Pin It

ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΠΝΟ-ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ

 

Νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας διετούς διάρκειας, με μηδενικές αυξήσεις, υπεγράφη χθες ανάμεσα στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για τα πλοία της ακτοπλοΐας και της Αδριατικής.

 

Η προηγούμενη ΣΣΕ είχε λήξει το 2011, ενώ αυτή που υπεγράφη χθες λήγει στις 31/12/2013. Στο μεταξύ ανοιχτό παραμένει το θέμα της υπογραφής ΣΣΕ με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) για τα πληρώματα της ποντοπόρου ναυτιλίας.

 

Με τις θέσεις της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ και τη συμφωνία που επετεύχθη χθες με τους ακτοπλόους διαφώνησαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία (ΠΕΜΕΝ-μηχανικοί, Στέφενσων-κατώτερα πληρώματα μηχανής, ΠΕΕΜΑΓΕΝ-μάγειροι και ΠΕΝΕΝ-ναύτες) τα οποία υποστήριξαν ότι με τη χθεσινή συμφωνία μειώθηκε και το επίδομα των άγονων γραμμών κατά 75% που ήταν θεσμοθετημένο την τελευταία 20ετία.

 

Σε ανακοίνωση των ΠΕΜΕΝ, Στέφενσων και ΠΕΕΜΑΓΕΝ αναφέρεται ότι η πλειοψηφία της ΠΝΟ είναι έκθετη γιατί αρνήθηκε να προβάλει κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης «το αυτονόητο ότι μόνο για τον ΦΜΥ τα πληρώματα επιβαρύνθηκαν κατά 14% φόρο και οι αξιωματικοί κατά 19%, εκτός από τις άλλες επιβαρύνσεις της οικονομικής κατάστασης των ναυτεργατών».

 

Αντίθετα, ο υπουργός Ναυτιλίας χαιρέτισε θερμά την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές και συνεχάρη και τα δύο μέρη για την ωριμότητα και τη σύνεση που επέδειξαν, αντιλαμβανόμενα τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται ο τόπος μας.

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Scroll to top