Pin It

Μία από τις εφημερίδες που εξέδωσαν απεργοσπαστικό κυριακάτικο φύλλο ήταν και ο «Ριζοσπάστης», ο οποίος κυκλοφόρησε με τον τίτλο «απεργιακός Ριζοσπάστης». Ωστόσο η εφημερίδα δεν πήρε καμία άδεια από την ΕΣΗΕΑ για να εκδοθεί στην κυριακάτικη ή οποιαδήποτε άλλη έκδοσή της.

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες -που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση-, η έκδοση του απεργοσπαστικού «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» μεθοδεύτηκε από την περασμένη Πέμπτη το βράδυ. Συγκεκριμένα, κλήθηκαν επιλεκτικά συντάκτες της εφημερίδας που είναι «πιστά» κομματικά μέλη, συντάκτες μη κομματικά μέλη που είναι εμπιστοσύνης καθώς και ορισμένοι εργαζόμενοι των οποίων η παρουσία ήταν απαραίτητη (διορθωτές, συντάκτες ύλης κ.λπ.). Σε πολλούς από αυτούς -αν όχι σε όλους- ειπώθηκε πως την Παρασκευή πρέπει να βρίσκονται στη δουλειά τους γιατί η εφημερίδα θα εξαιρεθεί με απόφαση της ΕΣΗΕΑ και θα εκδώσει κανονικά κυριακάτικο φύλλο. Ετσι αρκετοί εξαπατήθηκαν και εργάστηκαν έχοντας την εντύπωση πως όντως υπήρχε εξαίρεση.

 

Σημειώνεται επίσης ότι στα τυπογραφεία του (ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.) τυπώθηκαν και εκδόθηκαν το Σάββατο ο «Ελεύθερος Τύπος», ο «Κόσμος του Επενδυτή» και ο «Γαύρος».

 

Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, η οποία συντάσσεται με το ΠΑΜΕ, έβγαλε ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει την ΕΣΗΕΑ ότι δεν περιφρουρεί την απεργία της και γι’ αυτό βγαίνουν απεργοσπαστικά φύλλα. Η ανακοίνωση η οποία δημοσιεύθηκε στη σελίδα 18 του «Κυριακάτικου Ριζοσπάστη» αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

 

«Μέλη της (ΕΣΗΕΑ) παρέδωσαν ύλη προετοιμάζοντας την έκδοση των εφημερίδων, κάνοντας ουσιαστικά ανοιχτή απεργοσπασία. [...] Μεταθέτουν τις δικές τους ευθύνες στους εργαζόμενους στην εκτύπωση και την προεκτύπωση, ζητούν αυτοί να σηκώσουν το βάρος της απεργίας. [...] Αντί να κάνουν περιφρούρηση στον χώρο τους προστατεύοντας τα μέλη τους, αφήνουν να εξελιχθεί η διαδικασία έκδοσης των εφημερίδων, ενώ ταυτόχρονα παρεμβαίνουν και θέλουν να καθοδηγήσουν τα εργατικά σωματεία. Εχουν σταθερό μέτωπο ενάντια στις ταξικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ, που από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΕΡΤ και δείχνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους».

 

Υπενθυμίζεται πάντως ότι η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου δεν κήρυξε απεργία συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΡΤ, που θα μπορούσε να «αχρηστεύσει» πλήρως την απεργοσπασία στον Τύπο.

 

Νίκος Στεριανός

 

………………………………………………………………………………………….

 

Επιστολή καταγγελία 
Ενδιαφέρον έχει η επιστολή που έστειλε προς το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Ν. Περπεράς την
οποία και παραθέτουμε:
«Προς Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ,
Αγαπητοί συνάδελφοι, όταν το σκοτάδι και ο σκοταδισμός πλημμυρίζουν τα κανάλια της ενημέρωσης με το πραξικοπηματικό κλείσιμο της ΕΡΤ και όταν σύσσωμος ο κλάδος δίνει
τον νυν υπέρ πάντων αγώνα -με το μόνο όπλο που διαθέτει, την απεργία- για να περισωθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, κανένας εφησυχασμός, καμία στρεψοδικία και υποκρισία δεν χωρούν ούτε συγχωρούνται. Επειδή κάποιοι επιχείρησαν ήδη να μας συκοφαντήσουν όλους, επιτρέψτε μου να δηλώσω ότι δεν συμμετείχα κατ’ ουδένα τρόπο στην έκδοση του απεργοσπαστικού φύλλου της 16/6/2013 της εφημερίδας «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», όπως και αρκετοί άλλοι συνάδελφοί μου, το οποίο οι εκδότες του είχαν το περίσσιο θράσος να ονομάσουν ως δήθεν «απεργιακό», κατά τα πρότυπα των μοναχών του Μεσαίωνα που βάφτιζαν το κρέας ψάρι για να αρτυθούν εντελώς απροκάλυπτα. Καλό αγώνα.

 

Νίκος Περπεράς
Δημοσιογράφος, μέλος της απερχόμενης εξελεγκτικής
επιτροπής της ΕΣΗΕΑ

 

 

Scroll to top