Pin It

ΓΑΛΛΙΑ Η αρχή έγινε με την Λαγκάρντ για το σκάνδαλοΤαπί και έχει φτάσει στο δεξί χέρι του πρώην προέδρου Κλόντ Γκεάν, αλλά στο επίκεντρο των Ερευνών για οικονομικά σκάνδαλα βρίσκεται ο ίδιος ο πρώην ηγέτης της Δεξιάς

 

 

ΠΑΡΙΣΙ Tης Ηρας Φελουκατζή

 

 

 

getsexFile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

getsexaxsFileΟ κλοιός σφίγγει γύρω από το σαρκοζικό λόμπι που έχει μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης με έρευνες οι οποίες φέρνουν στο φως οικονομικά σκάνδαλα σε μεγάλη έκταση. Η Δικαιοσύνη εξετάζει πολυάριθμα στοιχεία που αφορούν υποψίες για παράνομες πολιτικές χρηματοδοτήσεις, για δωροδοκίες ημετέρων από ειδικά κονδύλια, για κατάχρηση δημόσιων πόρων. Οι ακροάσεις προσωπικοτήτων στην εισαγγελία για οικονομικές ατασθαλίες περιορίζονται προς το παρόν σε αξιωματούχους της Δεξιάς. Ουσιαστικά όμως στο επίκεντρο των υποθέσεων αυτών βρίσκεται ο Νικολά Σαρκοζί.

 

Η έναρξη ανακριτικής διαδικασίας για την υπόθεση Ταπί-Λαγκάρντ, με τον χαρακτηρισμό «απάτη από οργανωμένη συμμορία», αναβιώνει ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο της σαρκοζικής εξουσίας στη διαιτησία προς όφελος του μεγαλοεπιχειρηματία. Χάρη σε μεσολάβηση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομίας, ο Ταπί εισέπραξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό 403 εκατομμύρια ευρώ. Ο Στεφάν Ρισάρ, τέως διευθυντής του γραφείου της υπουργού και νυν πρόεδρος της εταιρείας τηλεφωνίας Orange, εξετάστηκε σε 48ωρη ακρόαση που είχε στόχο την εξακρίβωση του ρόλου του υπουργείου Οικονομικών στην ευνοϊκή για τον Ταπί οικονομική ρύθμιση.

 

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Μοσχοβιτσί, το κράτος θα είναι ένδικο μέρος σε αυτή την υπόθεση «υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος», προκειμένου να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των φορολογουμένων. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να τεθεί υπό κρίση η Λαγκάρντ και η θητεία της στο ΔΝΤ, γιατί μια τέτοια έκβαση θα ήταν απώλεια εκπροσώπησης της Γαλλίας σε έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό και θα αποτελούσε πλήγμα για το κύρος της χώρας. Ενδέχεται ο Ρισάρ να είναι «φυσίγγιο» στην υπόθεση αυτή, προκειμένου να διασωθεί η Λαγκάρντ. Η ίδια έχει ήδη δηλώσει ότι «της απέκρυψαν στοιχεία» και ότι δεν είχε κατάλληλη ενημέρωση. Τα ΜΜΕ τονίζουν ότι «είναι ευνόητο πως για αποφάσεις όπως αυτή του οικονομικού διακανονισμού υπέρ του Ταπί με διαιτησία του υπουργείου Οικονομίας, οι εντολές προέρχονται από την προεδρία». Γενική είναι η εντύπωση ότι σήμερα η Δικαιοσύνη δεν στοχεύει την ίδια τη Λαγκάρντ, αλλά εξιχνιάζει την προέλευση εντολών από τα Ηλύσια για την πολύκροτη αυτή υπόθεση.

 

Στο στόχαστρο βρίσκεται σήμερα και ο Κλοντ Γκεάν, δεξί χέρι του Σαρκοζί, ο οποίος χρημάτισε γενικός γραμματέας των Ηλυσίων, κατόπιν υπουργός Εσωτερικών και σήμερα εμπλέκεται σε πολυάριθμες υποθέσεις διακίνησης υψηλών ποσών στους λογαριασμούς του. Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι επιβαρύνεται με υποψίες για χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί από το λιβυκό καθεστώς του Καντάφι. Ερευνες που έγιναν στο σπίτι του, αποκάλυψαν ότι είχε εισπράξει έμβασμα άνω των 500.000 ευρώ από το εξωτερικό κι ότι είχε πληρώσει σημαντικά ποσά με μετρητά. Ο Γκεάν υποστήριξε ότι έσοδα μισού εκατομμυρίου προέρχονταν από πώληση ενός πίνακα (που κατά τους ειδικούς έχει μικρή αξία) και από «πριμ του υπουργείου Εσωτερικών, τα οποία ανέκαθεν είναι αφορολόγητα». Ερευνα που διενήργησε ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, αποκάλυψε πως ο Γκεάν είχε εισπράξει 250.000 ευρώ από «πριμ» την εποχή 2002–2004. Το ποσό αυτό είναι μικρότερο από το συνολικό αδικαιολόγητο ποσό που διακινήθηκε στους λογαριασμούς του και εισπράχθηκε παράτυπα. Γιατί τα αφορολόγητα πριμ είχαν καταργηθεί από τον Ιανουάριο του 2002…

 

Σάλος ξέσπασε στη Γαλλία ύστερα από αυτές τις αποκαλύψεις, που προκάλεσαν σύγχυση στη Δεξιά. Στο Κοινοβούλιο θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση έπειτα από αίτημα βουλευτών της Αριστεράς, για την εξέταση της παράτυπης είσπραξης χρηματικών ποσών του Δημοσίου από τον Κλοντ Γκεάν. Οι βουλευτές απαιτούν εξηγήσεις. Συνδικάτα αστυνομικών ζητούν από τον Γκεάν να επιστρέψει τα επίμαχα πριμ.

 

Η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» θέτει το ερώτημα αν «η λεία» του Γκεάν χρησίμευσε για προσωπικό του χρηματισμό, μοιρασιά με κάποιους συνεργάτες του ή κρυφή πολιτική χρηματοδότηση. Σε κύριο άρθρο της η εφημερίδα αναφέρει ότι πρόκειται για «παράνομους χειρισμούς που προκαλούν σοκ» και τονίζει πως «κανείς δεν μπορεί να πιστέψει σοβαρά ότι ο μέγας καρδινάλιος του Σακοζί ενήργησε εν αγνοία του μέντορά του. Κανείς δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Σαρκοζί δεν ήξερε τίποτε για τα πριμ. Με τις υποθέσεις Μπετανκούρ, Ταπί, την έρευνα για λιβυκές χρηματοδοτήσεις, η Δικαιοσύνη έχει αρχίσει να αποκαλύπτει τη θλιβερή απογραφή της θητείας του Σαρκοζί, ενώ η Δεξιά εθελοτυφλεί».

 

www.ira-feloukatzi.fr

Scroll to top