηθά να διεισδύει στο μυστήριό της, με συμπόνια, χάρη και χιούμορ. Οπως είπαν και οι αυστηροί Βρετανοί κριτικοί: «Η μεγαλειώδης Μίρεν συλλαμβάνει εντυπωσιακά τη συνύπαρξη του ξεχωριστού και του κοινότοπου στη βασίλισσα. Οι διάλογοι με τον νεότερο εαυτό της εκπέμπουν μια εντύπωση εγκλωβισμού και μοναξιάς, που ταιριάζει γάντι στη ζωή βασιλικών προνομίων».

 

Μ.Κ.

 

INFO: Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 14 €, 7 € (φοιτητικά). Πληροφορίες: 210 7282333. Στις 9 μ.μ. με αγγλικούς υπότιτλους.

Scroll to top