ΜΟΣΧΑ Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης του G8, το Κρεμλίνο δήλωνε αδιάφορα ότι δεν ανησυχεί για την ασφάλεια των συνομιλιών της ρωσικής ηγεσίας στο πλαίσιο της συνόδου των ηγετών, ενώ την ίδια στιγμή ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφραζε ορισμένη κατανόηση για τις μεθόδους αυτές αλλά και την ανάγκη «κοινωνικού τους ελέγχου». Δεν παρέλειψε ταυτοχρόνως να εξαπολύσει μύδρους κατά της «ακινησίας» του ΔΝΤ και υπέρ της ανάγκης συνεννόησης όλων, μικρών και μεγάλων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της διεθνούς οικονομικής κρίσης.
«Δεν έχουμε ειδικές ανησυχίες ως προς την προετοιμασία μας για τη διάσκεψη στη Β. Ιρλανδία, αν και φυσικά ως κράτος φροντίζουμε πάντοτε την προστασία των πληροφοριών μας», δήλωνε σχετικά ο εντεταλμένος εκπρόσωπος της Ρωσίας στους G8 Αλεξέι Κβάσοφ, ενώ πολλοί Ρώσοι πολιτικοί έθεταν –μερικοί σε έξαλλη κατάσταση– θέμα στοιχειώδους εμπιστοσύνης έναντι της αμερικανικής ηγεσίας και των διακηρύξεων Ομπάμα περί «επανενεργοποίησης» των αμερικανορωσικών σχέσεων. Πολλοί κάλεσαν μάλιστα τον Β. Πούτιν να βγάλει τα συμπεράσματά του και να φερθεί αναλόγως κατά τις επικείμενες συναντήσεις του με τον Αμερικανό και τους λοιπούς ομολόγους του.
Μερικά 24ωρα νωρίτερα ο ίδιος ο Β. Πούτιν είχε χαρακτηρίσει σε εξαιρετικά χαμηλούς τόνους τις ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις «αναγκαίες», θέτοντας ζήτημα κοινωνικού και δικαστικού ελέγχου επί των ενεργειών των μυστικών υπηρεσιών, «που μάχονται κατά της τρομοκρατίας». «Στη Ρωσία μπορώ να σας πω με ακρίβεια ότι χωρίς τη σχετική δικαστική απόφαση δεν μπορεί να γίνει παρακολούθηση τηλεφώνων και επικοινωνιών και έτσι πρέπει να συμβαίνει στις πολιτισμένες κοινωνίες στο πλαίσιο της μάχης κατά της τρομοκρατίας με χρήση κάθε τεχνικού μέσου», είπε ο Β. Πούτιν, γνωρίζοντας προφανώς ότι πολλοί θα δυσκολευτούν να τον πιστέψουν.
Ο Ρώσος ηγέτης φαίνεται πως συγκράτησε τους υψηλούς τόνους για τη συριακή αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε για «κανιβαλισμό», θυμίζοντας στους επιθετικούς Βρετανούς δημοσιογράφους ότι «το αίμα έχει βάψει τα χέρια και των δύο πλευρών» και όχι μόνο του καθεστώτος Ασαντ, δηλαδή «τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας, στην οποία η Μόσχα πουλά όπλα με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Σε εξίσου υψηλούς τόνους ο Β. Πούτιν καυτηρίασε τη λογική της άρνησης των κοινωνικών υποχρεώσεων του κράτους, στο όνομα της οικονομικής αποτελεσματικότητας, αλλά και της ευρωπαϊκής συνήθειας «να ζουν τα κράτη με δανεικά, πέραν των οικονομικών δυνατοτήτων τους», θεωρώντας «τη φροντίδα για τον πληθυσμό και την κοινωνική του προστασία» μία από τις βασικές λειτουργίες του κράτους. Η Ρωσία, που είναι φέτος πρόεδρος του G20 και του χρόνου του G8, και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους εταίρους της στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, θα παραμείνει, κατά τον Β. Πούτιν «κοινωνικά προσανατολισμένο κράτος». Κατά τον Ρώσο ηγέτη το ΔΝΤ πρέπει ριζικά να αναδομηθεί με μεταφορά εξουσιών στις αναπτυσσόμενες χώρες και απόδειξη της ανεπάρκειάς του είναι η αποτυχία του να προλάβει τη διεθνή οικονομική κρίση, για την αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να εκλείψουν οι «γκρίζες» ζώνες των υπεράκτιων χωρών.