10/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στον αέρα ο νέος ΠΑΟΚ

      Pin It

Του Κ. Πετρωτού

 

Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της προετοιμασίας για τη νέα αγωνιστική περίοδο ο ΠΑΟΚ έχει ανοιχτά όλα τα μέτωπά του:

 

1. Προπονητής: το ξαφνικό ναυάγιο στις συζητήσεις με τον Ντομίνγκος βρήκε εντελώς απροετοίμαστη την ομάδα. Βρύζας, Τσιστιακόφ και σε ρόλο συμβούλου ο Ζαγοράκης, που επαναλάμβαναν τις προηγούμενες μέρες στους ατζέντηδες οι οποίοι τους χτυπούσαν την πόρτα… «ευχαριστούμε, αλλά κλείσαμε κόουτς», τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν με τον φόβο και πάλι μη τυχόν η επιλογή τους δεν αρέσει στον Σαββίδη. Δεν αποκλείεται ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ να εμφανίσει δική του λύση.

 

2. Προπονητικό κέντρο: αναμένοντας τις εξελίξεις στο θέμα προπονητή, στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν έχουν κλείσει ακόμη κέντρο για την καλοκαιρινή προετοιμασία. Υπάρχει πάντως έκθεση του σκάουτερ της ομάδας, Αντώνη Λεμονάκη, για τρία κέντρα στην περιοχή τού Γκρατς. Την ίδια ώρα δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι βελτιωτικές εργασίες που έχουν εξαγγελθεί για τη Νέα Μεσημβρία και κρίνονται απολύτως απαραίτητες ώστε να βγει χωρίς προβλήματα η επόμενη χρονιά.

 

3. Μεταγραφές – ανανεώσεις: παίκτες που ανήκαν και τη χρονιά που έκλεισε στον ΠΑΟΚ, π.χ. Χακόμπο, είναι σταντ μπάι. Ομως αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ ακόμη, αφού δέχονται και άλλες προτάσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με 6 έως 8 υπό μεταγραφή, με τους οποίους υπάρχει συμφωνία, αλλά ο Σαββίδης θέλει και την έγκριση του νέου προπονητή. Πόσο μπορεί να επηρεάσει τον σχεδιασμό η καθυστέρηση στο θέμα του νέου κόουτς θα φανεί στην πορεία.

 

Ολα αυτά γίνονται, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει 50 μέρες για να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός στο πρώτο παιχνίδι του στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ στα τέλη Ιουλίου.

 

Σαφώς και ο ΠΑΟΚ θα βρει τελικά και προπονητή και παίκτες για να συμπληρώσει το ρόστερ του. Ωστόσο, αν συνεχίσει να λειτουργεί όπως το κάνει το τελευταίο διάστημα, η αποτυχία είναι σχεδόν δεδομένη. Παρότι διαθέτει δεκάδες στελέχη, ο σύλλογος λειτουργεί εντελώς προσωποκεντρικά, με βάση τα κέφια του Σαββίδη. Αν ο μεγαλομέτοχος θέλει να μπουκάρει στα αποδυτήρια, το κάνει, όπως στο ματς των πλέι οφ με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι, κι αν θέλει να ακυρώσει την προεργασία και τη συμφωνία με έναν προπονητή, το πραγματοποιεί, όπως στην περίπτωση του Ντομίνγκος. Τα πάντα περνούν από τη δική του έγκριση. Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς πόσο χρόνο θα χρειαστεί ο ΠΑΟΚ να κλείσει παίκτες, αν ακολουθείται η ίδια διαδικασία μ' αυτή του προπονητή;

 

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να μπει στη νέα σεζόν με αυτή τη διοικητική φιλοσοφία. Ο Σαββίδης οφείλει, πριν από οτιδήποτε άλλο, να ορίσει ρόλους και να εμπιστευτεί ανθρώπους που θα του κάνουν τη δουλειά, χωρίς να εμπλέκεται σε όλα ο ίδιος. Αν θεωρεί ότι οι Τσιστιακόφ – Βρύζας απέτυχαν φέτος, είναι καλύτερο να τους αλλάξει άμεσα.

 

Επιπλέον δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα η υπόθεση της διευθέτησης των χρεών του ΠΑΟΚ προς το Δημόσιο. Αν προχωρήσει το σχέδιο για εξόφληση με εφάπαξ καταβολή 11 εκατομμυρίων ευρώ, όπως ζήτησε και χθες ο Σαββίδης από τον Σαμαρά (που αναγνώρισε ότι ο ΠΑΟΚ είναι από τις ελάχιστες εταιρίες που θέλουν να δώσουν και όχι να πάρουν χρήματα), θα καλυφθεί το μπάτζετ που έχει εξαγγελθεί. Αν όχι, θα πάει σε συντηρητικό πλάνο.

 

Ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ξεκάθαρος, για να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να πετύχει. Διαφορετικά, σύντομα και ο Σαββίδης, παρά τα χρήματα που έχει επενδύσει στον ΠΑΟΚ, θα μπει στη δίνη του κυκλώνα.

 

Scroll to top