17/06/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λάθη εκ περιδρομής

      Pin It

Χρονογράφημα 

 

Του Πέτρου Μανταίου

 

Σηκώνει το κλίμα λογοπαίγνια… Πάντως στον σημερινό τίτλο δεν πρόκειται για λάθος εκ παραδρομής που έγινε εκ περιδρομής. Είναι εσκεμμένο… ολίσθημά μου να σχολιάσω το… πονηρό λάθος περί την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, στο οποίο, κατά το ΔΝΤ, υπέπεσε η Ε.Ε. Η λέξη περιδρομή -παράγωγό της συναντάμε στον περίδρομο (φάγανε τον περίδρομο, μαζί ή χώρια…)- δεν απαντά στα σύγχρονα λεξικά. Στα παλαιότερα, σήμαινε: τρέξιμο γύρω από κάτι, περιστροφή, αλλά και περιφορά χρόνου (έτος). Σε μεταγενέστερη σημασία, που ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του εν λόγω λάθους, περιδρομή θα πει περικύκλωση και εξαπάτηση!

 

Πάντως το διασημότερο λάθος στην Ιστορία έχει γαλλική προέλευση: «Ηταν χειρότερο από έγκλημα, ήταν λάθος». Ειπώθηκε επί υπατείας Ναπολέοντα, μετά την εκτέλεση του δούκα Ντ’ Ανγκιέν (Enghien), γόνου των Βουρβόνων. Πιθανοί πατέρες της ρήσης: Ο Ταλλεϋράνδος∙ κορυφαίος διπλωμάτης της περιόδου και ιδίου ύψους μούτρο που επέζησε όλων των καταστάσεων. Ο Ζοζέφ Φουσέ∙ κατώτερος του προηγουμένου σε ευφυΐα, αλλά ανώτερος σε χαμέρπεια, υπουργός Αστυνομίας επί Ναπολέοντα. Και ο λιγότερο γνωστός, αλλά πιθανότερος πατέρας της φράσης, πολιτικός και νομομαθής Αντουάν Μπουλέ ντε λα Μερθ.

 

Ως προς αυτό του επιτρόπου Οικονομικών Ολι Ρεν: «Δεν νομίζω ότι είναι σωστό (άρα, λάθος!) και δίκαιο το ΔΝΤ να “νίπτει τας χείρας” και να ρίχνει τα απόνερα στους Ευρωπαίους». Το θέμα είναι: ποιος σταυρώνεται στο τέλος! Οσο για το εσκεμμένο λάθος Σαμαρά με το κλείσιμο της ΕΡΤ, αυτό ανοίγει νέο κεφάλαιο στην ιστορία των λαθών! Τελευταίο αλλά όχι ελάχιστο λάθος (το επισήμανα και την Πέμπτη) είναι οι κυλιόμενες απεργίες της ΕΣΗΕΑ. Τώρα που, γύρω από το κλείσιμο της ΕΡΤ, αναπτύσσεται, για πρώτη φορά μετά το σοκ των μνημονίων, ένας δημόσιος διάλογος με λόγο, πέρα από κραυγές αγανάκτησης. Τώρα ο φύσει και θέσει αμφιτρύωνας αυτού του διαλόγου, η ΕΣΗΕΑ, απέχει διά της απεργίας!

Scroll to top