13/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Μέσι στα νύχια της εφορίας

      Pin It

Της Β. Παπαντωνοπούλου

 

Σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο της οικονομικής κρίσης, οι φοροεισπρακτικές αρχές έχουν εξαπολύσει κυνηγητό. Στόχος τους μπορεί να είναι ο οποιοσδήποτε. Γιατί όχι και ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο;

 

Χθες έγινε γνωστό ότι η εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος της Καταλονίας κατηγορεί τον Λιονέλ Μέσι και τον πατέρα του, Χόρχε Οράσιο Μέσι, για φοροδιαφυγή και φορολογική απάτη που αφορά ποσό μεγαλύτερο των 4 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα και ο πατέρας του φέρονται να έχουν υποβάλει μη αληθείς φορολογικές δηλώσεις για τα οικονομικά έτη 2007 έως 2009. Η απάτη φέρεται να ξεκίνησε προτού ενηλικιωθεί ο Μέσι, τον καιρό δηλαδή που ο πατέρας του ήταν υπεύθυνος για τις οικονομικές δοσοληψίες του.

 

Σύμφωνα με τον φάκελο της εισαγγελίας, η οικογένεια Μέσι με τη βοήθεια τρίτου συνέστησε ένα πολύπλοκο δίκτυο από εταιρείες με έδρα τη Βρετανία, την Ελβετία και τους φορολογικούς παραδείσους του Μπελίζ και της Ουρουγουάης, με στόχο να κρατούν το εισόδημά του μακριά από τα μάτια των εφοριακών.

 

«Ο πατέρας του ήταν αυτός που πήρε την πρωτοβουλία για να εξαπατήσει την εφορία», είπαν στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE πηγές από την εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος. Οι αρχές της Ισπανίας δεν έχουν ακόμα αποφασίσει αν θα ξεκινήσουν διαδικασίες ποινικής δίωξης του ποδοσφαιριστή που έχει πάρει τη Χρυσή Μπάλα την τελευταία τετραετία.

 

Σε περίπτωση που αποδειχθεί ενοχή στα τρία διαφορετικά οικονομικά εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται, η ποινή κυμαίνεται από 2 έως 6 χρόνια φυλακή και πρόστιμο εξαπλάσιο του ποσού που αποκρύφθηκε στις δηλώσεις.

 

Η αντίδραση του παίκτη ήρθε μέσω της σελίδας του στο Facebook: «Μόλις μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης για τις καταγγελίες της ισπανικών οικονομικών αρχών. Είμαστε έκπληκτοι, καθώς δεν έχουμε ποτέ κάνει καμία παρασπονδία ή απάτη. Πάντα εκπληρώναμε στο έπακρο τις φορολογικές μας υποχρεώσεις, με τη συμβουλή των φορολογικών μας συμβούλων, οι οποίοι τώρα θα αποσαφηνίσουν την κατάσταση».

 

Τι (πρέπει να) περιέχει η φορολογική δήλωση του Λιονέλ Μέσι; Ο Αργεντινός άσος, ένας από τους υψηλότερα αμειβόμενους αθλητές στον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, εισπράττει γύρω στα 20 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο βάσει συμβολαίου με την Μπαρτσελόνα, συνυπολογίζοντας και όλα τα πριμ. Επίσης εισπράττει άλλα 21 εκατομμύρια τον χρόνο από τις διαφημιστικές συμφωνίες του με χορηγούς όπως οι Adidas, PepsiCo, P&G, Dolce & Gabbana και άλλοι.

 

Scroll to top