09/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σε ρόλο “πάρ' τα όλα”

      Pin It

Η τρικομματική κυβέρνηση είναι ουσιαστικά μονοκομματική, με τη Ν.Δ. να κάνει παιχνίδι παντού, ακόμα και σε θέματα της Eυρωπαϊκής Προεδρίας της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο του 2014, με τους δύο άλλους εταίρους σε ρόλο απλών παρατηρητών

 

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

getFisex1clegetFzxdileΟλοένα και πιο… μονοκομματική γίνεται μέρα με την ημέρα η τρικομματική κυβέρνηση, γέρνοντας όλο και πιο δεξιά, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τη Ν.Δ. να πράττουν κατά το δοκούν σχεδόν σε όλους τους τομείς –κυρίως στο επικοινωνιακό πεδίο όσον αφορά το κυβερνητικό έργο- περιορίζοντας σε ρόλο… παρατηρητών τους δύο εταίρους, Ευάγγελο Βενιζέλο (ΠΑΣΟΚ) και Φώτη Κουβέλη (ΔΗΜΑΡ).

 

Και γι' αυτό υπάρχουν πλείστα παραδείγματα, με πιο πρόσφατο όσα συνέβησαν με τον αντιρατσιστικό νόμο Ρουπακιώτη, αλλά και πριν, με τα εργασιακά κ.ά. Οπως φαίνεται, όμως, πλέον η νεοδημοκρατική αντίληψη σαρώνει τα πάντα, και οι δύο άλλοι εταίροι, που είτε δεν παίρνουν χαμπάρι είτε δεν θέλουν να διαταράξουν τη συνοχή της… συγκυβέρνησης, μοιάζουν με αυτούς που «βλέπουν τα τρένα να περνούν».

 

Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς ακόμα και τη σύνθεση σε «βαθύ γαλάζιο» της επιτροπής για τις ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης το πρώτο εξάμηνο του 2014. Με πρόσφατη απόφασή του (Α.Π.: 10622/2013, 28/5/13) που αναρτήθηκε (στα μουγκά) στη «Διαύγεια», ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Σίμος Κεδίκογλου, όρισε τετραμελή επιτροπή με άλλα τρία αναπληρωματικά μέλη και μία γραμματέα. Και, ω της εκπλήξεως, ποιους επέλεξε; Ως πρόεδρο τον γενικό γραμματέα Μέσων Ενημέρωσης Ιωάννη Α. Παναγιωτόπουλο, ο οποίος θα έχει δίπλα του και την Αλεξία Καμπούρη, μόνιμη υπάλληλο β΄ βαθμού του κλάδου ΠΕ1 Διοικητικός, προϊσταμένη του τμήματος Επαγγελματικών Ενώσεων και Πρακτορείων Ειδήσεων της διεύθυνσης Εποπτείας Εντύπων και Επαγγελματικών Οργανώσεων ΓΓΜΕ-ΓΓΕΕ, με αναπληρώτριά της μια άλλη μόνιμη υπάλληλο, την Παρασκευή Γιαννακάκου. Γραμματέας η Μαρία Ξενιτίδου, επίσης μόνιμη υπάλληλος με βαθμό β' του κλάδου ΠΕ Διοικητικός της ΓΓΜΕ. Και ώς εδώ, παρά τις όποιες ενστάσεις, μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι υπάρχει μια… θεσμικού τύπου αντιμετώπιση ως προς τις επιλογές.

 

Από εκεί και μετά όμως αρχίζουν τα… εξαιρετικά. Μέλη στην επιτροπή λοιπόν ορίζονται ο Αιμίλιος Λιάτσος, γενικός διευθυντής Ειδήσεων και Ενημέρωσης της ΕΡΤ, με εμπειρία παρουσιαστή και μόνον από την καριέρα του στον ιδιωτικό τομέα, όταν εκφωνούσε το νεανικό δελτίο του Star, και με… ιστορικό λογοκριτικών παρεμβάσεων στη θητεία του στην ΕΡΤ στην παρουσίαση των ειδήσεων. Αναπληρωτής του ετέθη (ποιος άλλος;) ο κουμπάρος του Α. Σαμαρά, Γιώργος Αντωνίου, συντονιστής ραδιοφωνικών προγραμμάτων ΝΕΤ και ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

 

Ετερο μέλος της επιτροπής ο Αντώνης Σκυλλάκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ (που εκφράζει 100% την κυβερνητική γραμμή), με αναπληρωτή τον Χρυσόστομο Μπίκατζικ, αρχισυντάκτη του ξενόγλωσσου τμήματος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πέραν αυτών ουδείς, ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τη ΔΗΜΑΡ – για τα κόμματα της αντιπολίτευσης ούτε λόγος. Κανένας ακαδημαϊκός, τεχνοκράτης, κανένας έμπειρος σύμβουλος, άνθρωπος της αγοράς.

 

Πρόκειται για επιτροπή επιφορτισμένη με σημαντικό έργο, καθώς εκφράζει ουσιαστικά τη ραδιοτηλεοπτική πολιτική της χώρας, αλλά κυρίως έχει αντίκτυπο στην προβολή της στις άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

 

Γνώριζαν, αλήθεια, και συμφώνησαν με τις παραπάνω επιλογές, όχι οι πρόεδροι των άλλων δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, αλλά τα αρμόδια για το συγκεκριμένο αντικείμενο στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ; Και, αλήθεια, ο κ. Κεδίκογλου έριξε μια ματιά να δει ποια στελέχη επιλέγουν γι' αυτές τις επιτροπές άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία; Στη δική της προεδρία στην Ε.Ε. είχε επιλέξει μεταξύ άλλων στελέχη από το Γαλλικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, που εκεί βέβαια είναι ενιαία και πραγματικά ανεξάρτητη αρχή, αλλά και διπλωματικό στέλεχος από το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Εδώ πάλι τοποθετήσαμε δύο στελέχη από δημόσια τηλεόραση και κρατικό πρακτορείο και ξεμπερδέψαμε…

 

[email protected]

Scroll to top