Pin It

ΚΙΝΑ Τουλάχιστον 120 εργάτες χάθηκαν σαν τα κοτόπουλα στην πυρκαγιά που ξέσπασε σε πτηνοτροφική μονάδα, επειδή οι εργοδότες τούς κλείδωναν μέσα για να μην κάνουν διάλειμμα…

 

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

getFscileΓια πολλοστή φορά οι ανύπαρκτες συνθήκες ασφαλείας και πυροπροστασίας, αλλά και οι κλειδωμένες πόρτες πίσω από τις οποίες εργάζονταν οι σύγχρονοι σκλάβοι-εργάτες στη γιγαντιαία πτηνοτροφική μονάδα του Ντεχούι, στην επαρχία Τζιλίν της νοτιοανατολικής Κίνας, οδήγησαν σε ένα ακόμη τραγικό δυστύχημα στο οποίο τουλάχιστον 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες ακόμη αγνοούνται, ενώ τουλάχιστον 60 είναι οι τραυματίες.

 

Περισσότεροι από 300 εργάτες βρίσκονταν στο σφαγείο του Μπαογιουάν, στο Ντεχούι της επαρχίας Τζιλίν, όταν λίγο μετά το χάραμα χθες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, «περί τους 100 εργάτες κατόρθωσαν να διαφύγουν από το σφαγείο, η έξοδος του οποίου ήταν κλειστή, ενώ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η διαρρύθμιση του προκατασκευασμένου κτιρίου, που θύμιζε περισσότερο λαβύρινθο παρά οργανωμένη βιομηχανική μονάδα, αλλά και οι στενές έξοδοι δυσχέραναν το έργο των υπηρεσιών διάσωσης.

 

Σύμφωνα πάντως με το ημιεπίσημο πρακτορείο China News Service, το οποίο επικαλέστηκε δηλώσεις στελεχών της βιομηχανικής μονάδας, η διαρροή αμμωνίας στις εγκαταστάσεις προκάλεσε μια μεγάλη έκρηξη και στη συνέχεια πυρκαγιά. Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο του Χονγκ Κονγκ «Phoenix», επικαλούμενο μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων που έσπευσαν άμεσα στον τόπο της τραγωδίας, ανέφερε ότι οι πόρτες του σφαγείου ήταν πάντοτε κλειστές τις ώρες εργασίας προκειμένου να μη μπορούν να κάνουν διάλειμμα οι εργαζόμενοι, ενώ ουδέποτε είχαν γίνει ασκήσεις πυροπροστασίας.

 

Τουλάχιστον έξι ώρες μετά την εκδήλωσή της η πυρκαγιά δεν είχε κατασβεστεί, ωστόσο οι πυροσβέστες κατόρθωσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο. Σύμφωνα με το BBC, περισσότεροι από 500 πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις φλόγες, ενώ 270 γιατροί και νοσοκόμες παρείχαν τις πρώτες βοήθειες, όχι μόνο στους τραυματίες, αλλά και στους 3.000 κατοίκους οι οποίοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή για προληπτικούς λόγους. Η κατάφωρη παραβίαση των κανόνων ασφαλείας αποτελούν μάλλον τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στην Κίνα, γεγονός που προκαλεί σοβαρά και πολύνεκρα βιομηχανικά δυστυχήματα, κυρίως σε ορυχεία και εργοστάσια. Είναι χαρακτηριστικό το ερώτημα που θέτουν δεκάδες δημοσιογράφοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εάν δηλαδή το σφαγείο είχε περάσει τακτικούς ελέγχους πυρασφάλειας.

 

Αν και η πλειονότητα των πολύνεκρων δυστυχημάτων στην πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη συμβαίνει στο υπέδαφος, δηλαδή στα ορυχεία, δεν είναι λίγες οι φορές που δράματα όπως το χθεσινό λαμβάνουν χώρα στο έδαφος. Πλέον χαρακτηριστική η φωτιά σε νυκτερινό κέντρο της Σενζέν στην οποία απανθρακώθηκαν 44 άνθρωποι το 2008, αλλά και η πυρκαγιά σε ντισκοτέκ της πόλης Λουογιάνγκ το 2000, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 309 άνθρωποι. Και στις δυο περιπτώσεις η πυρασφάλεια ήταν ανύπαρκτη!

Scroll to top