ΗΠΑ Μετά από 3 χρόνια απομόνωση, έκατσε στο εδώλιο ο λοχίας που κατηγορείται για τη διαρροή απόρρητων στρατιωτικών εγγράφων στο Wikileaks
Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Κάτω από ένα πέπλο πρωτοφανούς μυστικότητας, η οποία έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ΜΜΕ στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, άρχισε χθες σε στρατοδικείο του Φορτ Μιντ, στο Μέριλαντ, η δίκη του 25χρονου αναλυτή των Υπηρεσιών Πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, του λοχία Μπράντλεϊ Μάνινγκ. Αντικείμενο της δίκης, φυσικά, είναι η μεγαλύτερη στην Ιστορία διαρροή μυστικών εγγράφων της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι στρατιωτικοί εισαγγελείς παρουσίασαν χθες το κατηγορητήριο κατά του Μάνινγκ, ο οποίος κρατείται τρία χρόνια στην απομόνωση αναμένοντας τη δίκη του από τον Μάιο του 2010, οπότε και είχε συλληφθεί κατηγορούμενος για τη διαρροή διαβαθμισμένων αμερικανικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks. Η διαδικασία πάντως αναμένεται να διαρκέσει για πολύ καιρό, αφού θα καταθέσουν δεκάδες μάρτυρες.
Ο Μάνινγκ, ο οποίος κατηγορείται για τη μεγαλύτερη διαρροή απορρήτων εγγράφων στην αμερικανική ιστορία, έχει δηλώσει ένοχος για 10 από τις 22 κατηγορίες που αντιμετωπίζει, ωστόσο οι σοβαρότερες είναι οι υπόλοιπες 12 για τις οποίες αντιμετωπίζει την κατηγορία της «συνεργασίας με τον εχθρό». Τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας ο Μάνινγκ είχε πει ότι δημοσιοποίησε τα έγγραφα με στόχο να πυροδοτήσει έναν δημόσιο διάλογο για τον ρόλο του αμερικανικού στρατού και της εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Ουάσινγκτον.
Από την πλευρά τους οι εισαγγελείς υποστηρίζουν για λογαριασμό της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι οι διαρροές έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια και απείλησαν τις ζωές των Αμερικανών στρατιωτών. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά ότι ένα από τα βίντεο που διέρρευσε δείχνει σκηνές από επίθεση ελικοπτέρου τύπου «Aπάτσι» το 2007, που σκότωσε δεκάδες άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι στη Βαγδάτη, συμπεριλαμβανομένου ενός φωτογράφου του Reuters.
Ο Μάνινγκ έχει παραδεχτεί ότι παρέδωσε στο WikiLeaks εκατοντάδες χιλιάδες διαβαθμισμένα κυβερνητικά έγγραφα. Αν καταδικαστεί για τις σοβαρότερες από τις κατηγορίες, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 154 ετών. Ειδικότερα ο Μάνινγκ φέρεται ότι έστειλε 250.000 διπλωματικά διαβαθμισμένα τηλεγραφήματα και 500.000 εκθέσεις πεδίου μάχης από το Αφγανιστάν και το Ιράκ μέσω των WikiLeaks, το 2009 και το 2010.
Ανάμεσα στα πρόσωπα που υποστηρίζουν ανοιχτά τον Μάνινγκ περιλαμβάνεται πάντως και ο διάσημος Ντάνιελ Ελσμπεργκ, ο πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε δημοσιοποιήσει το 1971 στους New York Times τα περίφημα Pentagon Papers -απόρρητα έγγραφα που αποδείκνυαν ότι πέντε πρόεδροι και οι κυβερνήσεις τους ψεύδονταν στον αμερικανικό λαό για την πραγματική κατάσταση στο Βιετνάμ, αλλά και για τους μυστικούς βομβαρδισμούς στην Καμπότζη- επιταχύνοντας έτσι την αντιπολεμική στροφή της κοινής γνώμης.