Pin It

ΒΡΕΤΑΝΙΑ Στον αέρα το G8 αφού είναι έξαλλοι με την Ντάουνινγκ Στριτ Ρώσοι, Τούρκοι και όχι μόνο μετά την αποκάλυψη ότι το Λονδίνο κρυφάκουγε τους πάντες στις συνόδους του G20 το 2009 με σκοπό να αποκτήσει πλεονέκτημα στις διαπραγματεύσεις

 

Λονδίνο. Tου Ισαάκ Α. Καριπίδη

 

 

getFile (8)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγο πριν ξεκινήσει η σύνοδος του G8 στη Βόρεια Ιρλανδία, η εφημερίδα «Guardian» χθες το πρωί αποκάλυπτε ότι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν ξένους αξιωματούχους που συμμετείχαν στις δύο συνόδους του G20 στο Λονδίνο, το 2009.

 

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες και οι υπολογιστές ξένων πολιτικών και επισήμων είχαν μπει στο στόχαστρο της GCHQ, της υπηρεσίας πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας. Σύμφωνα μάλιστα με το δημοσίευμα οι βρετανικές αρχές είχαν στήσει internet cafe, με λογισμικό παρακολούθησης, και παρότρυναν τους ξένους αξιωματούχους να το χρησιμοποιούν. Επιπλέον, φαίνεται πως παραβιάστηκε ακόμη και η ασφάλεια κινητών τηλεφώνων, όπως των Blackberry, των iphone και άλλων «έξυπνων συσκευών» που χρησιμοποιούσαν οι αξιωματούχοι για τις επικοινωνίες τους.

 

Mε εντολή Γκόρντον Μπράουν

 

Την εντολή παρακολούθησης είχε δώσει η τότε κυβέρνηση του Γκόρντον Μπράουν, με σκοπό να «εξασφαλίσει η Βρετανία διαπραγματευτικό πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων αποστολών που συμμετείχαν στις συνόδους του G20».

 

Οι δημοσιογράφοι της «Guardian», που είδαν τα εν λόγω έγραφα αλλά δεν τα δημοσιεύουν, υποστηρίζουν πως υπάρχει και ένα το οποίο μιλάει «για συνήθη τακτική που ακολουθεί η Βρετανία σε όλες τις πρόσφατες παρόμοιες διεθνείς διασκέψεις».

 

Θύματα της επιχείρησης αυτής δεν ήταν μόνον οι παραδοσιακοί «εχθροί», όπως η Ρωσία, αλλά και οι παραδοσιακοί σύμμαχοι της Μεγάλης Βρετανίας, όπως η Τουρκία και η Νότια Αφρική. Στην περίπτωση της Ρωσίας αποκαλύπτεται ότι παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του τότε προέδρου της χώρας, Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ, ενώ και το τηλέφωνο του υπουργού οικονομικών της Τουρκίας, Μεχμέτ Σιμσέκ, φαίνεται πως ήταν παγιδευμένο.

 

Η αποκάλυψη αυτή αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια αποκαλύψεων που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η εφημερίδα σχετικά με παρόμοιες πρακτικές που ακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA). Μάλιστα ο Εντουαρντ Σνόουντεν, ο 29χρονος πρώην τεχνικός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ είναι αυτός που έδωσε και αυτά τα έγραφα στους Βρετανούς δημοσιογράφους.

 

Τα όρια του Μεγάλου Αδελφού 

 

Η εξέλιξη αυτή ξαναφέρνει στην επικαιρότητα το ερώτημα που έχει προκύψει για τα όρια παρακολούθησης των μυστικών υπηρεσιών. Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες το θέμα φαίνεται πως απασχόλησε και τους ηγέτες του G8 χθες αργά το βράδυ.

 

GCHQ είναι το ακρώνυμο της Government Communications Headquarters, που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «Κυβερνητικό Αρχηγείο Επικοινωνιών». Πρόκειται για τη μυστική υπηρεσία της Μεγάλης Βρετανίας που είναι υπεύθυνη να παρακολουθεί και να καταγράφει επικοινωνίες. Σκοπός της είναι να ενημερώνει τις υπόλοιπες μυστικές υπηρεσίες, την κυβέρνηση, τον στρατό και άλλες αρχές εδώ στη Βρετανία που σχετίζονται με την ασφάλεια της χώρας.

 

[email protected]

 

Scroll to top