09/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημητράκης ο θυμόσοφος ΙΙΙ

      Pin It

Αμετακίνητος βασιλικός και δεξιός, όπως οι περισσότεροι Απεραθίτες της γενιάς του, ο Δημητράκης έτρεφε αισθήματα αφοσίωσης για τον συγχωριανό του Αριστείδη Πρωτοπαπαδάκη, επί δεκαετίες βουλευτή Κυκλάδων και κορυφαίο υπουργό των προδικτατορικών κυβερνήσεων Καραμανλή και Παπάγου. Ηταν γιος του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, πρωθυπουργού στην τελευταία φάση του μικρασιατικού πολέμου, που η καριέρα του τερματίστηκε άδοξα -και κατά πολλούς άδικα- με την εκτέλεσή του στο Γουδί το 1922.

 

Μεγίστη τύχη αποτελούσε για τον Απεραθίτη πολιτευτή η ύπαρξη ενός τόσο πιστού, θερμού και χαρισματικού υποστηρικτή. Οξυδερκής και ευφυολόγος ο Δημητράκης αποστόμωνε τους αντιπάλους του· ακόμα και τους πιο μορφωμένους. Προικισμένος λαϊκός ποιητής καθώς ήταν διέδιδε τις χάρες του βουλευτή και στ' άλλα χωριά με εύστοχους αυτοσχεδιασμούς που έκαναν αίσθηση. Τύγχανε και ανιδιοτελής επιπροσθέτως. Απόδειξη τα τραγούδια που του έλεγε: «Ολοι τσοι ψήφοι του νησού να 'χα να σου τσοι δίνω και να μη χρειαστεί ποτέ να σε παραβαρύνω».

 

Πάντοτε έδινε το «παρών» στις υποδοχές που διοργάνωναν οι ψηφοφόροι όταν ο Αριστείδης επισκεπτόταν τον γενέθλιο τόπο. Εκτός όμως από το καμάρι του για τον υπουργό, ο Δημητράκης υπερηφανευόταν και για τ' αμπέλι του. Βρισκόταν εκεί που ο αμαξωτός δρόμος σχηματίζει ένα πέταλο, λίγο πριν από την είσοδο του χωριού. Η εγγύτητα ήταν το μεγάλο του πλεονέκτημα. Αλλοι αμπελουργοί έπρεπε να περπατούν δυο και τρεις ώρες στον πηγαιμό κι άλλες τόσες στο γυρισμό για να καλλιεργήσουν τα δικά τους.

 

Εκείνος όμως το 'χε μες στα πόδια του κι αποζημιωνόταν με άφθονο και εξαίσιο οίνο. Τη δεκαετία του 1930 ο Αριστείδης Πρωτοπαπαδάκης χάραξε τον δρόμο της Μουτσούνας· επίνειου της Απειράνθου. Λες και συνωμότησαν απαξάπαντες οι διαόλοι και οι τριβόλοι, η νεότευκτη οδός πέρασε ακριβώς μέσα απ' τ' αμπέλι του Δημητράκη, αφήνοντας μια αμελητέα λωρίδα στην απάνω μεριά και μια στενότερη στην κάτω. Ο προδομένος οπαδός το έφερε βαρέως. Μα να πάθει τέτοιο χουνέρι και μάλιστα από τον εκλεκτό του.

 

Λένε πως ήταν ηχηρή η απουσία του Δημητράκη από την επόμενη επίσκεψη του Πρωτοπαπαδάκη στ' Απεράθου. Τόσο που αναγκάστηκε να τον αναζητήσει ο ίδιος προκειμένου να διερευνήσει την αιτία της. Οταν επιτέλους τον βρήκε, τον πλησιάζει και με ένοχο ύφος τού κάνει: «Δεν σε είδαμε στην υποδοχή. Δεν πιστεύω να έχεις παρεξηγηθεί για το αμπέλι;» Κι εκείνος αργά όπως συνήθιζε, με τις λέξεις να σφάζουν με το μπαμπάκι, του απαντά: «Ισα ίσα κύριε υπουργέ, που 'τον ένα και μου το 'καμες δυο».

 

Ισως να δυναμώσουν τα αμπέλια οι σποραδικές καταιγίδες που θα ρίξει σήμερα στα κεντρικά και τα βόρεια. Από το απόγευμα ο καιρός θα βελτιωθεί κι αύριο θα είναι γενικά αίθριος με πιθανότητα ασθενούς βροχής στα βόρεια ορεινά. Θα πνέει μαϊστροτραμουντάνα 3 με 5 και στο Αιγαίο έως 7 Μποφόρ.

 

Μετέωρος [email protected]

 

 

 

Scroll to top