Pin It

ΗΠΑ Η… παντοδύναμη CIA αδυνατεί να εντοπίσει μέχρι στιγμής τον πρώην υπάλληλό της, Εντουαρντ Σνόουντεν, που αποκάλυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών

 

getFisxeleΜπορεί να παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, αλλά τον πρώην πράκτορά της Εντουαρντ Σνόουντεν αδυνατεί ώς τώρα να τον εντοπίσει η αμερικανική CIA, παρά το ανθρωποκυνηγητό που έχει εξαπολύσει σε όλο τον κόσμο. Ο 29χρονος πρώην πράκτορας έφυγε εδώ και μέρες από το ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ όπου είχε καταλύσει και έκτοτε αγνοείται, ενώ άνθρωποί του διαπραγματεύονται με διάφορες χώρες τη χορήγηση πολιτικού ασύλου.

 

Δημοσιογραφικές πηγές εκτιμούν ότι ο Σνόουντεν παραμένει στο Χονγκ Κονγκ – μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου, και ως εκ τούτου ιδανική για να κρυφτεί κανείς. «Βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Εχει πει πως θα επιθυμούσε, ενδεχομένως, να ζητήσει άσυλο σε μια χώρα όπως η Ισλανδία, που δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην ελευθερία της πληροφόρησης. Κι ίσως τελικά να το καταφέρει. Είναι σαφές πως δεν θα θέλαμε να δούμε να του συμβαίνει κάτι κακό», δήλωσε από τη μεριά της η Τζανίν Γκίμπσον, διευθύντρια σύνταξης στο αμερικανικό γραφείο της «Guardian».

 

Δεδομένου ότι η Ισλανδία πέφτει κάπως μακριά από τη νησιωτική πόλη-κράτος, πολλοί εκτιμούν πως στόχος του νεαρού «whistleblower» είναι να φτάσει με ασφάλεια στην Κίνα, τη χώρα με το μεγαλύτερο πολιτικό όφελος από τις αποκαλύψεις του – δεδομένων των επιθέσεων που δέχεται όλο αυτό το διάστημα από την κυβέρνηση Ομπάμα για αντίστοιχες πράξεις κυβερνο-πειρατείας σε βάρος αμερικανικών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος εκπρόσωπος Τύπου του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε χτες πως η χώρα του είναι έτοιμη να εξετάσει τυχόν αίτημα χορήγησης ασύλου από τον Σνόουντεν.

 

Στο μεταξύ, η Αμερική μοιάζει διχασμένη από τις αποκαλύψεις για τη μαζική παρακολούθηση των συνδιαλέξεων της. Από τη μια μεριά, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν πάρει φωτιά, καθώς πολλοί προοδευτικοί Αμερικανοί – και ιδιαίτερα οι ψηφοφόροι του Μπαράκ Ομπάμα νιώθουν προδομένοι από την συνέχιση, αν όχι και επέκταση, των αντιδημοκρατικών πρακτικών του προκατόχου του Τζορτζ Μπους. Μάλιστα εκατοντάδες υποστηρικτές του Σνόουντεν συγκεντρώθηκαν στο Μανχάταν καταγγέλλοντας τον «Μεγάλο Αδελφό», ενώ πάνω από 30 χιλιάδες πολίτες έχουν υπογράψει ως τώρα διαδικτυακή αίτηση προς το Λευκό Οίκο, ζητώντας την αθώωση του 29χρονου.

 

Ομως η πλειοψηφία των Αμερικανών δεν το βλέπει έτσι – ιδίως μετά την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη τον καταζητεί για «τέλεση εγκληματικής πράξης», ενώ σύμφωνα με δημοσκόπηση της «Washington Post», το 54% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών από την αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί «θεμιτό μέσο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας»…

 

Γ.Τσ.

Scroll to top