Οι πρωτοφανείς πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή σε 12 άτομα υποχωρούν από την Τσεχία και βυθίζουν Βαυαρία, Σαξονία και Θουριγγία, κάνοντας τη Μέρκελ να υποσχεθεί άμεση βοήθεια χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες
Της Βίκυς Καπετανοπούλου
Μισόν αιώνα είχαν να δουν πλημμύρες τέτοιας έκτασης οι κάτοικοι του Πασάου στη Βαυαρία, της γραφικής «πόλης των τριών ποταμών» η οποία έχει βυθιστεί στα νερά μετά τον απρόσμενο ανοιξιάτικο κατακλυσμό που σάρωσε την Κεντρική Ευρώπη κι έχει στοιχίσει τη ζωή τουλάχιστον 12 ανθρώπων σε διαφορετικές χώρες. Με τους χειμάρρους να υποχωρούν σιγά σιγά από την πληγείσα Τσεχία και να κινούνται βόρεια και ανατολικά στη Γερμανία ακολουθώντας τη ροή του Δούναβη, του Ελβα και του Ρήνου, η Ανγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε το Πασάου και πέταξε με ελικόπτερο πάνω από τις πλημμυρισμένες περιοχές της Βαυαρίας, της Σαξονίας και της Θουριγγίας, υποσχόμενη άμεση βοήθεια χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις -όπως είπε- ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Λέμβοι στους δρόμους
Στο γραφικό Πασάου οι δρόμοι μοιάζουν πλέον με κανάλια: όμως αντί για γόνδολες, σωστικές λέμβοι με στρατιώτες περιπολούν από γειτονιά σε γειτονιά για να βοηθήσουν ηλικιωμένους ως επί το πλείστον να βγουν με ασφάλεια από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους, καθώς αρκετοί αρνήθηκαν να φύγουν, παρά τον κίνδυνο και τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. Η στάθμη του Δούναβη ξεπέρασε κάθε καταγεγραμμένο ρεκόρ, αγγίζοντας σχεδόν τα 13 μέτρα. Καταστήματα κι επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές, ελικόπτερα που μεταφέρουν σακιά με άμμο πετούν διαρκώς, ο ομοσπονδιακός στρατός, η πυροσβεστική, ο Ερυθρός Σταυρός, οργανώσεις Καθολικών, αλλά και απλοί πολίτες μαζί με φοιτητές έχουν κινητοποιηθεί για να συνδράμουν στις επιχειρήσεις αρωγής, καθαρισμού κι ενίσχυσης των αναχωμάτων. Οι μετεωρολόγοι, που προβλέπουν τώρα ύφεση των βροχοπτώσεων τις επόμενες μέρες, εκτιμούν μεν ότι τα χειρότερα πέρασαν για τα κρατίδια της Βαυαρίας και της Θουριγγίας, προειδοποιούν όμως για την ανησυχητική άνοδο της στάθμης του Ελβα στη Σαξονία και τη Σαξονία-Ανχαλτ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Στην ιστορική Δρέσδη τουλάχιστον μία γέφυρα έχει κλείσει, πυρετωδώς στήνονται φράγματα για να προστατευτεί το αρχιτεκτονικό στολίδι του κέντρου της πόλης και να μην «πνιγεί» ξανά από τα ορμητικά νερά, όπως είχε συμβεί το 2002.
Φορώντας ένα μαύρο αδιάβροχο, η Ανγκελα Μέρκελ -εν μέσω της κρίσιμης προεκλογικής της εκστρατείας- περιόδευσε στις πληγείσες περιοχές μαζί με τον κυβερνήτη της Βαυαρίας και πολιτικό της σύμμαχο Χορστ Ζίχοφερ, σε μια προσπάθεια να κερδίσει πόντους μεταξύ των ψηφοφόρων. Η αποφασιστική διαχείριση της κρίσης, έντεκα χρόνια πριν, από τον Σοσιαλδημοκράτη προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ και η παρουσία του με γαλότσες δίπλα στους πληγέντες λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2002, είχαν συμβάλει τα μάλα στην επανεκλογή του. Είναι αναπόφευκτη η σύγκριση, έγραφε χθες η κεντροδεξιά εφημερίδα Die Welt.
«Οπου υπάρχει καταστροφή, αρχίζουν οι συμβολικές εμφανίσεις και ο κυνισμός των παρατηρητών», σχολίασε δηκτικά.
Απειλή για χώρες
Εκτεταμένες πλημμύρες από τα φουσκωμένα ποτάμια απειλούν κι άλλες χώρες, όπως την Αυστρία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία, που κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην Τσεχία, το ιστορικό κέντρο της Πράγας γλίτωσε από τα χειρότερα, με τα νερά να υποχωρούν αλλά τα προβλήματα στις συγκοινωνίες και την ηλεκτροδότηση να συνεχίζονται. Προληπτικά η εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έκλεισε δύο ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, ενώ οι υπεύθυνοι διέταξαν τη διακοπή λειτουργίας χημικού εργοστασίου βόρεια της τσεχικής πρωτεύουσας και τη μεταφορά επικίνδυνων ουσιών σε ασφαλές μέρος. Τέσσερις από τις δέκα υδροηλεκτρικές μονάδες στον Δούναβη έκλεισαν και στην Αυστρία.