07/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενταση στα Υψίπεδα του Γκολάν

      Pin It

ΣΥΡΙΑ Μετά την εκδίωξη των ανταρτών από το στρατηγικής σημασίας Κουσάιρ οι μάχες μεταφέρθηκαν 200 μέτρα από το Ισραήλ, τη στιγμή που οι Αυστριακοί αποχωρούν από τους κυανόκρανους και η Αλ Κάιντα παίρνει θέση κατά του Ασαντ

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

 

getFscerile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στις όχθες του ποταμού Ορόντη, στη Συρία, δίπλα στην τοποθεσία όπου σήμερα βρίσκεται το ισοπεδωμένο πια Κουσάιρ, έχει διεξαχθεί μία από τις πιο μεγάλες μάχες στην παγκόσμια ιστορία. Για την ακρίβεια, η μάχη του Καντές -μεταξύ των αιγυπτιακών δυνάμεων του Ραμσή και της αυτοκρατορίας των Χετταίων, το 1257 π.Χ.- έληξε με την υπογραφή της πρώτης (γνωστής) στα παγκόσμια χρονικά ειρηνευτικής συνθήκης.

 

Τριπλή στρατηγική νίκη 

 

Επί του παρόντος, η κατάσταση επί και πέριξ της συριακής επικράτειας απέχει παρασάγγας από κάθε ανάλογο αίσιο τέλος. Δύο 24ωρα μετά την εκδίωξη των ανταρτών από το Κουσάιρ -μια τριπλή στρατηγική νίκη για τη Δαμασκό, με την οποία ανακόπτει τον ανεφοδιασμό των αντικαθεστωτικών κι επανακτά τον έλεγχο στους οδικούς άξονες προς το Χαλέπι και τους θύλακες των αλαουιτών- ο συριακός στρατός βομβάρδισε ανηλεώς χθες θέσεις στην «αντάρτικη» επαρχία Χομς, όπου έχουν καταφύγει πλήθη τραυματιών και ξεριζωμένων αμάχων. Ενώ σε μια κρίσιμη καμπή, οι μάχες αίφνης μεταφέρθηκαν προς Νότο: στα Υψίπεδα του Γκολάν, πάνω στη γραμμή εκεχειρίας μεταξύ Δαμασκού και Τελ Αβίβ, φτάνοντας σε απόσταση μόλις 200 μέτρων από τα ισραηλινά εδάφη!

 

Οι χθεσινές συγκρούσεις μεταξύ ανταρτών και συριακών δυνάμεων διήρκεσαν ώρες στην Κουνέιτρα, στο μοναδικό συνοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, αναγκάζοντας σχεδόν σε άτακτη φυγή την περίπολο των κυανοκράνων του ΟΗΕ (UNDOF). Μέχρι το απόγευμα -ανέφερε το ισραηλινό Channel 2- ο στρατός του Ασαντ είχε εκδιώξει τους αντικαθεστωτικούς από την περιοχή. Ταλαντευόμενο μεταξύ σύγχυσης και ανακούφισης, το Τελ Αβίβ υπέβαλε διάβημα διαμαρτυρίας στον ΟΗΕ για την παρουσία συριακών αρμάτων μάχης στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

 

Ομως, η «ρουκέτα» ήλθε τελικά από τη Βιέννη. Ηδη σφόδρα θορυβημένη από την πρόσφατη άρση του εμπάργκο όπλων της Ε.Ε. προς τους Σύρους αντάρτες, η κυβέρνηση της Αυστρίας ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρει τις δυνάμεις της από την UNDOF. Δεδομένου ότι οι 380 Αυστριακοί κυανόκρανοι αντιστοιχούν στο 1/3 του συνόλου της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα Υψίπεδα του Γκολάν, η απόφαση της Βιέννης πρακτικά σημαίνει ότι η μεν UNDOF «ξεδοντιάζεται», τα δε ισραηλο-συριακά σύνορα παραμένουν, λίγο-πολύ, ξέφραγο αμπέλι!

 

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, κάλεσε τους απανταχού σουνίτες να σπεύσουν σε βοήθεια των Σύρων «αδελφών» για την «εκθρόνιση» του αλαουίτη, Μπασάρ αλ Ασαντ. Επόμενος ύψιστος στόχος, επισήμανε ο Αιγύπτιος αρχιτρομοκράτης, είναι να αποτραπεί η εγκατάσταση μιας φιλοαμερικανικής κυβέρνησης στη Δαμασκό και να ανασχεθεί η σιιτική επιρροή εντός κι εκτός Συρίας…

 

«Στη μετά την «αραβική άνοιξη» εποχή, οι πολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή συχνά αποτυπώνονται ως διαμάχη μεταξύ Σαουδικής Αραβίας-Ιράν ή σουνιτών-σιιτών για την περιφερειακή κυριαρχία», σχολιάζει το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών αναλύσεων Brookings Institute. «Η σημερινή περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων«, παρατηρεί, «θυμίζει περισσότερο τον αραβικό Ψυχρό Πόλεμο των δεκαετιών του ’50 και του ’60, παρά τις εθνοκεντρικές συρράξεις των δεκαετιών του ’80 και του ’90».

 

Από κοντά, φυσικά, παρακολουθεί η Δύση.

 

Βλέποντας την πολυαναμενόμενη Γενεύη ΙΙ να χάνεται στα βάθη του καλοκαιριού (μετά και τις καθοριστικές εξελίξεις στο Κουσάιρ) ο Ρώσος υπ. Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ εξέφρασε χθες έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο προσχηματικής ξένης επέμβασης στη Συρία – την ίδια στιγμή που το αμερικανικό Πεντάγωνο παρακολουθεί στενά την πορεία τριών ρωσικών πολεμικών σκαφών στην ανατολική Μεσόγειο, ύποπτων για τη μεταφορά τμημάτων συστοιχιών S-300 προς τη Συρία.

 

Στοιχεία για χημικά

 

Οι Γάλλοι, εν τω μεταξύ, παρέδωσαν στην Ουάσινγκτον όλα τα στοιχεία που λένε ότι έχουν για τη χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό – μια «κόκκινη γραμμή» για τον Μπαράκ Ομπάμα, που επί του παρόντος στρώνει «κόκκινο χαλί» στη διπλωμάτισσα Σούζαν Ράις, με πλούσια όσο και αμφιλεγόμενων «περγαμηνών» καριέρα.

 

Ο διορισμός της ως νέας συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ -που πολύ… βολικά δεν χρειάζεται καν την έγκριση του αμερικανικού Κογκρέσου-, σχολίαζαν χθες οι Times of Israel, «πιθανότατα θα δημιουργήσει νέες προσδοκίες για την αμερικανική [παρεμβατική] πολιτική στη Συρία και για την απάντηση της Ουάσινγκτον σε τυχόν βίαιη τροπή των προεδρικών εκλογών στο Ιράν, στα μέσα αυτού του μήνα». Κυριακή, κοντή γιορτή…

Scroll to top