Pin It

Χιλιάδες κόσμου συρρέουν μέρα και νύχτα σην Αγία Παρασκευή, δηλώνοντας αποφασισμένοι να αποτρέψουν το λουκέτο. Μάχη των τεχνικών για να κρατήσουν ζωντανή την εκπομπή σήματος. Συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες. Φόβοι για ενδεχόμενη επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου από την Αστυνομία

 

 

Του Μιχαήλ-Αγγελου Κωνσταντόπουλου

 

 

getF12ile

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

get12vFile

 

 

 

Κέντρο πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων αποτέλεσε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στη λεωφόρο Μεσογείων, με τις δυναμικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας να συνεχίζονται και τους εργαζόμενους της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει ζωντανό το σήμα της.

 

Ο κόσμος συνέρρεε στο ραδιομέγαρο από νωρίς το πρωί και δεν πτοήθηκε ούτε από την πολύ δυνατή βροχή που έπεσε τις μεσημεριανές ώρες. Στην καγκελόπορτα πολλά απλωμένα πανό και 2 οχήματα της ΕΡΤ σταθμευμένα ώστε να εμποδίσουν πιθανή επέμβαση των ΜΑΤ. Το «παρών» έδωσαν συνδικάτα, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, φοιτητές, εκπρόσωποι κομμάτων και ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Οι εικόνες θύμιζαν κάτι από φυσική καταστροφή, με κάποιους εργαζομένους να μαζεύουν τα υπάρχοντά τους και κάποιους αλληλέγγυους να καταφθάνουν με τρόφιμα. Οσο περνούν οι ώρες οργανώνονται καλύτερα με ομάδες περιφρούρησης και συχνές συνελεύσεις.

 

Η «Εφ.Συν» συνάντησε τους τεχνικούς που έκαναν τα πάντα για να συνεχιστεί η εκπομπή ετοιμάζοντας και σχέδια έκτακτης ανάγκης.«Δεν έχουμε τηλέφωνο και ίντερνετ αλλά δεν μας έχουν κόψει το ρεύμα», μας είπε τεχνικός, με συνάδελφό του να σχολιάζει ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν και ηλεκτρογεννήτριες.

 

Στην αίθουσα σύνταξης, δημοσιογράφοι της ΕΡΤ όπως και άλλων ΜΜΕ συζητούσαν για τις εξελίξεις και εξέφραζαν την αγωνία τους για το μέλλον της ενημέρωσης στην Ελλάδα. Εκεί συναντήσαμε και τρεις Γερμανούς συνδικαλιστές από την πόλη του Ντάρμστατ, που ήρθαν για συμπαράσταση: «Στη Γερμανία κάτι τέτοιο θεωρείται αδιανόητο. Δεν θα το έλεγαν ούτε γι' αστείο. Η πολιτική της τρόικα είναι αδιέξοδη. Χρέος μας είναι να ενημερώσουμε όλους τους λαούς ώστε να ξεσηκωθούν εναντίον αυτών των πολιτικών. Δεν είναι όλοι οι Γερμανοί υπέρ της Μέρκελ», μας είπε ο Ράινχαρντ Ράικα που ήρθε στην Ελλάδα με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης για το Δίστομο.

 

Το διεθνές ενδιαφέρον συνεχίζει να είναι τεράστιο και συχνά ξένοι ανταποκριτές προσεγγίζουν τους Ελληνες συναδέλφους τους ώστε να τους εξηγήσουν τι ακριβώς συμβαίνει. Μιλήσαμε με τη Μαριάντζελα Παόνε, που εργάζεται στην ισπανική El Pais: «Η είδηση έσκασε πραγματικά σαν βόμβα. Μου είναι δύσκολο να καταλάβω πώς μια κυβέρνηση το αποφασίζει αυτό. Είναι παράξενο και σίγουρα οι Ισπανοί δεν θα το δέχονταν ούτε στο όνομα οποιωνδήποτε περικοπών». Την ίδια ώρα, δύο δημοσιογράφοι της ΕΡΤ απαντάνε με χιούμορ: «Μολών λαβέ !», σε ερώτηση για πιθανή αστυνομική επέμβαση.

 

Το κύμα συμπαράστασης συμπεριλαμβάνει επιταγμένους εργαζόμενους, δημόσιους υπαλλήλους, γιατρούς κ.ά «Αυτό θα είναι το τέλος της τρικομματικής κυβέρνησης», σχολίασε στην «Εφ.Συν.» καθηγητής της δευτεροβάθμιας. «Με τις 2.500 απολύσεις δημιουργείται ένα μικρό χωριό ανέργων. Στους δέκτες μας θα έχουμε μόνο κανάλια εργολάβων και εφοπλιστών», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Λεωνίδας, φοιτητής της ΑΣΟΕΕ. Το απόγευμα έγινε μεγάλη συναυλία συμπαράστασης με αρκετούς καλλιτέχνες η οποία αναμεταδόθηκε από δύο ραδιοφωνικούς σταθμούς (Flash, Στο Κόκκινο) μια και ο πομπός της ΕΡΑ έχει από χθες σιγήσει.

 

Οσο η ώρα περνούσε η προσέλευση του κόσμου αυξανόταν παρά τον βροχερό καιρό. Κόσμος με sleeping bags βρίσκονται στον κήπο του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής και ετοιμάζονται για ολονύχτια παραμονή. «Θα μείνω εδώ το βράδυ και με βροχή», μας είπε ο Βασίλης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ ήταν για άλλη μια φορά ενωμένοι φωνάζοντας συνθήματα κατά του λουκέτου στην ΕΡΤ.

 

Ο γνωστός δημοσιογράφος (και συνεργάτης της «Εφ.Συν.») Γιώργος Αυγερόπουλος ξεκίνησε τα γυρίσματα ντοκιμαντέρ για το κλείσιμο της ΕΡΤ.

 

Νωρίς το βράδυ αποκαταστάθηκε εν μέρει το σήμα στην Αττική γεγονός που δημιούργησε κλίμα ευφορίας στο ραδιομέγαρο.

 

Το διάγγελμα του Αντώνη Σαμαρά προκάλεσε τις έντονες αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων, ενώ οι δηλώσεις των Φώτη Κουβέλη και Ευάγγελου Βενιζέλου δημιούργησαν προβληματισμό στους παρευρισκόμενους και έδωσαν τροφή για διάφορες συζητήσεις και πολιτικά σενάρια. Οι εργαζόμενοι δεν άργησαν να απαντήσουν στις κατηγορίες του πρωθυπουργού περί «αδιαφάνειας και κυκλωμάτων» υποστηρίζοντας ότι δεν υπάκουσαν σε παρεμβάσεις και αντέδρασαν στα περιστατικά λογοκρισίας, τα οποία και έχουν καταγγείλει επανειλημμένως. Μαζί με το κλίμα αισιοδοξίας υπήρχε και ο φόβος για πιθανή επέμβαση των ΜΑΤ…

 

……………………………………………………………………………………

 

Είπαν στην «Εφ.Συν.»

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

 

No pasaran

 

Αψυχολόγητος, ανιστόρητος, πραξικοπηματικός τριτοκοσμικού τύπου, η απόφαση και ο τρόπος που ανακοινώθηκε η κοπή του ομφάλιου λώρου της δημόσιας τηλεόρασης. Βέβαια είχε προηγηθεί μια απόπειρα που δεν τελεσφόρησε και αφορούσε μόνο την ΕΤ1, κάποιου κυρίου Μόσιαλου επί κυβερνήσεως ΓΑΠ. Τώρα προτιμήθηκε η αμεσότητα της καρατόμησης. Στη μάχη Δημόσιο – Ιδιωτικό σημειώσατε προσωρινά 0-1. Αλλά η αρχαία κρυπτεία ποτέ δεν μπόρεσε να νικήσει την εκκλησία του Δήμου. Το δημόσιο συμφέρον ήταν πάντα ανώτερο του ιδιωτικού. Γι' αυτό και non passaran.

 

………………………………………………………………………………….

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΑΒΡΑΣ

 

Απαράδεκτο

 

Για ένα γεγονός τόσο τεράστιο, που κάνει τον γύρο του κόσμου -στη Γαλλία όλα τα μέσα μιλούν γι' αυτό-, για το οποίο ο πρωθυπουργός της χώρας, σε ένδειξη σεβασμού προς τον λαό, δεν είχε το κουράγιο να βγει στην τηλεόραση και να εξηγήσει στους εκατοντάδες χιλιάδες Ελληνες γιατί το κάνει, είναι κάτι που το θεωρώ μοναδικό και τελείως απαράδεκτο.

(υπαγορευμένο από το αεροδρόμιο «Σαρλ ντε Γκολ» για Λος Αντζελες από τον Κ. Γαβρά στον Β. Βασιλικό)

 

…………………………………………………………………………………

 

ΦΩΤΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ

 

Στόχος η εκλογική πελατεία της Χ.Α.

 

Η κυβέρνηση της μειοψηφίας με «Πράξη Δικτατορικού Περιεχομένου», χωρίς να κατεβάσει τα τανκς, δεν έκλεισε την ΕΡΤ, κατάργησε το Κοινοβούλιο, έκλεισε τη Βουλή.

 

Αξιοθρήνητη είναι η στάση των κυβερνητικών εταίρων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, που ενώ έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση νόμου αναίρεσης της ΠΝΠ, «εντός δέκα λεπτών», όπως χαρακτηριστικά είπε έγκριτος νομικός, είτε δεν το πράττουν είτε το μεταθέτουν για μερικές μέρες αργότερα.

 

Ετσι, κλείνει η μόνη νόμιμη τηλεοπτική συχνότητα της χώρας, αφήνοντας ανοιχτό το πεδίο στην ασύστολη και παράνομη εκμετάλλευση ενός ισχυρότατου μέσου χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Είναι ενδεικτικός ο τρόπος που παρουσίασε το θέμα το Mega: «ψυχρά και ουδέτερα», χωρίς κανέναν καλεσμένο και δείχνοντας συνεχώς το πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο προαύλιο της ΕΡΤ.

 

Ωστόσο η ΕΡΤ δεν είναι μόνο πληροφόρηση (ο Θεός να την κάνει, με τον εκάστοτε κυβερνητικό έλεγχο), είναι και ψυχαγωγία, είναι και μόρφωση. Το αποδεικνύει το πρόγραμμά της εδώ και δεκαετίες.

 

Αλλά τι να περιμένει κανείς από έναν απόγονο της Πηνελόπης Δέλτα και των Μπενάκηδων, όταν ως υπουργός Πολιτισμού το μόνο που κατάφερε ήταν να διορίσει τη μισή Καλαμάτα στο Μουσείο της Ακρόπολης και ως πρωθυπουργός υποβάθμισε το υπουργείο, εναποθέτοντας τις τύχες του στον αξιοθρήνητο κ. Τζαβάρα.

 

Είναι φανερό ότι ο Αντώνης Σαμαράς, με «χουντικού» περιεχομένου ενέργειες, προσβλέπει στην εκλογική πελατεία της Χρυσής Αυγής. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ πού προσβλέπουν;

 

…………………………………………………………………………

 

ΛΑΚΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ

 

Εξαφάνισαν τον… εχθρό

 

Η κυβέρνηση αντιμετώπισε χθες την ΕΡΤ σαν να 'ταν εγκληματική, εχθρική οργάνωση! Τα ΜΑΤ την έσβησαν έπειτα από μια επιχείρηση που έμοιαζε πολεμική. Ενώ ο τηλεθεατής έβλεπε όλα τα περιθωριακά κανάλια να εκπέμπουν, το εθνικό κανάλι των Ελλήνων σιωπούσε. Δεν ήταν απλώς ανεπιθύμητο για την κυβέρνηση, αλλά εχθρός που νικήθηκε, που εξαφανίστηκε. Θρίαμβος! Οι κάπως παλαιότεροι θυμούνται ασφαλώς με τρόμο τη θητεία του κ. Κεδικογλου στην τηλεόραση που ήταν βουτηγμένη στην τηλεοπτική υποκουλτούρα. Γι' αυτό και του έχουν εμπιστοσύνη για το ποια νέα τηλεόραση οραματίζεται. Είναι λυπηρό όμως πως τις χθεσινές αποφάσεις τις υπέγραψε ο ίδιος ο κ. πρωθυπουργός που προέρχεται από μια οικογένεια που έχει προσφέρει στην πνευματική ζωή της Ελλάδας και δεν ξεχνώ πως του δημιουργούσε υπερηφάνεια το γεγονός που κάποτε τον στήριξε ο μεγάλος ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Η μέχρι τώρα πολιτεία του όμως με την υποβάθμιση του υπουργείου Πολιτισμού, του Εθνικού Θεάτρου, του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου κ.λπ. δεν συνάδει με τις καταβολές του.

 

 

 

Scroll to top