Pin It

Του Γιάννη Ντεντόπουλου

 

getFsxdcileΝαι! Και ο παππούς με το φανελάκι! Ο 37χρονος σέντερ Τιμ Ντάνκαν τελείωσε το παιχνίδι με 20 πόντους και με 14 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 τάπες, αποστομώνοντας όσους επιμένουν ότι παίζει γιατί εμπνέει σεβασμό λόγω ηλικίας. Και φυσικά ήταν ο αποφασιστικός μοχλός στο πρώτο βήμα των Σπερς προς την κατάκτηση του φετινού τίτλου στο ΝΒΑ. Μέσα στην American Airlines Arena του Μαϊάμι νίκησαν με 92-88 τους κατόχους του τίτλου Χιτ, έκαναν το 1-0 και εκτός από «μπρέικ» πήραν ένα σημαντικό ψυχολογικό πλεονέκτημα.

 

Ολα αυτά υπό τα βλέμματα των ποδοσφαιριστών της παγκόσμιας πρωταθλήτριας και πρωταθλήτριας Ευρώπης Εθνικής Ισπανίας, η οποία βρίσκεται στο Μαϊάμι για τον φιλικό αγώνα με την Αϊτή και πετάχτηκε μέχρι το γήπεδο να απολαύσει μπάσκετ υψηλών προδιαγραφών.

 

«Μπορείτε να μας βάλετε σε όποια κατηγορία θέλετε. Στους γέρους, στους βετεράνους… Ειλικρινά δεν με νοιάζει. Να ξέρετε όμως ότι η ομάδα μας είναι ένα μείγμα κι αυτό είναι το… όπλο της», δήλωσε ο Ντάνκαν μετά το φινάλε, όταν είχε επισημοποιηθεί ότι μπήκε στο κλειστό κλαμπ των τεσσάρων παικτών (Ελτζιν Μπέιλορ, Εϊ Σι Γκριν, Τζον Σάλεϊ), που έχουν αγωνιστεί σε τελικούς σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες.

 

Ούτε η νίκη μέσα στο Μαϊάμι, αλλά ούτε και οι πρωταγωνιστές της ήταν έκπληξη για τους Σπερς, οι οποίοι παρεμπιπτόντως είχαν νικήσει τον πρώτο τελικό και τις τέσσερις προηγούμενες φορές (1999, 2003, 2005, 2007) που κατέκτησαν τον τίτλο.

 

Ο ένας ήταν Ντάνκαν με τα στατιστικά που αναφέραμε παραπάνω, αποστομώνοντας όσους επιμένουν ότι παίζει γιατί εμπνέει σεβασμό λόγω ηλικίας.

 

Ο άλλος, ο φύσει και θέσει ηγέτης των «Σπιρουνιών», ο Τόνι Πάρκερ. Παρότι αγωνίστηκε με ενοχλήσεις στον αχίλλειο τένοντα έμεινε στο παρκέ 40 λεπτά, δεν έκανε ούτε ένα λάθος, μοίρασε 6 ασίστ και σκόραρε 21 πόντους μεταξύ των οποίων το τελευταίο σουτ στα 5,2 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη που έκρινε την αναμέτρηση. Σημειώστε ότι στην συγκεκριμένη φάση η μπάλα έφυγε από τα χέρια του κυριολεκτικά μισό δέκατο του δευτερολέπτου πριν εκπνεύσει το 24άρι της επίθεσης.

 

«Πρέπει να έχασα το κοντρόλ της μπάλας τρεις ή τέσσερις φορές. Τελικά σκέφτηκα πως απλά έπρεπε να σουτάρω πριν λήξει ο χρόνος. Είμαι χαρούμενος που μπήκε», σχολίασε ο Γάλλος πλέι μέικερ.

 

«Ανάγκασα τον Tony να τα κάνει όλα λάθος και ταυτόχρονα τα έκανε όλα σωστά. Σκόνταψε δύο – τρεις φορές και έπεσε κάτω. Νόμιζα ότι θα του πάρω την μπάλα, αλλά σηκώθηκε και σκόραρε. Ηταν η μεγαλύτερη επίθεση 24 δευτερολέπτων στην οποία έχω πάρει ποτέ μέρος», εξομολογήθηκε το μεγάλο αστέρι των Χιτ, ο Λεμπρόν Τζέιμς, μιλώντας για την συγκεκριμένη φάση. Το δικό του «τριπλ νταμπλ» (18 πόντοι, 18 ριμπάουντ, 10 ασίστ), αλλά και οι 17 πόντοι του Ντουέιν Ουέιντ αποδείχθηκε πως δεν ήταν αρκετοί.

 

Πάντως, ούτε ο Λεμπρόν, ούτε οι συμπαίκτες του τα έβαψαν μαύρα. Ξέρουν ότι μέχρι να συμπληρώσει μια ομάδα τις 4 νίκες που απαιτούνται υπάρχει ακόμη δρόμος. Συν τοις άλλοις θυμήθηκαν πως και πέρυσι έχασαν τον πρώτο τελικό, από τους Θάντερ, κέρδισαν όμως τους τέσσερις επόμενους και κατέκτησαν το πρωτάθλημα.

 

Ο δεύτερος τελικός (το σύστημα είναι 2-3-2) θα γίνει στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας και πάλι στην American Airlines Arena.

Scroll to top