05/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ντου» στο Προεδρικό Μέγαρο!

      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Για την πολυσχιδή αιγυπτιακή αντιπολίτευση αποτέλεσε σίγουρα μια σημαντική επίδειξη ισχύος. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμά της για μια δυναμική διαδήλωση -«τελευταία προειδοποίηση» την ονόμασαν- κατά του ισλαμιστή προέδρου Μόρσι, χιλιάδες οπαδοί της ξεχύθηκαν χθες στους δρόμους, πολιόρκησαν το Προεδρικό Μέγαρο, συγκρούστηκαν με την αστυνομία και τελικά έτρεψαν τον Αιγύπτιο πρόεδρο σε άτακτη φυγή από το κτίριο. Οχι όμως και από τις πολιτικές του θέσεις…

 

 

«Φύγε», «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος», φώναζε το συγκεντρωμένο πλήθος, διαδηλώνοντας την αντίθεσή του στην απόφαση του Μοχάμεντ Μόρσι να προκηρύξει δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου, αμφιλεγόμενου, αιγυπτιακού Συντάγματος, στις 15 Δεκεμβρίου.

 

«Η Μουσουλμανική Αδελφότητα νομίζει ότι μπορεί με λίγες αράδες [στο Σύνταγμα] να ρίξει την Αίγυπτο πάλι πίσω σε κώμα», γράφει σε χθεσινό του άρθρο στους Financial Times ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, Νομπελίστας Ειρήνης κι επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας. «Εάν οι ισλαμιστές συνεχίσουν τις προσπάθειες», προειδοποίησε, αφήνοντας σαφείς αιχμές και για την ουδέτερη στάση του αιγυπτιακού στρατού, «διακινδυνεύουν να υπάρξει ξέσπασμα βίας και χάος που θα καταστρέψει τον ιστό της αιγυπτιακής κοινωνίας»…

 

Πράγματι, η συνταγματική κρίση στην Αίγυπτο, που άρχισε με τη μετωπική σύγκρουση του προέδρου Μόρσι με το δικαστικό σώμα (ένα απομεινάρι της εποχής Μουμπάρακ, που τον περασμένο Ιούνιο διέταξε τη διάλυση της ισλαμοκρατούμενης Βουλής) εξελίσσεται πλέον σε βαθιά πολιτικο-κοινωνική ρήξη, με φόντο τη δεινή οικονομική κατάσταση στη χώρα, αλλά και τις ρευστές γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

 

Το ένα μεγάλο ερώτημα τώρα είναι εάν η αντιπολίτευση θα καταφέρει να διατηρήσει τη σπάνια ενότητα που επιδεικνύει και την ικανότητά της να κινητοποιεί τον κόσμο σε διαδηλώσεις, τονίζει η αμερικανική πολιτική επιθεώρηση Stratfor.

 

Το δεύτερο, προσθέτει, είναι ποια στάση θα κρατήσει στις εξελίξεις ο στρατός που επί του παρόντος «προτιμά να δρα στο παρασκήνιο, αφήνοντας στην κυβέρνηση το βάρος της ευθύνης για την προβληματική οικονομία, την ανεργία και τα μυριάδες άλλα οικονομικά, κοινωνικά και δομικά προβλήματα της χώρας».

 

«Η παρούσα κρίση στην Αίγυπτο», επισημαίνει το Stratfor, «ουσιαστικά αντανακλά την προσπάθεια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να ξεπεράσει ορισμένα από αυτά τα εμπόδια. Με το διάταγμα της 22ας Νοεμβρίου, ο Μόρσι απέκτησε την εξουσία να εκδίδει νόμους και αποφάσεις που δεν θα μπορούν να ακυρωθούν από τους δικαστές».

 

Ενώ η εκστρατεία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας για την έγκριση του νέου Συντάγματος θα της ανοίξει τον δρόμο να ξαναθέσει υπό τον έλεγχό της το κοινοβούλιο, δεδομένου ότι θα πρέπει να κηρυχθούν εκλογές μέσα σε διάστημα 60 ημερών από το δημοψήφισμα».

 

Πιθανότατα, οι ισλαμιστές θα εξασφαλίσουν και πάλι την πλειοψηφία στη νέα Βουλή. Ομως, όπως επισημαίνει και το Statfor, «εάν ο στρατός αφήσει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα να προωθήσει ένα Σύνταγμα, που εν πολλοίς έχει γράψει η ίδια, τότε ρισκάρει να δει όλα τα άλλα κέντρα εξουσίας στη χώρα να τίθενται υπό τον έλεγχο του κόμματος του Μόρσι».

 

Το τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών, λοιπόν, δεν έχει ακόμη γίνει…

Scroll to top