06/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κολομβία της Ευρώπης

Της Μαργαρίτας Βεργολιά Τι κοινό έχει η Ελλάδα με το Μπενίν, το Τζιμπουτί και την Κολομβία; Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια για τη διαφθορά.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Τι κοινό έχει η Ελλάδα με το Μπενίν, το Τζιμπουτί και την Κολομβία; Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια για τη διαφθορά παγκοσμίως -που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα- οι τρεις χώρες το 2012 βρίσκονται ακριβώς στην ίδια θέση! Για την ακρίβεια, στην 94η, σε σύνολο 176!

 

Εν καιρώ μνημονίων και άγριας λιτότητας, καταφέραμε ως χώρα να κάνουμε κι άλλη «βουτιά» αξιοπιστίας, πέφτοντας ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 14 ολόκληρες θέσεις στην παγκόσμια «μαύρη» κατάταξη.

 

Κι έτσι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεπεράσαμε, για πρώτη φορά, την… παραδοσιακά πιο διεφθαρμένη στους κόλπους των «27» γειτονική μας Βουλγαρία, παίρνοντας εμείς τη θέση της στον πάτο της ενωμένης Ευρώπης.

 

Υπάρχει, πάντως, τουλάχιστον άλλος ένας εταίρος μας που παίρνει «κόκκινη κάρτα». Με εξίσου διεφθαρμένο δημόσιο τομέα, η Ιταλία φιγουράρει για το 2012 στην ίδια θέση με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (72η), πίσω από τη Ρουμανία (66η) και λίγο πιο πάνω από τη Βουλγαρία (75η).

 

Μεταξύ των «27», παρατηρεί η Διεθνής Διαφάνεια, που εδρεύει στο Βερολίνο, το επίπεδο διαφθοράς είναι «απογοητευτικό» στις χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο από την κρίση…

 

Μέσα σε έναν χρόνο, η Ιρλανδία έπεσε από την 19η στην 25η θέση, εξακολουθεί όμως να βρίσκεται πάνω από την Πορτογαλία (33η από 32η πέρυσι). Καλύτερος «μαθητής» είναι η Ισπανία, που φέτος ανέβηκε μία θέση, στην 30ή.

 

Αντίθετα, η Δανία και η Φινλανδία βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης (μαζί με τη Νέα Ζηλανδία). Η Σουηδία τούς ακολουθεί, στην 4η θέση. Η Ολλανδία (9η), το Λουξεμβούργο (12η), η Γερμανία (13η), το Βέλγιο (16η) και η Βρετανία (17η) βρίσκονται στην πρώτη 20άδα.  Η Γαλλία ανέβηκε τρεις θέσεις και βρίσκεται στην 22η.

 

«Οι αριθμοί καταδεικνύουν μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων», επισημαίνει η επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Διεθνούς Διαφάνειας, Γιάνα Μιτερμάιερ. «Τα αποτελέσματα», προσθέτει, «αποτελούν προειδοποιητικό σήμα προς την Ε.Ε. να απαιτήσει περισσότερα στοιχεία και να αποδώσει ευθύνες στα κράτη-μέλη».

 

Ηδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε χρόνο στα «κανάλια» της διαφθοράς στην Ευρώπη, με τις μεγαλύτερες απώλειες να αναφέρονται στους τομείς των δημόσιων προμηθειών και της υγείας.

 

Ως προς τις υπόλοιπες χώρες, η Ιαπωνία βρίσκεται στη 17η θέση, οι Ηνωμένες Πολιτείες στη 19η, η Κίνα μόλις στην 80ή και η Ρωσία -αν και ανέβηκε 10 θέσεις- παραμένει χαμηλά, στην 133η.

Scroll to top