13/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σαμαράς ο Μικροπρεπής

      Pin It

Στον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή η Οθωμανική Αυτοκρατορία οφείλει την πρώτη της αίγλη. Διαδέχτηκε τον πατέρα του Σελίμ τον Α' το 1520 και αναδείχτηκε άριστος στρατηγός, νομοθέτης, κυβερνήτης και εναργής προστάτης των γραμμάτων και των τεχνών. Παντρεύτηκε τη χριστιανή δούλη Αλεξάνδρα, η οποία πήρε το όνομα Χιουρέμ και έκαναν μαζί πέντε παιδιά.

 

Ουγγαρία, Τρανσιλβανία, Σλοβενία, Μολδαβία, Κουρδιστάν, Μεσοποταμία, Γεωργία, Τριπολίτιδα, Τύνιδα και Αλγέρι δεν μπόρεσαν να του αντισταθούν, ενώ ο στόλος του με επικεφαλής τον πειρατή Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κυριάρχησε σε Μεσόγειο και Αιγαίο.

 

Υπέρβαση για τους Οθωμανούς ήταν η εισβολή και μάλιστα δύο φορές στην κραταιά Αυστρία. Το 1529 ο Σουλεϊμάν πολιόρκησε τη Βιέννη, την οποία δεν μπόρεσε να καταλάβει. Το γεγονός είναι εφάμιλλο της μάχης του Πουατιέ το 732, όπου σταμάτησε η επέλαση των Αράβων στην Ευρώπη, αλλά και των Μηδικών, οπότε οι Ελληνες ματαίωσαν τον 5ο π.Χ. αιώνα ανάλογα σχέδια των Περσών.

 

Λαοπρόβλητος ηγέτης ο Σουλεϊμάν. Φωτεινή μορφή. Εως ότου έγινε σίριαλ. Κανονικό τουρκικό σαπούνι. Κλασική και φτηνή συνταγή. Ξανθόπουλος του 21ου αιώνα. Φώσκολος της Ανατολής. Τη δόξα του ζήλεψε ο Ερντογάν, όστις αυτοανακηρύχτηκε μεγαλοπρεπής αλλά έφαγε τα μούτρα του στο Γκεζί· κατά πλατεία Ταξίμ μεριά.

 

Τα δικαιώματα της σειράς αρνήθηκε να πάρει η ΕΡΤ. Ο Αντώνης Σαμαράς είδε τον Σουλεϊμάν στην ιδιωτική τι-βι. Θαύμασε τις χάρες του και φαντασιώθηκε πως τρέχει η μεγαλοπρέπεια απ' τα μπατζάκια του. Κοτζαμάν πρωθυπουργός και δη μνημονιακής κυβερνήσεως. Αμ πώς!

 

Ανασκολοπισμός και εξανδραποδισμός αποτελούσαν προσφιλέστατες μεθόδους για την εξόντωση των αντιπάλων την εποχή του Σουλεϊμάν και του Χαϊρεντίν. Κι ο εκδικητικός Σαμαράς αποφάσισε να τις εφαρμόσει στην ΕΡΤ. Τόσους και τόσους Μεσσήνιους έσπευσε να διορίσει. Ακούς εκεί να μην προβάλουν το σίριαλ.

 

Νανοφυής πολιτικός πλην νομιμόφρων και νομοταγής στις απαιτήσεις των δανειστών, κάλεσε την Κυριακή τους κυβερνητικούς του εταίρους και τους ανέλυσε το σχέδιό του. Τέρμα στην ανομία και την αδιαφάνεια. Στοπ στη διαπλοκή και τα σκάνδαλα. Δύο χιλιάδες απολύσεις ζητάει η τρόικα, δύο χιλιάδες επτακόσιες θα της προσφέρουμε και μάλιστα μ' ένα σμπάρο. Μαύρο λοιπόν στις συχνότητες της ΕΡΤ.

 

Οι συνεταίροι έπεσαν απ' τα σύννεφα. Διαφώνησαν συμφωνώντας και συμμορφώθηκαν αντιτιθέμενοι. Αλλά τους πήραν πρέφα ακόμα κι οι ουρανοί και σήμερα επιφυλάσσουν βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και τα βόρεια. Στη Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες και τη Χαλκιδική τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Καρεκλοπόδαρα θα πέσουν σε Αττική και Σαλονίκη με βελτίωση από το βράδυ.

 

Συννεφιά, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν και αύριο ιδίως στην ανατολική και βόρεια χώρα. Από το απόγευμα θα καλοσυνέψει. Ο υδράργυρος θα ανεβεί και τραμουντάνα έως 6 Μποφόρ θα αφρίζει τα πελάγη. Μεγαλοφάνταστος ο Σαμαράς παριστάνει τον μεγαλουσιάνο. Δεν είναι καν μεγαλούτσικος. Κούτσικος είναι, μικρόψυχος και μικροπρεπής.

 

Μετέωρος [email protected]

 

Scroll to top