ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Για πολλούς είναι η κυρίαρχη του παιχνιδιού στην Ευρώπη. Από εχθές είναι η κυρίαρχη του παιχνιδιού και στο κόμμα της αλλά και σε όλη τη Γερμανία.
Ενισχυμένη με ένα τεράστιο ποσοστό που της έδωσαν οι σύνεδροι του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με τις δημοσκοπήσεις να τη δείχνουν να «πετάει», η Ανγκελα Μέρκελ είναι έτοιμη να ξεκινήσει τον προεκλογικό της αγώνα, με στόχο σε δέκα μήνες από τώρα να κερδίσει την τρίτη κατά σειρά θητεία της ως καγκελαρίου στη Γερμανία.
Το 25ο Συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος πραγματοποιήθηκε εχθές στο Ανόβερο, με έναν και μόνο σκοπό: Να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η Ανγκελα Μέρκελ, ενόψει των εκλογών του 2013. Και τα κατάφερε, αφού οι σύνεδροι την ψήφισαν έβδομη φορά ως πρόεδρό τους, με το εκπληκτικό ποσοστό του 97%.
Η Μέρκελ είναι από το 2000 πρόεδρος του κόμματος και από το 2005 καγκελάριος της Γερμανίας. Και καθώς το δυνατό της σημείο –που την έχει φέρει στην ισχυρότατη αυτή θέση- είναι η «διαχείριση της οικονομικής κρίσης», η Μέρκελ φαίνεται ότι θα πατήσει εκεί, προκειμένου να κερδίσει και τις εκλογές του 2013.
Δεν έδωσε προεκλογικές υποσχέσεις ότι όλα θα πάνε στο μέλλον καλύτερα, απλώς τόνισε ότι, με τη μέχρι τώρα πολιτική της, όλα πήγαν καλύτερα για τη Γερμανία και το ίδιο επιθυμεί τώρα και για την Ευρώπη.
Ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνησή της είναι η καλύτερη των τελευταίων τριάντα ετών, με τους πιο επιτυχημένους οικονομικούς δείκτες, με μειωμένη την ανεργία και δουλειά για όλους.
«Η Γερμανία βγήκε ισχυρότερη από την κρίση αυτή. Δεν θέλω απλώς να σώσω το ευρώ. Θέλω και το ευρώ να βγει ισχυρότερο από την κρίση, όπως έγινε και με τη Γερμανία», σημείωσε η ίδια και επανέφερε το ακροατήριό της στο επίπεδο της ρεαλιστικής πολιτικής που η ίδια εκπροσωπεί.
«Θα μπορούσα να χαλαρώσω και να πω ότι το ευρώ έχει σωθεί. Ομως είμαι πολύ επιφυλακτική να πω ότι το χειρότερο της κρίσης έχει περάσει», τόνισε χαρακτηριστικά.
Η Γερμανίδα καγκελάριος ακόμη μια φορά υπερασπίστηκε τη μέχρι τώρα πολιτική της βήμα βήμα για έξοδο από την κρίση, λέγοντας: «Η κρίση δεν ξεπερνιέται με το μοναδικό και αποφασιστικό χτύπημα. Τα ευρωομόλογα και το κούρεμα χρέους δεν είναι λύση. Εχουμε μπροστά μας έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο».
Η κ. Μέρκελ υποστήριξε πως η σωτηρία της Ελλάδας και η βοήθεια προς τη χώρα μας είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της Γερμανίας και της ευρωζώνης. Ηταν και η μοναδική φορά που ανέφερε στην ομιλία της τη χώρα μας.
Οπως είπε: «Κάθε φορά που αποφασίζω να στηρίξουμε την Ελλάδα, έχω στον νου μου το συμφέρον ολόκληρης της Ευρώπης και της Γερμανίας. Γιατί, αν η Ευρώπη πάει καλά, πάει καλά και η Γερμανία».
Η πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών ανέπτυξε και τη θεωρία που κυριαρχεί τη στιγμή αυτή στη γερμανική πολιτική σκηνή, ότι δηλαδή η Ευρώπη έχει μπει σε έναν σκληρό ανταγωνισμό με τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Ινδία και η Κίνα και για τον λόγο αυτό χρειάζεται μεταρρυθμίσεις ώστε να μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική. Αλλιώς την περιμένει η παρακμή.
«Οι Ευρωπαίοι είμαστε μόνον το 7% του πληθυσμού της Γης. Μπροστά στην Ινδία και την Κίνα είμαστε ένα ελάχιστο ποσοστό. Αν θέλουμε να παίξουμε ρόλο ως Γερμανία και στο μέλλον, αυτό θα συμβεί μόνον διαμέσου της Ευρώπης. Γι' αυτό για εμάς το ευρώ δεν είναι μόνον ένα νόμισμα, είναι κάτι πάρα πολύ παραπάνω. Μόνον αν κάνουμε τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις, η Ευρώπη θα παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στις αναδυόμενες οικονομίες».
Και τι χρειάζεται η Ευρώπη για να παραμείνει ανταγωνιστική σύμφωνα με τη Μέρκελ; «Ενιαία ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, ενιαία οικονομική πολιτική και δημοκρατική νομιμοποίηση των θεσμών της».
Η χθεσινή ημέρα του συνεδρίου του CDU ήταν ημέρα θριάμβου για την Ανγκελα Μέρκελ, η οποία έχει πολλές πιθανότητες να είναι και πάλι καγκελάριος της Γερμανίας.
Μόνον που υπάρχει ένα πρόβλημα: τα ποσοστά των αγαπημένων της εταίρων –των Φιλελευθέρων- είναι πολύ χαμηλά και οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν πως δεν μπαίνουν στο Κοινοβούλιο.
Ετσι, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο για το ποιος μπορεί και στο μέλλον να είναι ο κυβερνητικός της εταίρος, με πιθανότερους τους Σοσιαλδημοκράτες. Κάτι που συνέβη και στην προηγούμενή της θητεία.