Pin It

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν προσγειώθηκε τα ξημερώματα στην Κωνσταντινούπολη και βάλλει εναντίον όλων. Ωστόσο στο κόμμα του αναζητούν φόρμουλα για την εκτόνωση της κατάστασης. Κουφό σουλτάνο τον αποκαλεί η εφημερίδα «Sol»

 

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

 

getscdFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

getFiasxle«Οι διαδηλώσεις, που συνοδεύτηκαν από βανδαλισμούς και πλήρη ανομία, πρέπει να σταματήσουν αμέσως! Καμία δύναμη εκτός από τον Αλλάχ δεν μπορεί να σταματήσει την άνοδο της Τουρκίας», διακήρυξε ο Ταγίπ Ερντογάν, με ύφος ηγεμόνα, με το που ξαναπάτησε χθες τα ξημερώματα τα ταραγμένα πάτρια εδάφη κι ενώ άπαντες κρέμονταν από τα χείλη του για να δουν προς τα που θα βαδίσει εφεξής η -κοινωνικά και πολιτικά διχασμένη πια- Τουρκία…

 

«Το μυστικό της επιτυχίας μας δεν είναι η ένταση και η πόλωση», υποστήριξε ο Τούρκος πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας στις εξίσου ταραγμένες χώρες του Μαγκρέμπ, πλαισιωμένος από τη σύζυγό του και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. «Σταθήκαμε ισχυροί, αλλά ουδέποτε δεν μας χαρακτήριζε το πείσμα. Είμαστε μαζί, είμαστε ενωμένοι, είμαστε αδέλφια», τόνισε μπροστά σε καμιά δεκαριά χιλιάδες οπαδούς του, που έστηναν υποδοχή-πολιτική φιέστα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, βροντοφωνάζοντας «Είμαστε οι στρατιώτες του Ταγίπ» κι «Εμπρός, ας τους συντρίψουμε όλους»!

 

Εξ ου και η… πληρωμένη απάντηση της αριστερής εφημερίδας Sol, που για το χθεσινό της πρωτοσέλιδο επέλεξε τον τίτλο «Ο Κουφός Σουλτάνος»! «Ταγίπ παραιτήσου» φώναζαν αδιάκοπα και χθες τα πλήθη στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης και στο πάρκο Κουουλού της Αγκυρας. Αλλά το μυαλό του Τούρκου πρωθυπουργού -που προφανώς θεωρεί χαλυβδωμένη τη θέση του στους θώκους εξουσίας- φαίνεται ότι τώρα βασανίζουν άλλες σκέψεις… Μετά τις θεωρίες για «ξένο δάκτυλο» στις ταραχές -στο πλαίσιο των οποίων παραμένουν υπό κράτηση πέντε ξένοι υπήκοοι- ο Ερντογάν χθες εντόπισε νέους… συνωμότες. «Το λόμπι των τραπεζικών επιτοκίων θεωρεί ότι μπορεί να μας απειλήσει, κερδοσκοπώντας σε βάρος μας στις αγορές», υπογράμμισε. «Θα πρέπει όμως να ξέρουν ένα πράγμα: δεν θα τους επιτρέψουμε να κατασπαράξουν τα κέρδη αυτού του έθνους»!

 

Αυτά, σημειωτέον, προέρχονται κυρίως από τον τουρισμό και τις άμεσες ξένες επενδύσεις· δύο τομείς για τους οποίους εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει άμεσα αρνητικός αντίκτυπος, εάν παραταθεί το κλίμα αποσταθεροποίησης στη χώρα.

 

Aνέκαμψε το χρηματιστήριο

 

Επί του παρόντος, άπαντες φαίνεται να τηρούν στάση αναμονής. Χθες, έπειτα από ένα εβδομαδιαίο… μακροβούτι, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης επανήλθε σε οριακά θετικό πρόσημο, η τουρκική λίρα ανέκαμψε κατά τι και ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch ανακοίνωσε ότι η Τουρκία δεν απειλείται με υποβάθμιση, στην παρούσα συγκυρία.

 

«Είμαι ανοιχτός στα δημοκρατικά αιτήματα», διεμήνυσε αργότερα χθες ο Ερντογάν, μιλώντας σε διάσκεψη στην Κωνσταντινούπολη για τις σχέσεις με την Ε.Ε., όπου του παρέδωσε μαθήματα… εκδημοκρατισμού ο επίτροπος Διεύρυνσης Φούλε. Πέρασε όμως αμέσως στην αντεπίθεση. Γιατί δεν υπήρξε ανάλογη κατακραυγή «για τη χρήση βίας στις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στην Αθήνα», διερωτήθηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, κατηγορώντας τη διεθνή κοινότητα για υποκρισία!
Τα βλέμματα όλων είναι τώρα στραμμένα στη σημερινή έκτακτη σύγκλιση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Οι διαμαρτυρίες υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιτευχθεί συναίνεση για το νέο σύνταγμα και την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης», ανέφερε στέλεχος του AKP, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αγκυρα πιθανόν να παίξει το «χαρτί» της ενίσχυσης των τοπικών φορέων, κατά πώς μάλιστα απαιτεί η σύγκλιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Εάν ο Τ. Ερντογάν αφιερώσει όσο χρόνο του απομένει στη συνταγματική μεταρρύθμιση, στη συμφωνία με τους Κούρδους και στην αναθέρμανση των σχέσεων με την Ε.Ε., ώστε η δημοκρατία και η οικονομία να παραμείνουν στον σωστό δρόμο, τότε η θέση του στη τουρκική Ιστορία θα διασφαλιστεί», γράφει το Economist !

 

Κι εάν δεν το κάνει; Τότε ο Τούρκος πρωθυπουργός θα πρέπει να ξανασκεφτεί καλά μία παλιότερη δήλωσή του, ότι η δημοκρατία είναι ένα τρένο, από το οποίο θα πρέπει κανείς να κατεβαίνει όταν φτάνει στον προορισμό του…

Scroll to top