06/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην κόψη του ξυραφιού

      Pin It

ΛΙΒΑΝΟΣ – Από την αρχή των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, drones, αλλά και μαχητικά F16, κάνουν αισθητή την παρουσία τους πάνω από τον Λίβανο και τρεις φορές, από την αρχή του χρόνου, έχουν βομβαρδίσει στόχους στη Συρία, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο της Χώρας των Κέδρων

 

«Αμερικανοί και Ρώσοι προωθούν μια νέα μοιρασιά για να ληστέψουν τους φυσικούς πόρους, ώστε να μετατρέψουν την Τρίπολη του Λιβάνου σε εμιράτο

 

 

Του απεσταλμένου μας στη Βηρυτό Νικόλα Ζηργάνου

 

 

 

getFaxedile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Λίβανος, ένα μικρό εύθραυστο κράτος, που ζει μικρά διαστήματα ειρήνης μεταξύ πολέμων, βρίσκεται και πάλι στην κόψη του ξυραφιού. Η θητεία του Κοινοβουλίου έχει λήξει, όμως οι πολιτικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν στον εκλογικό νόμο, με αποτέλεσμα να υπάρξει αδιέξοδο.

 

Η διάχυση της συριακής κρίσης στο εσωτερικό της Χώρας των Κέδρων, η πολιτική πόλωση, η ανάμιξη ξένων δυνάμεων στα εσωτερικά της χώρας, η αύξηση των κρουσμάτων βίας μεταξύ ένοπλων πολιτοφυλακών που υποστηρίζουν αντίπαλα στρατόπεδα στο εσωτερικό της Συρίας και ο φόβος ότι μια εκλογική μάχη θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε θερμή σύγκρουση, ανάγκασε πριν από δύο εβδομάδες το Κοινοβούλιο να λάβει την απόφαση να μετατεθούν οι εκλογές κατά 15 μήνες, με την ελπίδα ότι μέχρι τότε θα έχουν ομαλοποιηθεί οι συνθήκες, τόσο στη Συρία όσο και στον Λίβανο. Εν τω μεταξύ, μια αδύναμη κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση, που μοιάζει με κινούμενη άμμο.

 

Mεταφέρουν την κρίση

 

«Βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο για το μέλλον της χώρας μας», λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαρί Νασίφ Ντεμπ, μέλος του Π.Γ. του Κομμουνιστικού Κόμματος του Λιβάνου. «Τα δύο στρατόπεδα που συγκρούονται στο Κουσάιρ (τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Συρίας την οποία είχαν καταλάβει Σύροι αντάρτες της αντιπολίτευσης και ξένοι εθελοντές φανατικοί ισλαμιστές και ανακαταλήφθηκε χθες από τα κυβερνητικά στρατεύματα, με την υποστήριξη μαχητών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ), αντιπαλεύουν και στο εσωτερικό του Λιβάνου. Στα βόρεια της χώρας και στα δυτικά εισέρχονται συνεχώς ξένοι μαχητές και χρησιμοποιούν το έδαφός μας ως βάση από όπου μεταβαίνουν στη Συρία για να λάβουν μέρος στις μάχες. Στη συνέχεια επιστρέφουν για ανεφοδιασμό και ανασυγκρότηση, συνήθως με κάλυμμα ότι είναι πρόσφυγες, και σιγά σιγά μεταφέρουν τη συριακή κρίση στο εσωτερικό μας. Η εκτίμησή μας είναι ότι η συριακή κρίση θα κρατήσει πολύ και αυτό θα έχει επιπτώσεις στην πατρίδα μας. Αλλωστε, ο εμφύλιος στη Συρία έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με εκείνα που προσδιόρισαν τον πολύχρονο εμφύλιο πόλεμο του Λιβάνου. Εκτιμούμε επίσης ότι τα συμφέροντα του Ισραήλ και των ΗΠΑ είναι να σπάσουν τα κράτη της περιοχής σε μικρά κομμάτια που θα πολεμάνε διαρκώς μεταξύ τους, ώστε να είναι αδύναμα να αντισταθούν στην πολιτική τους. Ενας νέος παράγοντας είναι και η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πριν από 97 χρόνια, οι αποικιοκράτες Γάλλοι και Βρετανοί μοίρασαν την περιοχή μας σε σφαίρες επιρροής με τη μυστική συμφωνία Σάικς- Πικό, για να εκμεταλλευτούν το πετρέλαιο που είχε τότε βρεθεί. Τώρα φαίνεται ότι Αμερικανοί και Ρώσοι προωθούν μια νέα μοιρασιά για να ληστέψουν τους φυσικούς μας πόρους, με τη Σάικς-Πικό 2. Σε αυτό το πλαίσιο της βαλκανοποίησης, κάποιοι προωθούν το σχέδιο να μετατρέψουν την Τρίπολη του Λιβάνου σε εμιράτο».

 

Στον βορρά, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη, την Τρίπολη, μονάδες του τακτικού στρατού προσπαθούν να σταματήσουν τις εχθροπραξίες μεταξύ σαλαφιστών και αλαουιτών, που βρίσκονται εδώ και έναν μήνα σε ένοπλη αντιπαράθεση. Εξτρεμιστές σουνίτες, μεταξύ των οποίων πολλοί σαλαφιστές, ξένοι μαχητές, εθελοντές από την Αλγερία, την Ιορδανία, την Υεμένη, πραγματοποίησαν σειρά επιθέσεων κατά της απομονωμένης αλαουίτικης συνοικίας Τζαμπάλ Μόχσεν, η οποία χωρίζεται από τη σουνιτική συνοικία Μπαμπ αλ Ταμπανε από τη λεωφόρο Συρίας (!). Ο χθεσινός απολογισμός ήταν ακόμη δύο νεκροί, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 38, ενώ υπάρχουν και περισσότεροι από 200 τραυματίες. Χθες, οργισμένα πλήθη εξτρεμιστών σουνιτών έκαψαν αλαουίτικα μαγαζιά και φώναζαν το σύνθημα: «Αφήστε μας να σκοτώσουμε τους σιίτες, αφήστε μας να πάρουμε τη Βηρυτό».

 

«Οταν άρχισε η συριακή κρίση, οι πολιτικές δυνάμεις του Λιβάνου είχαν δεσμευτεί να μείνουν ουδέτερες και να μην αναμιχθούν ώστε να μη γίνουμε μέρος του προβλήματος. Αυτό δεν τηρήθηκε. Είναι ανάγκη, και αυτή είναι η πρότασή μας ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη που υπερασπίζεται το εθνικό μας συμφέρον, να φυλάξει ο στρατός μας τα σύνορα και να σταματήσει η ροή όπλων και μαχητών από και προς τη Συρία», τονίζει η Μαρί Νασίφ Ντεμπ.

 

Ομως τα λιβανέζικα σύνορα και την κυριαρχία της χώρας δεν τα υπονομεύουν μόνον οι εσωτερικοί παράγοντες.

 

Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, ισραηλινά αναγνωριστικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σχετικά χαμηλές πτήσεις πάνω από τη Βηρυτό. Από την αρχή των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, drones, αλλά και μαχητικά F16, κάνουν αισθητή την παρουσία τους πάνω από τον Λίβανο και τρεις φορές, από την αρχή του χρόνου, έχουν βομβαρδίσει στόχους στη Συρία, παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο της Χώρας των Κέδρων.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντνάν Μανσούρ, διπλωμάτης καριέρας που έχει υπηρετήσει ως πρόξενος τρία χρόνια στην Αθήνα, αν και με προσεκτικό τρόπο, δεν κρύβει την αδυναμία του Λιβάνου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις του ισχυρού γείτονα: «Διαμαρτυρηθήκαμε αμέσως στον ΟΗΕ, αλλά δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά. Από το 2006 μέχρι σήμερα έχουμε καταγράψει 11.000 παραβιάσεις.

 

Είναι κάτι που συμβαίνει σχεδόν κάθε ημέρα, αλλά τώρα έχει ενταθεί.

 

Διεθνές δίκαιο

 

Αν θέλει ειρήνη το Ισραήλ, θα πρέπει να κάνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ» τονίζει ο υπουργός στην «Εφ.Συν.» και δείχνει σοβαρά προβληματισμένος για την αστάθεια που αρχίζει να διαχέεται και στη χώρα του. «Ελπίζουμε να βρεθεί πολιτική λύση στη σύνοδο της Γενεύης μεταξύ της κυβέρνησης της Συρίας και της αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον διάλογο. Ομως, αν συνεχιστεί ο πόλεμος, θα επηρεάσει όχι μόνο τον Λίβανο, αλλά και ολόκληρη την περιοχή».

 

Ομως η κρίση διαχέεται παρά τα ευχολόγια. Μετά τον βορρά και την Τρίπολη, μετά την κοιλάδα Μπεκάα στα ανατολικά, πλησιάζει και τον νότο. Σουνίτες εξτρεμιστές εισέβαλαν στο παλαιστινιακό στρατόπεδο Αϊν αλ Χίλουε στη Σιδώνα, έβαλαν φωτιά στα γραφεία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, κατέστρεψαν ανθρωπιστική βοήθεια που έστειλε στους πρόσφυγες η Χεζμπολάχ και έδιωξαν με τη βία τους εκπροσώπους της από το στρατόπεδο. Για την Κυριακή, ετοιμάζουν μεγάλη συγκέντρωση σε στάδιο της πόλης κατά της Χεζμπολάχ και όλα δείχνουν ότι η Σιδώνα μπορεί να γίνει το επόμενο θέατρο συγκρούσεων, στα χνάρια της Τρίπολης. Μετά η μόνη αλώβητη περιοχή που θα απομένει θα είναι η Βηρυτός.

Scroll to top