06/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΚΥΑ κι αράξαμε…

      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Με τον ήλιο τα βγάζω, με τον ήλιο τα μπάζω, τι έχουν τα έρμα και ψοφάν… Κάπως έτσι φαίνεται να διαμορφώνεται η κατάσταση στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Με αυταρχικές αποφάσεις τη μια, με υπογραφές παραχώρησης κτιρίων που μπαίνουν μόλις… πέφτει το σκοτάδι την άλλη, η ΕΡΤ βρίσκεται και πάλι με κατεβασμένα «ρολά».

 

Αιτία «πολέμου» αυτή τη φορά η απόφαση παραχώρησης κτιριακών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ στην Κατεχάκη προς το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν κτιριακές ανάγκες στέγασης υπηρεσιών εξυπηρέτησης αλλοδαπών.

 

«Οι μάσκες έπεσαν! Αντί για Χριστούγεννα μας έχουν φέρει την εποχή του καρνάβαλου», σημειώνει σε οργισμένη ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΣΠΕΡΤ, το οποίο αποφάσισε να προχωρήσει σε τετράωρες στάσεις εργασίας ήδη από χθες (13.00 έως 17.00) αλλά και σήμερα 20.00-24.00, ενώ έπεται συνέχεια, καθώς αύριο υπάρχει νέα συνεδρίαση.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν θα δίνονται ούτε θα λαμβάνονται θέματα από και προς οποιονδήποτε ιδιωτικό σταθμό και κάνει λόγο για στοχοποίηση της ΕΡΤ «με τρόπους αδιαφανείς και συνεχόμενους, όπως υπογραφή ΚΥΑ, πάντα τις νυχτερινές ώρες! (βλέπε ανταποδοτικό τέλος κ.λπ.) που κάνουν το σχέδιο Μόσιαλου να ωχριά μπροστά στη λαίλαπα των μέτρων που στρέφονται ενάντια στην περιουσία του ελληνικού λαού».

 

«Ποιους ευνοούν με τη συρρίκνωση της ΕΡΤ;» αναρωτιέται σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ που σημειώνει: «Με Κοινή Υπουργική Απόφαση Στουρνάρα και Κεδίκογλου εκχωρούνται για 25 χρόνια στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εγκαταστάσεις μονάδων της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, που εξυπηρετούσαν την παραγωγή δεκάδων εσωτερικών τηλεοπτικών εκπομπών».

 

Το αποτέλεσμα πάντως είναι να κατεβάσει και πάλι «ρολά» η ΕΡΤ, την ώρα που κατρακυλά συνεχώς σε τηλεθέαση, νέα προγράμματα δεν έχουν εγκριθεί και μόνο κόσμος πάει κι έρχεται.

 

Η ΠΟΣΠΕΡΤ αντιδρά και γιατί οι υπογραφές, όπως επισημαίνει, έπεσαν αιφνιδίως και νύχτα και γιατί παραχωρείται περιουσία της ΕΡΤ και ρωτά: «Η κατάργηση της εσωτερικής παραγωγής της ΕΡΤ ποιους ευνοεί; Το πολλαπλάσιο κόστος που θα χρειαστεί για να αντικαταστήσει όλα αυτά η ΕΡΤ, ποιος θα το πληρώσει;»

 

Το περίεργο είναι ότι κανείς δεν φαίνεται να σκέφτηκε πως με την παραχώρηση των συγκεκριμένων κτιρίων ουσιαστικά καταργείται το μάστερ κοντρόλ τής Κατεχάκη. Κάτι που σημαίνει ότι από εκεί πλέον απευθείας μεταδόσεις δεν θα μπορούν να γίνουν.

 

Δεν «πειράζουν» πάντως το λεγόμενο διοικητήριο, καθώς εκεί θα δημιουργηθεί το εικονικό Μουσείο της ΕΡΤ για το οποίο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση (περίπου 400.000 ευρώ) από το ΕΣΠΑ. Πιθανότατα αυτή η χρηματοδότηση να οδήγησε στη μη παραχώρησή του ώστε να μην υπάρξουν μπερδέματα με ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Με αλλεπάλληλα εξώδικα προς την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΡΤ η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει προειδοποιήσει για «τις κτιριακές εγκαταστάσεις, το μισθολόγιο, το μέλλον των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και την κακή διαχείριση των ρεπορτάζ (pool), που δίνονται παράνομα και καταχρηστικά» στα ιδιωτικά κανάλια.

 

Τονίζει μάλιστα ότι «παρά τις απειλές με ψεύδη υψηλά ιστάμενων προσώπων, ακόμα και του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού», η Ομοσπονδία θα υπερασπιστεί τον κόπο των εργαζομένων και την περιουσία της ΕΡΤ».

 

Το Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ αναρωτιέται, επίσης, γιατί δεν χρησιμοποιούνται «εγκαταστάσεις στρατοπέδων» γύρω από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη καθώς και άλλες που είναι ανενεργές.

Scroll to top