12/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εξέγερση στην Αγία Παρασκευή

      Pin It

Χιλιάδες αγανακτισμένοι πολίτες κατέκλυσαν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ διαδηλώνοντας μέχρι αργά τη νύχτα ότι «δεν θα περάσει το πραξικόπημα για το λουκέτο», ενώ οι εργαζόμενοι έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το πρόγραμμα μέχρι που έπεσε το σήμα… 

 

Τσουνάμι συμπαράστασης από κόμματα, οργανώσεις και συνδικάτα

 

Ρεπορτάζ: Ντίνα Δασκαλοπούλου, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος

 

getFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το όνομα Σίμος Κεδίκογλου ήταν στο στόμα όλων χθες το βράδυ στην ΕΡΤ. Στους διαδρόμους και τα γραφεία, όπως και στον κατάμεστο προαύλιο χώρο στην Αγία Παρασκευή. Αλλά δεν ήταν μόνο του, «Σίμος Κεδίκογλου» σκέτο δηλαδή, το ακολουθούσαν ένα σωρό χαρακτηρισμοί που δεν μας επιτρέπει ο νόμος περί… ασέμνων να σας μεταφέρουμε. Σε περίοδο ΥΕΝΕΔ επιστρέφουμε, λογικό είναι να ισχύει και ο νόμος περί ασέμνων, μην σας φαίνεται περίεργο. Αλλωστε οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έμοιαζαν χθες σαν να γύρναγαν πολλά χρόνια πίσω. Και ζητούσαν από τον Αλέξη Τσίπρα που βρέθηκε εκεί από την πρώτη στιγμή, όπως και πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επίσης, να παραμείνει μαζί τους όλο το βράδυ.

 

«Πραξικόπημα» 

 

«Πρόκειται για πραξικόπημα που στρέφεται ευθέως ενάντια στους εργαζομένους της ΕΡΤ και ενάντια στο λαό, που πληρώνει τη δημόσια τηλεόραση και δικαιούται αντικειμενική ενημέρωση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. «Λένε ψέματα και αποφασίζουν και διατάσσουν να την κλείσουν σαν να είναι τσιφλίκι τους, παρακάμπτοντας τη Βουλή. Η ΕΡΤ δίνει στο δημόσιο προϋπολογισμό, δεν παίρνει. Η τρόικα απαιτεί ανθρωποθυσίες, που ξεκινούν από την ΕΡΤ και θα υπάρξει συνέχεια. Θέλουν να τη μετατρέψουν σε ΥΕΝΕΔ, όπως επί δικτατορίας έπαιζε προγράμματα της κυβέρνησης. Θα ήθελα να καλέσω τους άλλους κυβερνητικούς εταίρους να πάρουν θέση για αυτή την αντιδημοκρατική απόφαση».

 

Οχι βέβαια πως τον υποδέχθηκαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά βαΐων και κλάδων. Κάπως μουδιασμένοι ήταν οι περισσότεροι εκεί, προφανώς περιμένουν πολύ περισσότερα πράγματα από τον ίδιο και το κόμμα του. Ειδικά όταν είχε προηγηθεί μία κατάπτυστη ανακοίνωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Σίμο Κεδίκογλου (δημοσιογράφος και ο ίδιος υπενθυμίζουμε), μία ανακοίνωση-μελανό σημείο στην πολιτική του πορεία το οποίο θα τον ακολουθεί εσαεί.

 

«Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης» είπε στο… διάγγελμά του και δεν ξέρουμε αν εννοούσε και την τελευταία περίοδο κατά την οποία ήταν αυτός προϊστάμενος, όταν και προσελήφθησαν δεκάδες δικά μας παιδιά ως προσωπικό ειδικών θέσεων με μισθούς τριών χιλιάδων ευρώ μηνιαίως.

 

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που, λίγους μόνο μήνες πριν διαβεβαίωνε πως η ΕΡΤ δεν πρόκειται να πειραχτεί. Και ξεκίνησε την προσπάθεια απαξίωσής της.

 

«Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια!» είπε ο κ. Κεδίκογλου, χωρίς αιδώ, λες και αυτά τα οχτώ χρόνια κάποιοι άλλοι κυβερνούσαν, κάποιοι τρίτοι και άσχετοι ήταν υπεύθυνοι για την ΕΡΤ.

 

Χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν μέχρι αργά το βράδυ τον κήπο της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Με πανό και συνθήματα που καλούσαν σε εξέγερση, άνθρωποι όλων των ηλικιών, σε μια αυθόρμητη όσο και δυναμική συγκέντρωση. «Η νύχτα θα είναι μακριά, τι μαγειρεύει η κυβέρνηση;» αυτή ήταν η ερώτηση που κυριαρχούσε σε όλα τα πηγαδάκια. Ο 36χρονος Ανδρέας είναι ιδιωτικός υπάλληλος και ήρθε μαζί με τη γυναίκα του: «Θέλουν να προκαλέσουν εκλογές ή απλώς κάνουν επίδειξη δύναμης;».

 

Δίπλα δίπλα το ΚΚΕ κι ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και οι ΑΝ.ΕΛΛ., τα κινήματα «Δεν πληρώνω» και το ΕΠΑΜ, οι εργαζόμενοι του Μετρό με τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, οι χιλιάδες άνθρωποι που μαζεύτηκαν στη Μεσογείων. Η Μαίρη σπρώχνει το καροτσάκι του μόλις 9 μηνών Ιάσονα: «Εχω φίλους που δουλεύουν εδώ, πολλοί είναι ζευγάρια. Τους πετάνε στην ανεργία και υποτίθεται ότι θα τους ξαναπροσλάβουν με… αξιοκρατικά κριτήρια. Δηλαδή με μουρούτεια κριτήρια».

 

Δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο μεταδίδουν ζωντανά τα όσα διαδραματίζονται μέσα κι έξω από το ραδιομέγαρο. Σουηδοί, Κινέζοι, Ιταλοί, Ιάπωνες, Ισπανοί, Ιταλοί, οι ξένοι συνάδελφοι προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς σημαίνει για τον απλό κόσμο το κυβερνητικό τελεσίγραφο. «Πώς θα αλλάξει τη ζωή σας;» ρωτά η Σουηδέζα δημοσιογράφος. «Εγώ είμαι μεγάλη, μου θυμίζει τα χρόνια της χούντας», απαντά μια καλοβαλμένη κυρία γύρω στα 70. «Πρώτα απέλυσαν από όλα τα ΜΜΕ τους μαχητικούς δημοσιογράφους και τώρα κλείνουν τη δημόσια τηλεόραση. Θέλουν να επιβάλουν σιωπή τάφου».

 

Μέσα στο κτίριο η ΕΡΤ είχε άρωμα εξέγερσης: στους τοίχους αφίσες, εργατικές εφημερίδες, ψηφίσματα. Καλλιτέχνες και πανεπιστημιακοί, οι δημοσιογράφοι αμέτρητοι. Η Μαριάνθη Πελεβάνη δουλεύει στο TVXS: «Δούλευα στην ΕΡΤ τη δεκαετία του ’90. Είμαι εδώ ως δημοσιογράφος και ως πολίτης. Διεκδικώ το δικαίωμα στη δημόσια και όχι στην κρατική ραδιοτηλεόραση». Η Δήμητρα Κακαουνάκη είναι εργαζόμενη του Flash: «Η ΕΡΤ δεν πρέπει να κλείσει. Δεν πρέπει να μείνουν στον δρόμο όλοι οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοί της. Χρειαζόμαστε μια αδέσμευτη δημόσια τηλεόραση». Ο Νίκος Μπογιόπουλος αρθρογραφεί στον «Ριζοσπάστη»: «Αυτό που συμβαίνει στην ΕΡΤ είναι μια περίληψη αυτού που συμβαίνει στην Ελλάδα. Αυτοί που έφεραν τη χώρα σ' αυτό το σημείο έχουν το θράσος να καμώνονται τους εξυγιαντές και τους σωτήρες. Το μόνο αντίστοιχο περιστατικό που έχει συμβεί είναι στις 27 Απρίλη του 1941 που μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, τότε έπεσε ο πομπός του ραδιοφώνου. Ανάμεσα στα πολλά ψέματα του Κεδίκογλου δεν βρήκε χώρο η αλήθεια: οι μισθοί των εκατοντάδων δημοσιογράφων στην ΕΡΤ αντιστοιχούν στον πακτωλό με τον οποίο αμείβονται 36 όλοι κι όλοι διοικητικοί δερβέναγες που η κυβέρνηση διόρισε».

 

11.11μ.μ. έπεσε το σήμα 

 

Οσο η νύχτα προχωρά, όλο και περισσότεροι πολίτες ανηφορίζουν στην Αγία Παρασκευή. Σταδιακά είχε αρχίσει να πέφτει το σήμα της κρατικής τηλεόρασης σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Στις 11.11 μ.μ. έπεσε και στην Αθήνα. Την ίδια ώρα άνδρες των ΜΑΤ συγκεντρώνονται στο Α.Τ. Αγ. Παρασκευής, ενώ (σύμφωνα με πληροφορίες ) αστυνομικές δυνάμεις κατευθύνονται προς τους πομπούς εκπομπής. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί έχουν περικυκλώσει το στούντιο στη Μουρούζη.

 

Στο προαύλιο της ΕΡΤ κάποιος ανεβαίνει στο πρεβάζι και βάζει φωτιά σε μια σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λίγο νωρίτερα, τα μουσικά σύνολα, είχαν βγει στον κήπο κι έπαιξαν τον Εθνικό Υμνο και «της Δικαιοσύνης Ηλιε Νοητέ». «Δεν θα περάσει, δεν θα περάσει, δεν θα περάσει. Αυτό να γράψετε», λέει η Πόπη. Διάλεξαν να ρίξουν αυτή τη ζαριά νομίζοντας ότι θα μας κερδίσουν και πάλι. Θα χάσουν». Η φωνή της χάνεται ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες που φωνάζουν ρυθμικά: «Η ΕΡΤ ανήκει σε όλο το λαό, δεν φεύγουμε ποτέ, θα μείνουμε εδώ».

Scroll to top