ΜΠΑΪΑΖΙΤ ΙΝΧΑΝ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Της Ντάνι Βέργου
«»Οι διαμαρτυρίες είναι παράνομες και δεν μπορείτε να παρέχετε ιατρική βοήθεια χωρίς την άδειά μας». Η απαράδεκτη δήλωση είναι του υπουργείου Υγείας της Τουρκίας. Ως γιατροί δεν κοιτάμε αν μια δαμαρτυρία είναι νόμιμη ή παρανομη. Ούτε χρειαζόμαστε την άδεια του υπουργείου Υγείας για να βοηθήσουμε τους πολίτες. Απλά, πηγαίνουμε και βοηθάμε». Ο Μπαϊαζίτ Ινχάν, γενικός γραμματέας του Τουρκικού Ιατρικού Συλλόγου, μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τις επιθέσεις στις μαζικές διαμαρτυρίες από τις δυνάμεις καταστολής του Ερντογάν, για τη σύλληψη, την κράτηση και την ανάκριση γιατρών και νοσηλευτών που παρείχαν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες διαδηλωτές σε Αγκυρα και Κωνσταντινούπολη, αλλά και για το επιδιωκόμενο φακέλωμα των τραυματιών διαδηλωτών.
- Περιγράψτε μας την τρομοκρατία της τουρκικής κυβέρνησης αυτή τη φορά απέναντι στους επαγγελματίες της υγείας.
«Oι Τούρκοι γιατροί προσφέρουμε βοήθεια σε κάθε μαζική διαμαρτυρία. Αυτή τη φορά το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να ξεκινήσει έρευνα-κυνηγητό κατά ημών. Στις διαμαρτυρίες και στις δύο πόλεις οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε όλες τις ιατρικές μονάδες με δακρυγόνα. Κι ενώ μας συλλαμβάνουν, μας κρατούν και μας ανακρίνουν, εμείς προσπαθούμε να κρατηθούμε στον δρόμο. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα στον κόσμο. Να βοηθάμε όπου υπάρχουν τραυματίες».
-Πόσες συλλήψεις έχουν γίνει;
«Συνολικά έχουν συλληφθεί 14 γιατροί και 3 νοσηλευτές. Την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα συνέλαβαν 13 γιατρούς τους οποίους κράτησαν 24 ώρες στην ανάκριση και προχθές στην Κωνσταντινούπολη συνέλαβαν 1 γιατρό και 3 νοσηλευτές τους οποίους κράτησαν 5 ώρες στην ανάκριση. Για όλους η αστυνομία άνοιξε φακέλους. Οπως επιθυμεί να κάνει και με τους ανθρώπους που περιθάλψαμε, ζητώντας από εμάς επιτακτικά τα προσωπικά τους δεδομένα. Απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να δώσουμε τα ονόματα των τραυματιών χωρίς να έχουμε λάβει την άδειά τους. Πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων του ασθενούς, των παγκοσμίως κατοχυρωμένων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
-Ποιες κινήσεις έχετε κάνει;
«Με τις πρώτες συλλήψεις στην Αγκυρα ο Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Ιατρικό Σύλλογο (World Medical Association) για τις πρακτικές της κυβέρνησης Ερντογάν. Με επιστολή της στον πρωθυπουργό της Τουρκίας ο WMA κάνει λόγο για την ενημέρωση που είχε από εμάς για «περιπτώσεις βίας κατά των εργαζομένων της υγειονομικής περίθαλψης και φοιτητές που παρείχαν ιατρική φροντίδα σε τραυματίες, σε σπίτια, εστιατόρια και τζαμιά τα οποία μετατράπηκαν σε προσωρινά θεραπευτήρια. Κινητές κλινικές έκλεισαν έπειτα από επίθεση και 13 γιατροί και φοιτητές συνελήφθησαν στην Αγκυρα». Στην επιστολή της ο WMA εκφράζει την ανησυχία του για την απειλή των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και για την παραβίαση της αρχής της ιατρικής ουδετερότητας. Σύμφωνα με την αρχή αυτή, οι επαγγελματίες της υγείας θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να φροντίσουν για τους αρρώστους και τους τραυματίες ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Ολα τα μέρη πρέπει να απέχουν από την επίθεση και την κακομεταχείριση των ιατρικών εγκαταστάσεων, των μεταφορικών μέσων και του προσωπικού».
Χθες οι γιατροί της Τουρκίας συμμετείχαν στην πανεργατική απεργία διαμαρτυρόμενοι για την υπερβολική χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών και ζητώντας τη διασφάλιση του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του συνέρχεσθαι.
…………………………………………………………………………………………
Μιχάλης Bλασταράκος, γιατρός, πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
«Στους Τούρκους γιατρούς συναδέλφους μας που προσφέρουν τη βοήθειά τους στους τραυματίες των διαδηλώσεων εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και την πεποίθηση ότι το ιατρικό τους έργο τελικά θα γίνει σεβαστό από τα όργανα της πολιτείας, αλλά όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκύψουν σε εκβιασμούς για τον περιορισμό της άσκησης του ιατρικού λειτουργήματός τους».
Ανδρέας Ξανθός, γιατρός, βουλευτής Ρεθύμνου, συντονιστής τομέα Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
«Οι γιατροί στην Τουρκία που αψηφούν την κρατική τρομοκρατία και τηρούν την ιατρική δεοντολογία με βάση τον όρκο του Ιπποκράτη, έχουν ανάγκη τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων μας. Είναι ζήτημα συμπαράστασης στον αγώνα του τουρκικού λαού για δημοκρατία και δικαιοσύνη, είναι ζήτημα σεβασμού των διεθνών συμβάσεων για τις υποχρεώσεις των γιατρών και τα δικαιώματα των ασθενών, είναι ζήτημα συλλογικής αξιοπρέπειας του ιατρικού σώματος, είναι υπόθεση αυτοσεβασμού για κάθε γιατρό που επιτελεί το έργο του με αίσθημα ευθύνης, ανιδιοτέλειας και κοινωνικής ευαισθησίας. Σήμερα είμαστε όλοι Τούρκοι γιατροί!».