ΣΥΡΙΑ – «Καθάρισε» η Χεζμπολάχ καταλαμβάνοντας το Κουσάιρ από τους αντάρτες, έπειτα από τρεις εβδομάδες πολιορκίας – Επόμενος στόχος, το Χαλέπι
Της Ελλης Πάνου
Στα χέρια των καθεστωτικών δυνάμεων -και κυρίως των συμμάχων τους, των ενόπλων της Χεζμπολάχ- έπεσε η μεθοριακή πόλη Κουσάιρ, έπειτα από τρεις εβδομάδες πολιορκίας, που έφερε αντιμέτωπους τους Λιβανέζους σιίτες μαχητές με μερικές χιλιάδες σουνίτες αντάρτες, σε μια μάχη που έχει χαρακτηριστεί καθοριστικής σημασίας για την πορεία του πολέμου στη Συρία.
Οι αντάρτες επιβεβαίωσαν χθες ότι «αποσύρθηκαν» από τo Κουσάιρ, αφού «δεν είχαν άλλη επιλογή, λόγω της έλλειψης πυρομαχικών, της υπεροχής των αντιπάλων τους και της ωμής παρέμβασης της Χεζμπολάχ», και πιστεύεται τώρα ότι έχουν καταφύγει περίπου 20 χιλιόμετρα βορειότερα, σε θύλακες γύρω από την πόλη-οχυρό τους, τη Χομς. Αγνωστη είναι η τύχη όσων κατοίκων είχαν εγκλωβιστεί στην πόλη από τις σφοδρές μάχες, οι οποίοι, σύμφωνα με τους αντάρτες, ξεπερνούν τις 15.000.
Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν τη Χεζμπολάχ να έχει χάσει 200 μαχητές, ενώ κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τις απώλειες μεταξύ των ανταρτών, οι δυνάμεις των οποίων στην πόλη ήταν περίπου 3.000. Το Κουσάιρ δέχθηκε όλες αυτές τις ημέρες σφοδρό βομβαρδισμό από ξηράς και αέρος και οι καθεστωτικές δυνάμεις κατάφεραν να κόψουν τις γραμμές εφοδιασμού των ανταρτών βόρεια και ανατολικά και, με τη βοήθεια της Χεζμπολάχ, από νότια και δυτικά. Μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην οργάνωση ανακοίνωσαν ότι η πόλη «καθάρισε από τους τρομοκράτες», σιίτες οπαδοί της στα προάστια της Βηρυτού μοίραζαν γλυκά για να γιορτάσουν τη νίκη, ενώ η Τεχεράνη έσπευσε να συγχαρεί «τον λαό της Συρίας για τη νίκη του». Από την άλλη πλευρά, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι οι πύραυλοι Πάτριοτ και τα μαχητικά F-16 που στέλνει στην Ιορδανία, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων, μπορεί να παραμείνουν στη χώρα «επ' αόριστον».
Η πόλη, κομβικός διάδρομος εφοδιασμού και για τις δυο πλευρές, είχε αναδειχθεί ως το κλειδί των εξελίξεων, λόγω της εγγύτητάς της στα λιβανέζικα σύνορα και στον κεντρικό δρόμο που συνδέει Χομς και Δαμασκό με το μεσογειακό λιμάνι της Ταρτούς, στις δυτικές περιοχές, που είναι οχυρά της μειονότητας των αλαουιτών οι οποίοι στελεχώνουν το καθεστώς Ασαντ. Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κατάληψή της ήταν σημείο καμπής του πολέμου, ενώ άλλοι ότι εδραιώνει το αδιέξοδο, αφού οι μεν δυνάμεις του Ασαντ ακόμα δεν μπορούν να ελέγξουν μεγάλα τμήματα της χώρας, οι δε αντάρτες είναι πολύ διασπασμένοι, ιδεολογικά διαιρεμένοι και φτωχά εξοπλισμένοι για να εκτοπίσουν το καθεστώς. Σε κάθε περίπτωση η χθεσινή νίκη μπορεί να βελτιώσει την διαπραγματευτική θέση του Ασαντ ενόψει της διεθνούς διάσκεψης, που προσπαθούν να οργανώσουν ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ τον βοηθά να κερδίσει χρόνο στην προσπάθεια να διαλύσει τα κέντρα αντίστασης νότια και δυτικά.
Ο ρόλος της Χεζμπολάχ
Η πτώση του Κουσάιρ δείχνει ακόμα πόσο έχει αλλάξει η δομή των κυβερνητικών δυνάμεων: είναι πλέον περισσότερο ένας συνασπισμός παραστρατιωτικών βαριά εξοπλισμένων, με τοπικές ομάδες ενόπλων αλαουιτών να πλαισιώνουν τις δυο πλέον αξιόπιστες για το καθεστώς, ελίτ μονάδες του στρατού και κυρίως τους σιίτες από τον Λίβανο να γέρνουν την πλάστιγγα. Η καθοριστική εμπλοκή της Χεμπολάχ στον εμφύλιο -σημειώνει το BBC- σημαίνει επανατοποθέτηση των στρατηγικών στόχων της οργάνωσης και σαφές πάντρεμα της πορείας της με την τύχη του καθεστώτος Ασαντ.
Τώρα, ενισχυμένη από την νίκη στο Κουσάιρ, πιθανώς να θέσει και θέμα διευρυμένου ρόλου στην κρίση. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες, μαχητές της κινούνται προς το Χαλέπι, μια πόλη που κατά 60% βρίσκεται στα χέρια των ανταρτών. «Η Συρία έχει αληθινούς φίλους στην περιοχή που δεν θα επιτρέψουν να πέσει στα χέρια των ΗΠΑ του Ισραήλ ή των αποστατών (σουνιτών εξτρεμιστών)» είχε διακηρύξει από τις 30 Απριλίου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Νασράλα, προειδοποιώντας ότι «εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, τα κινήματα της αντίστασης θα υποχρεωθούν να παρέμβουν αποτελεσματικά». Οι κίνδυνοι για την Χεζμπολάχ είναι σαφείς -λένε αναλυτές στο BBC- αλλά οι κινήσεις αυτές «είναι μέρος της στρατηγικής του Ιράν στην περιοχή. Η Τεχεράνη θα διαθέσει ό,τι έχει και δεν έχει. Και το ιρανικό καθεστώς και η Χεζμπολάχ πιστεύουν ότι από την τύχη της Συρίας εξαρτάται η δική τους επιβίωση και γι' αυτούς ο Ασαντ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ηττηθεί».