Pin It

ΣΥΡΙΑ Τρίβει τα χέρια του ο Ασαντ για την εξέγερση στην Τουρκία – Πολύνεκρες μάχες και επί λιβανικού έδαφους

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

getFaxdxcile

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που το συριακό καθεστώς προτιμά να ονομάζει «αρωγή των πολιτών στην εξουδετέρωση τρομοκρατικών ομάδων», η Δαμασκός εξαπέλυσε, δεύτερη ημέρα χθες, κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων στην στρατηγικής σημασίας πόλη Κουσάιρ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, αγνοώντας επιδεικτικά τις εκκλήσεις της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού για την ανάγκη άμεσης αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους.

 

Δύο εβδομάδες τώρα, εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά έχουν εγκλωβιστεί εκεί, ανάμεσα στα διασταυρούμενα πυρά μεταξύ Σύρων ανταρτών, από τη μια, και κυβερνητικών δυνάμεων και μαχητών της λιβανέζικης Χεζμπολάχ, από την άλλη. Ενδεικτικά, οι τραυματίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν πια τους 1.500. «Η Δαμασκός θα επιτρέψει την πρόσβαση στην πόλη αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», ήταν η λακωνική απάντηση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Ουαλίντ Μουαλέμ, καθώς οι «φλόγες» του συριακού εμφυλίου έζωναν κι άλλες περιοχές του γειτονικού Λιβάνου.

 

Σε βάθος 2 χιλιομέτρων από τη μεθόριο -και στον απόηχο των ισραηλινών μαχητικών, που παραβίασαν την Κυριακή τον λιβανέζικο εναέριο χώρο, σε μία ακόμη επίδειξη ισχύος- μαχητές της Χεζμπολάχ ενεπλάκησαν σε αιματηρές μάχες με Σύρους αντάρτες, εντός της κοιλάδας Μπεκάα, στα ανατολικά της πόλης Μπααλμπέκ. Ηταν μια πολύωρη αναμέτρηση, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 12 νεκρούς. Βορειότερα, στην Τρίπολη -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Λιβάνου- σουνίτες και αλαουίτες ήλθαν και πάλι σε κατά μέτωπο ένοπλες συγκρούσεις, που άρχισαν την Κυριακή και έδειχναν να καταλαγιάζουν χθες, με απολογισμό 6 νεκρούς και 38 τραυματίες.

 

Πολλοί λέγεται ότι χτυπήθηκαν από τα πυρά ελεύθερων σκοπευτών. Σχεδόν ταυτόχρονα, εκδηλώθηκε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας στο νότιο λιμάνι της Σιδώνας κατά του ιμάμη Μάχερ Χαμούντ, που -αν και σουνίτης- διατηρεί στενούς δεσμούς με την Χεζμπολάχ κι έχει ταχθεί έμμεσα υπέρ του Μπασάρ αλ Ασαντ…

 

Νέα καθυστέρηση

 

Μέσα από αυτό το «γαϊτανάκι» εξελίξεων διαφαίνεται η πρόθεση των -άμεσα και έμμεσα- εμπλεκόμενων μερών να πετύχουν τα μέγιστα δυνατά στρατηγικά οφέλη επί του εδάφους, πριν έλθει η κρίσιμη ώρα των διεθνών διαβουλεύσεων για το μέλλον της Συρίας. Αυτή, πάντως, δείχνει να πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, εν μέσω διπλωματικής γκρίνιας και δυστοκίας.

 

Αφού μπλόκαρε τρίτη φορά καταδικαστικό ψήφισμα για τη Δαμασκό στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ -εν προκειμένω για τη δραματική κατάσταση στο Κουσάιρ-, η Μόσχα κατηγόρησε ανοιχτά χθες την Ουάσιγκτον ότι δεν ασκεί τις… πρέπουσες πιέσεις στη συριακή αντιπολίτευση (αξιώνει χρονοδιάγραμμα αποχώρησης του Μπασάρ αλ Ασαντ από την εξουσία ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στην επονομαζόμενη Γενεύη ΙΙ).

 

«Οι ΗΠΑ παρενέβησαν αργά στην προσπάθεια τερματισμού του συριακού εμφυλίου και προσπαθεί να αποτρέψει την πλήρη κατάρρευση της χώρας», ήταν η λακωνική απάντηση της Ουάσιγκτον, δια στόματος του Αμερικανού υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι. Τα «κάστανα από τη φωτιά» κλήθηκε να βγάλει το Παρίσι. «Η Γενεύη ΙΙ είναι η τελευταία ευκαιρία», τόνισε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. «Ελπίζω η διάσκεψη να διεξαχθεί, πιθανόν εντός του Ιουλίου»…

 

Μέχρι τότε, άλλωστε, πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει. Ηδη, το καθεστώς Ασαντ βλέπει το κλίμα πολιτικής αποσταθεροποίησης στη γειτονική -κι εδώ και καιρό εχθρική προς τη Δαμασκό- Τουρκία ως εν δυνάμει από μηχανής θεό, μπροστά στην προοπτική συρρίκνωσης των ηγεμονικών φιλοδοξιών και του παρεμβατισμού της Αγκυρας στη γεωπολιτική περιφέρειά της. Εξ ου και οι πρώτες επίσημες αντιδράσεις της Συρίας θυμίζουν κάτι από… εκδίκηση της γυφτιάς, με μπόλικη δόση θράσους!

 

Μέσα στο τελευταίο 48ωρο -κι ενώ το αίμα συνέχισε να ρέει άφθονο στα σπαρασσόμενα από τον εμφύλιο συριακά εδάφη- το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Σύρους πολίτες να μην επισκέπτονται την Τουρκία, ένεκα των γενικευμένων ταραχών. Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών κάλεσε ανοιχτά τον Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι «ο τουρκικός λαός δεν αξίζει τη βαρβαρότητά» του.

 

Μάλιστα, η συριακή κρατική τηλεόραση διέκοπτε συνεχώς το πρόγραμμά της, για να μεταδώσει εικόνες από τις ταραχές στην τουρκική επικράτεια, υπό πηχυαίους τίτλους συμπαράστασης στους εξεγερμένους γείτονες έναντι της «κυβερνώσας χούντας»! Ρητορική που φυσικά δεν υιοθετήθηκε στις λογοκριμένες αναφορές από τα πολεμικά μέτωπα της χώρας…

Scroll to top